- Reklama -

Paul Maurice se připojil k trenérským legendám

- Reklama -

Šéf střídačky Winnipeg Jets, Paul Maurice, se stal teprve šestým koučem v historii NHL, jenž odkoučoval 1 500 utkání. A je symbolické, že při tomto jubileu stál na druhé střídačce Peter DeBoer, kouč San Jose Sharks. Ti dva spolu kdysi v Ontario Hockey League trenérskou kariéru začínali.



„Je to něco výjimečného. Dnes ráno jsem mu psal. Trénovali jsme spolu v Detroitu během jeho prvního roku v juniorce. Bylo mi pětadvacet a jemu šestadvacet. Patnáct set zápasů je neuvěřitelné číslo. Když se podívám, mezi jaká jména se dostal…nikdo nedokázal se svými týmy to, co tihle trenéři,“ vysekl kolegovi poklonu Peter DeBoer.
Fanshop týmu
„Mám pro něj slova uznání a respektu. Jsem za něho velmi šťastný. Je to ohromný úspěch,“ dodal DeBoer, který se nakonec mohl radovat z vítězství nad svým kamarádem, které zajistil gólem v prodloužení Joe Pavelski.
Na lavičce Junior Red Wings strávil Maurice dvě sezóny, během kterých stihl s tímto týmem triumfovat v OHL a zahrát si na závěrečném turnaji o Memorial Cup. Následovala nečekaně rychlá cesta do nejlepší ligy světa. Byla mu nabídnuta pozice asistenta u tehdejších Hartford Whalers. Po pouhých dvanácti zápasech sezóny 1995-96 ale převzal po Paulu Holmgrenovi post hlavního kouče Velrybářů.
„Paul je celoživotní kouč. On tuhle práci miluje. Vždycky chodil na zimák rád a nesnášel, když jsme prohráli. Když jsme po prohraném zápase odcházeli z haly, vždy jsme s mou ženou a jeho manželkou raději chodili deset stop za ním, protože byl fakt naštvaný,“ vzpomíná s úsměvem DeBoer. „Myslím, že dnes už bere porážky s větším nadhledem. Každopádně je to jeden z nejlepších koučů, jaké jsem kdy potkal,“ prohlásil DeBoer.
„Začínali jsme spolu v roce 1993. On (DeBoer) tehdy studoval práva. Už dříve jsme byli spoluhráči a spolubydlící v juniorce (Windsor Spitfires, OHL). Byl tehdy mým nejbližším přítelem,“ ohlíží se za svými trenérskými začátky Paul Maurice. „Dostal jsem tento týden spoustu pěkných textovek, ale ta od Petera mě obzvlášť potěšila, moc si toho vážím. Vzpomněla si na mne spousta přátel a lidí z hokejového prostředí a já jim za to děkuji,“ řekl kouč, který patří mezi hráči i zástupci médií k těm oblíbenějším.


„Nebyl jsem ani zdaleka tak nervózní, jako při prvním zápase. Patnáct set zápasů, to je osobní milník, ale důležitý byl hlavně dnešní zápas, na ten se musíte soustředit. Chtěl jsem ho vyhrát, stejně jako jakýkoli jiný zápas,“ řekl Maurice po utkání.
Kouč Winnipegu se stal teprve šestým trenérem v historii, který na metu 1 500 zápasů dosáhl. Ve dvaapadesáti letech je ovšem z celé šestice nejmladší, o to cennější tento milník je. Před ním absolvovali 1 500 utkání na střídačce klubu NHL pouze Scotty Bowman (2 141), Joel Quenneville (1 636), Al Arbour (1 607), Barry Trotz (1 575) a Ken Hitchcock (1 568). Kouč Ostrovanů Barry Trotz dosáhl na tento milník loni v únoru ve věku pětapadesáti let, tento výkon nyní Maurice překonal.
V roce 2002 dovedl Carolinu až do finále, kde ovšem Hurikáni nestačili na Detroit. Loni skončil s Winnipegem v konferenčním finále. Dočká se Paul Maurice u Tryskáčů vysněného Stanley Cupu?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -