- Reklama -

Pastrňák má probudit spící Medvědy

- Reklama -

Jak se jemu a jeho spoluhráčům nedaří na juniorském mistrovství světa v Kanadě, tak svítá Pastrňákovi na lepší časy u jeho současného zaměstnavatele, jímž je mužstvo Bostonu Bruins. Medvědy čeká 7. ledna, dva dny po skončení MS hráčů do 20 let, utkání na ledě Pittsburghu Penguins. A český útočník by u toho neměl chybět.
Rodák z Havířova dostane druhou možnost, aby se v letošním ročníku probojoval do základní sestavy Bruins. Boston prožívá těžké časy a tak se vedení mužstva chytá všelijakých teorií, které by mu pomohly překonat toto trudné období. Klub se stále nedokázal nějakým funkčním způsobem vyrovnat s odchodem Jaromea Iginly. Generální manažer Peter Chiarelli i trenér Claude Julien zatím nenašli ideální typ hráče, který byl zaplnil místo na pravém křídle Krejčího formace.
No a když není zbytí, musejí sáhnout po osmnáctiletém českém útočníkovi. Pastrňák nahlédl do NHL již na přelomu listopadu a prosince, kdy odehrál pět zápasů. Svoji krátkou misi započal ve čtvrté formaci po boku Jordana Carona a Alexandra Koklačeva. Poté jej trenéři přesunuli k Bradu Marchandovi a Patrici Bergeronovi. V posledním utkání proti San Jose Sharks pak doplnil útočnou dvojici Matt Fraser a Chris Kelly.
Zápasu s číslem 6. už se nedočkal, klub jej totiž přeřadil zpátky na farmu do Providence. V prvních šesti duelech po svém návratu si osmnáctiletý forvard připsal devět bodů za pět branek a čtyři asistence.
Když byl Pastrňák povolán do zbraně vedením Bruins, David Krejčí v té době zápasil se zdravotními obtížemi a jeho dlouholetý parťák Milan Lucic zase poletoval sestavou sem a tam. Ale teď je Krejčí zpátky a představitelé amerického klubu mohou konečně posoudit, jestli jeho spolupráce s Pastrňákem ponese své ovoce.
Iginlův odchod není jediným důvodem, proč Boston strádá. Týden před začátkem letošní sezóny rozvířil Peter Chiarelli poklidné vody přestupového trhu, když se rozloučil s obráncem Johnnym Boychukem. Byl to nezbytný krok, protože Bruins potřebovali odlehčit platovou zátěž a vměstnat se pod mzdový strop. Jenže ani za Iginlu, ani za Boychuka nepřišla žádná náhrada. A když se pak na úvod ročníku zranili Zdeno Chára a David Krejčí, mužstvo začalo strádat na obou stranách kluziště.
Většina mužů hájící černo-žlutou uniformu svého týmu hrála (a stále hraje) pod svoje možností, a to včetně hlavních tahounů Patrice Bergerona a Tuukky Raska. Pastrňákovo přeřazení na pozici, kterou loni hájil Jaromea Iginla, tak může být prvním krokem, jak napravit tyto nedostatky.
Na pravém křídle Krejčího formace už se letos vystřídali Craig Cunningham, Seth Griffith a Loui Eriksson. Nicméně dlouhodobá náhrada za Iginlu nalezena nebyla. Pastrňákova rychlost, šikovnost a jeho hlad po puku by mohly Medvědům hodně pomoci.
Český mladík však může odehrát už jen čtyři utkání. Pokud by nastoupil k vícero střetnutím, vešel by oficiálně v platnost jeho nováčkovský kontrakt. Chiarelli a spol. tak nebudou mít mnoho příležitostí, aby posoudili, jestli je Pastrňák skutečně dlouhodobým řešením jejich klíčového problému.
Pokud se tak nestane a rodák z Havířova dokončí sezónu na farmě, Medvědi budou muset chtě nechtě vyrazit na lov. Jejich kořistí by se mohl stát útočník Buffala Chris Stewart, kolem kterého kroužili už před vánoční přestupovou uzávěrkou. Ale generální manažer Buffala Tim Murray nemusí spěchat a co je důležitější, určitě nebude prodávat lacino.
Ostatně přesně tak si počínal sám Chiarelli, když se snažil vyměnit Johnnyho Boychuka. Vyčkával tak dlouho, až byl GM Islanders Garth Snow nucen sáhnout hluboko do kapsy a nabídnout dva výběry ve druhém kole draftu (2015 a 2016). Na takový úlovek by Chiarelli v létě čekal marně. Jenže právě čas je tou hlavní komoditou, které se mu teď kriticky nedostává.
Boston nemá příliš možností, jak s nastalou situací bojovat. Chiarellimu navíc stále svazují ruce výdaje na mzdy hráčů, které se až nepříjemně přibližují horní hranici platového stropu. Bostonu také shází větší zázemí v podobě vydařených draftů z let minulých.
Mužstvo si potřebuje udržet mladé hráče jako Ryana Spoonera, Koklačeva, Justina Floreka a Matt Lindblada, jelikož právě oni budou kandidáty na nahrazení útočníků Daniella Pailleho a Gregoryho Campbella, kterým po sezóně končí smlouvy a jejichž výkony s léty chřadnou. Chiarelli sice může sáhnout k výměně Carla Soderberga, Reillyho Smithe či Toreyho Kruga, aby vyřešil problémy s Krejčího formací, nicméně tím vzniknou zase mezery na jiných místech v sestavě jeho týmu.
Ideálním řešením jak zahnat krizi, je využít vlastní zdroje. A tak se vracíme znovu k Davidu Pastrňákovi. Ovšem pokud bude hrát většina hokejistů Bruins pod svoje možnosti, pak jejich týmu nepomůže ani svěcená voda.
Foto: Icon Sportwire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -