- Reklama -

PAMÁTNÉ OKAMŽIKY MS: Jak Andy Roach rozesmutnil český národ

- Reklama -

Na šampionátu hraném před 12 lety v Praze a Ostravě poháněla české hokejisty zaplněná O2 arena (tehdy Sazka arena). Výhoda domácího prostředí je ošemetná, po psychické stránce svazuje. Na MS 2004 se ale zdálo, že Českou republiku vedenou kapitánem Martinem Strakou nikdo a nic nemůže zastavit.
Pořadatelská země jasně ovládla základní i osmifinálovou skupinu, svoji sílu demonstrovala především v zápase s Kanadou, kterou drtivě porazila 6:2. Čtvrtfinále s druhým zámořským celkem, USA, nemělo představovat žádný složitý problém, zvlášť když Američané postoupili až z posledního místa ve skupině. Místo oslav se ale 5. květen 2004 zapsal do dějin českého hokeje smutným písmem.
Americký výběr se od začátku prezentoval výborným kolektivním výkonem. V první třetině stálo při domácích štěstí. Až v prostřední dvacetiminutovce se Češi zvedli a zásluhou Martina Škouly a Jaromíra Jágra se dostali do dvoubrankového vedení. Jenže ve 31. minutě snížil Richard Park a s nástupem třetí periody bylo na kluzišti pouze jedno mužstvo. Kýženou vyrovnávací branku zařídil Erik Westrum, jehož slabou střelu po ledě za Vokounova záda nešťastně tečoval Jan Hlaváč.
Desetiminutové prodloužení nerozhodlo a na řadu přišly samostatné nájezdy. V nich stálo štěstí při obou týmech, protože Jaromír Jágr, David Výborný, Matt Cullen a Ryan Malone orazítkovali tyčku. O osudu nervy drásajícího dramatu rozhodl v poslední sérii neznámý obránce německého Mannheimu Andy Roach. Na druhé straně Jiří Dopita v rozhodující chvíli nájezd neproměnil. Naděje České republiky na zlatou medaili vyhasla.
Poté, co Američané nestačili v semifinále na Švédy, nakonec v penaltovém boji se Slováky vybojovali bronz. Jedním z úspěšných exekutorů byl opět Andy Roach. Jak se s odstupem času ukázalo, nemuseli Češi dlouho smutnit. Už za rok měli ve Vídni oplatit Američanům čtvrtfinálovou prohru i s úroky.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -