- Reklama -

Paul Maurice: Trénovat v NHL? Je to jako manželství a konce jsou velmi hořké

- Reklama -

Fanshop týmuPaul Maurice je mezi kouči v NHL stálicí. Současný trenér Winnipegu Jets je druhým nejdéle sloužícím koučem v NHL (po Jonu Cooperovi z Tampy) a také druhým nejmladším koučem v historii NHL. Nedávno pro časopis The Hockey News glosoval současné dění a vzpomínal na své začátky.
Poprvé se postavil na střídačku klubu z kanadsko-americké soutěže v sezoně 1996-1997 v osmadvaceti letech. V Hartfordu a později Carolině strávil zatím největší část své kariéry – 13 let. V Hartfordu/Carolině působil do sezony 2003-2004, poté se na čtyři roky přesunul do Toronta, kde nejprve vedl Marlies v AHL a dva roky hlavní tým Maple Leafs, aby se od ročníku 2008-2009 vrátil zpět do Raleigh.
Druhá anabáze v Carolině ale nebyla příliš úspěšná a skončila v roce 2012. Maurice se pak vydal na roční dobrodružství v Magnitogorsku v KHL. Na tuto štaci vzpomíná v dobrém, byť se mu moc nepovedla.
„Zjistil jsem, že jazyková bariéra je opravdu velkou překážkou, pokud chcete dobře vést své mužstvo,“ řekl svůj poznatek z ročního angažmá v Rusku.
„Angažmá v Magnitogorsku bylo velmi náročné. Už z toho důvodu, že jste bez rodiny. Profesně to byla také škola, později jsem si uvědomil, že v Rusku kvůli jazykové bariéře s hráči nekomunikuji tolik, kolik bych chtěl a potřeboval. V dnešní době je velmi důležité s hráči dobře a často mluvit a toho jsem zkrátka v Magnitogorsku nebyl schopen, byť jsem měl neustále k ruce překladatele. A pak samozřejmě nastala srážka s odlišnou mentalitou a stylem práce, jaký v Rusku potažmo v Evropě je,“ ohlédl se za ruskou epizodou. Od poloviny sezony 2013-2014 pak vede Winnipeg Jets.
Jako rozvod
Paul Maurice musel ukončit aktivní kariéru velmi brzy, již v 21 letech kvůli vážnému zranění oka. Kvůli němu dnes nosí velmi silné brýle. „Přišel jsem o většinu zraku ve svém oku v 17 letech, když jsem hrál za Windsor Spitfires. Tehdy je vedl Jim Rutheford, který nade mnou později držel ochrannou ruku a později mi velmi pomohl v mé trenérské kariéře,“ popsal Maurice svoji cestu k titulu druhého nejmladšího kouče NHL.
Právě Rutheford byl mužem, který ukázal na nezkušeného a mladého Maurice a postavil ho na lavičku Hartfordu. Důležitou osobností, která se dodnes rovněž pohybuje v managementu NHL je Peter DeBoer, se kterým jej rovněž pojí osobní pouto.
„Hráli jsme spolu v juniorech, pak když DeBoer studoval právničinu, tak jsme spolu bydleli. Později jsme spolu rozjížděli své trenérské kariéry, když Pete byl mým asistentem,“ vysvětlil svoji vazbu na současného kouče Vegas Golden Knights.
V rozhovoru se také dotkli současných změn na trenérských postech. Letos už z různých důvodů padlo sedm koučů. Dokonce se proslýchá, že ani lodivod Jets nemá příliš pevnou pozici. Protože vyhazov už ve své kariéře párkrát zažil, rozebíraly se i pocity, které zažívá každý odvolaný trenér.
„Je to jako rozvod. Představte si to jako manželství. Nejprve jste do sebe naprosto zbláznění. Pak nastane těžší období a jeden den přijdete domů a manželka vám řekne, že už to prostě nefunguje a budou změny. A jen tak mimochodem zmíní, že za tři hodiny začíná tiskovka, kde bude mluvit o svém novém manželovi, který vás nahradí, a bude ho chválit a říkat, jak se těší na budoucnost s ním. Není to nikdy jednoduché,“ přiznal trenér se 22 ročníky v NHL.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -