- Reklama -

Palát a spol. nepolevují. Tampa trhá rekordy

- Reklama -

Byla to těžká bitva. Tampa Bay otočila nepříznivý stav a v defenzivně laděné partii nakonec porazila houževnatou Minnesotu těsným rozdílem 2:1. Blesky si tak v sobotu připsaly již osmé vítězství na domácím ledě v tomto ročníku. „Vrhali jsme se do střel, hráli obětavě. Nakonec jsme našli cestu k úspěchu,“ podělil se o své dojmy kapitán týmu Steven Stamkos.
„Našli jsme cestu k úspěchu.“ Tak by se dal popsat nejen zápas proti Minnesotě, ale i celý první kvartál letošní sezony v podání amerického klubu. Blesky mají z úvodních 22 duelů bilanci 14-2-6, čímž vyrovnaly rekord své organizace v počtu vítězství a vytvořily nový v kolonce získaných bodů (30).
Tampě patří čtvrté místo ve Východní konferenci. Stejně jako se mužstvo loni vyrovnalo s absencí Stamkose, ani letos jej výrazně nezpomalila ztráta obránce Victora Hedmana, který je už pět týdnů mimo hru. Co vlastně stojí za výborným startem Lightning?

Jde to i bez Stamkose

Steven Stamkos nasázel již 14 branek a mezi ligovými kanonýry mu patří druhá příčka, ale ofenzíva mužstva nestojí a nepadá pouze s výkony svého kapitána. Všechny čtyři útočné formace nastřílely dohromady 76 gólů, díky čemuž je Tampa aktuálně nejproduktivnějším týmem celé ligy. Celkem osm hráčů už si připsalo minimálně pět přesných zásahů. A to včetně Cedrica Paquettea a Briana Boylea, kteří nastupují ve čtvrtém útoku.
Paquette a ruský útočník Vladislav Namestnikov patří k příjemným překvapením letošní sezony a kromě podpory ofenzívy odvádějí neocenitelnou práci i při hře v oslabení. Ovšem jsou to zároveň jediní dva hráči na soupisce Blesků, kteří mohou být odesláni na farmu bez toho, aniž by museli projít waiver listem. Takže trenér Jon Cooper bude mít těžké rozhodování, až se vrátí do hry obránce Hedman.

Syndrom druhé sezony se nedostavil

Kde loni skončili, tam letos navazují. Ondřej Palát a Tyler Johnson prožili snovou nováčkovskou sezonu a ani letos neslevují ze svých výkonů. Americký útočník patří s 15 gólovými asistencemi k nejlepším nahrávačům ligy, jeho český spoluhráč je s 11 plusovými body v tabulce pravdy druhý nejlepší v sestavě Tampy Bay. Aby té radosti nebylo málo, tak k nim trenér Cooper přiřadil dalšího mladíka Nikitu Kučerova. A rázem byl na světě nejproduktivnější útok celého týmu.

Ben kdo?

Dlouho vyčkával ve stínu jiných brankářů, aby pak se vší parádou oslnil celý hokejový svět. Ben Bishop loni odehrál více zápasů NHL než za celou svoji předchozí profesionální kariéru. Osmadvacetiletý gólman chytil příležitost za pačesy a na konci sezony z toho byla nominace na Vezinovu trofej. Hlavní ale je, že na své výkony letos navázal a znovu patří ke klíčovým hráčům na soupisce Lightning.
Díky lepší defenzivní práci celého týmu už ale není pod takovým tlakem, jak tomu bylo minulý rok. Přetrvávající slabinou mužstva tak zůstává pozice náhradního gólmana. Výkony ruského veterána Jevgenije Nabokova k přílišnému optimismu nevybízejí.

- Reklama -
Konsolidace obrany

Jon Cooper si dal před sezonou jasný úkol – musí se omezit počet inkasovaných branek a zároveň i počet střeleckých pokusů soupeřů. I když to současná čísla zase tolik nereflektují, Blesky výrazně zocelily svoji obrannou práci. Logicky k tomu přispěly podpisy Jasona Garrisona a Antona Stralmana, z nichž především druhý jmenovaný prožívá parádní úvod ročníku. „Hraje naprosto senzačně,“ komentoval jeho výkony kouč Cooper. V takové situaci se pak ani ztráta Victora Hedmana nejeví nijak tragicky.

Nalezení vlastní identity

Tampa Bay je učebnicovým příkladem toho, jak pracovat s mladými hráči. Vedení klubu dokázalo za velmi krátké časové období docílit fantastických výsledků. Jen pro příklad – ze 14 útočníků, kteří momentálně figurují na týmové soupisce, je hned devět z nich mladších 24 let. A funguje to. Podle Stevena Stamkose navíc Blesky konečně nalezly svoji pravou tvář. „Rychlost, šikovnost a výborná práce s kotoučem – to je devízou našeho týmu. Pokud na tom budeme stavět, pak se dostaví i úspěch.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -