- Reklama -

Pět let bez Gordieho

- Reklama -

Čas letí jako bláznivý, všichni to známe. Včera kalendář ukazoval datum 10. června 2021. V tento den před pěti lety obletěla hokejový svět smutná zpráva, že zemřela největší kanadská hokejová ikona – Gordie Howe. Je neuvěřitelné, že už je to pět let. Velikány, jako byl Howe, je dobré si čas od času připomínat.

Howe, přezdívaný Mr. Hockey, je všeobecně považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Odborníci i fanoušci se budou asi navěky přít, zda tím úplně nejlepším byl Wayne Gretzky, Bobby Orr, Mario Lemieux nebo právě on.

Třeba Bobby Orr, nejlepší obránce, jaký kdy žil, má v této otázce jasno. „Gordie byl nejlepší ze všech,“ říká o hráči, který skončil dvacetkrát v nejlepší pětce bodování NHL. Souhlasí s ním i Wayne Gretzky. „Dnes jsme ztratili nejlepšího hráče všech dob, ale také nejmilejšího chlapa, jakého jsem kdy potkal,“ prohlásil Gretzky v den Gordieho úmrtí.

„Budete nám chybět. Kvůli Vám jsem nosil dres s číslem devět,“ vyznal se Mike Modano, dlouholetý kapitán Dallasu, původem ze státu Michigan, který byl v dětství velkým fanouškem Red Wings.

- Reklama -

Žádný jiný hráč nezasáhl do hry v této lize v pěti dekádách. Howe zažil ligu ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých, sedmdesátých i osmdesátých letech. Od roku 1946 do roku 1971oblékal dres Detroitu.

Dva roky poté, co ukončil kariéru, se vrátil, aby si v konkurenční lize WHA zahrál za Houston Aeros se svými syny Markem a Martym. „Na ty roky s Markem a Martym v Houstonu vzpomínám nejraději,“ vyprávěl později.

Ve World Hockey Association nakonec strávil šest let, poslední dvě sezóny v dresu New England Whalers. Když v roce 1979 WHA zanikla, klub byl pod názvem Hartford Whalers přijat do NHL, kde Mr. Hockey odehrál ještě jeden, rozlučkový ročník. Když v roce 1980 pověsil brusle definitivně na hřebík, bylo mu 52 let.

Celkem strávil v profesionálním hokeji 32 sezón, z toho 26 v NHL. Když končil, bylo jeho 801 branek a 1 850 bodů rekordem NHL. Překonal ho až Wayne Gretzky. Šestkrát v kariéře vyhrál Howe bodování NHL, ve sbírce má také šest Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Celkem čtyřikrát zvedl s Detroitem nad hlavu Stanley Cup.

Před pěti lety nás navždy opustil a v srdcích fanoušků zůstala velká díra. V Gordiem odešel prototyp ryzího sportovce, jakých se rodí málo. „Chybíš nám, Gordie,“ vzpomínal včera na svou největší legendu klub Detroit Red Wings.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -