- Reklama -

Patnáct výher gólmana-nováčka. Binnington vyrovnal velikány

- Reklama -

Ten příběh je známý, v poslední době se o něm napsalo dost. Bluesmani ze St. Louis byli ještě na začátku ledna nejslabším týmem celé NHL a nyní jsou jedno jediné vítězství od zisku Stanley Cupu. Jedním z hlavních strůjců tohoto neuvěřitelného vzestupu je jejich brankář Jordan Binnington.



Když svěřenci Craiga Berubeho zvítězili ve čtvrtek v bostonské TD Garden 2:1, mohli za to děkovat především svému muži s maskou, který pochytal 38 střel soupeře. „Byl neuvěřitelný. Ten zápas nám vyhrál on. Byl ohromný, neskutečný. Mohl bych o jeho představení mluvit celý den,“ chválil svého parťáka obránce Colton Parayko.
Fanshop týmu
„Prostě jen jdu do branky a chytám. Chci odvést svou práci, abychom měli se spoluhráči šanci na vítězství. Na nic jiného nemyslím,“ popisuje Binnington svou brankářskou filozofii. Ve čtvrtek si připsal už patnáctou výhru v letošním play-off a stal se teprve pátým nováčkem mezi gólmany, kterému se něco takového podařilo. Před ním to dokázali pouze Patrick Roy (1986), Ron Hextall (1987), Cam Ward (2006) a Matt Murray (2016).
S výjimkou Hextalla se všichni zmiňovaní radovali z poháru. Gólman Philadelphie přesto obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off, ačkoli se tato cena uděluje téměř výhradně členům vítězného týmu. Získali ji i Roy a Ward a jedním z kandidátů na toto ocenění je bezpochyby i Binnington.


Devátou výhrou na kluzišti soupeře vytvořil další nováčkovský rekord play-off, když za sebe odsunul už zmiňovaného Hextalla. Kouč Craig Berube horkokrevného gólmana Flyers zažil zblízka, byl totiž členem týmu, který to v roce 1987 dotáhl až do sedmého finále proti Gretzkyho Oilers. „Jsou úplně jiní (Hextall a Binnington), to vůbec nejde srovnat. Jsou to rozdílní lidé, každý z nich přistupuje k zápasům jinak. Ale oba mají výsledky,“ řekl Berube.
Pětadvacetiletý rodák z Richmond Hillu v provincii Ontario má ještě dva pokusy na to, aby se na prvním místě v počtu výher mezi nováčky během jednoho play-off osamostatnil. Šestnáct výher by pochopitelně znamenalo jediné – zisk Stanley Cupu. To je také to jediné, co ho zajímá. „Chybí nám jediný krok. Musíme zůstat soustředění,“ uvědomuje si zachránce letošní sezóny Blues.
Ti jej draftovali v roce 2011 ve třetím kole z celkové 88. pozice. Až do letošní sezóny měl na kontě pouhý jeden zápas v nejslavnější lize světa a prakticky nic nenasvědčovalo tomu, jaký pohádkový příběh letos napíše. Nominace na Calder Trophy byla jen předzvěstí toho, co předvádí ve vyřazovací části sezóny.
Byť i on zažil v bojích o Stanley Cup dva nebo tři slabší zápasy, celkově si vede znamenitě. A to zejména v klíčových duelech jednotlivých sérií, tedy v zápasech číslo pět, šest a sedm. Jakmile jde o všechno, působí neuvěřitelně klidně a sebevědomě.
Dočká se muž, kterému se začalo přezdívat „Winnington“, i šestnácté výhry?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -