- Reklama -

Pittsburgh zdolal San Jose v prodloužení a od Stanley Cupu jej dělí dvě výhry

- Reklama -

Hokejistům Pittsburghu chybí již pouze dva kroky k zisku čtvrtého Stanleyova poháru ve své historii. Penguins uspěli těsně i ve druhém domácím utkání finálové série, když San Jose zdolali 2:1 po prodloužení. Nastavený čas přitom trval pouhých 155 sekund. Tučňákům zajistil výhru přesnou ranou Conor Sheary, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.
„Je to neskutečné,“ řekl po zápase Sheary. „Byl to důležitý moment. Hodně důležitý, vyhráli jsme a vedeme 2-0 na zápasy,“ dodal.
Svěřenci kouče Mikea Sullivana navázali na pondělní výhru 3:2 také zásluhou Matta Murrayho. Kanadský gólman předvedl jednadvacet bezchybných zákroků a svůj tým dovedl k výhře ve čtvrté utkání za sebou. Dvaadvacetiletý rodák z Thunder Bay v nich dohromady inkasoval jen šestkrát z celkově 95 střel.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hosté vstoupili do utkání aktivněji, gól ze své snahy ale nevytěžili. K nejnebezpečnějším hráčům Sharks patřil český forvard Tomáš Hertl, který v první třetině dvakrát trefil konstrukci domácí svatyně.
Také Penguins, kteří postupně přebírali otěže zápasu do svých rukou, si vytvořili několik slibných šancí. K dispozici měli i jednu přesilovou hru, ale obrana Sharks odolala a po dvaceti minutách tak obě mužstva odcházela do kabin za nerozhodného stavu 0:0.
V úvodu druhé části obkroužil Tomáš Hertl domácí bránu a v pádu stihl ještě zakončit, jenže opět trefil jen pravou tyč Murrayho brány. Co se nepovedlo autorovi historický první branky San Jose ve finále play off NHL, dokázal na druhé straně Phil Kessel.
Americký forvard otevřel skóre zápasu v čase 28:20, když po kombinaci s Nickem Boninem a Carlem Hagelinem už jen doklepával puk do odkryté sítě. Členové třetího útoku Pens tak dokonale využili zaváhání českého obránce Romana Poláka při rozehrávce před brankovištěm Sharks.
Ve druhé části hry byla převaha Pens ještě více očividnější (na střely 12:5 pro Pens), Žraloky však držel ve hře gólman Martin Jones. Výborně si vedl i jeho protějšek v brance Pittsburghu a dlouho to vypadalo, že stav 1:0 vydrží až do konce základní hrací doby.
Jenže v 56. minutě vypálil zpoza pravého kruhu obránce San Jose Justin Braun a po odrazu od bližší tyčky skončil puk za zády domácího gólmana, který měl v tu chvíli zakrytý výhled. V poslední minutě pak Žraloci dokonce mohli strhnout vítězství na svou stranu, ale Murray byl proti, a tak Tučňáci uhájili alespoň prodloužení.
V jeho třetí minutě vyhrál vhazování obranném pásmu soupeře kapitán Pittsburghu Sidney Crosby pro zadáka Krise Letanga, který místo střely od modré čáry zvolil přihrávku na Conora Shearyho a udělal dobře. Mladý křídelník napřáhl z pravého kruhu a vymetl pavučinky ve vzdálenějším horním rohu hostující klece.
O návrat do série budou Sharks usilovat v sobotu, kdy budou mít ve finále Stanley Cupu poprvé výhodu vlastního ledu. „Určitě jsme ukázali, že hokej hrát umíme. Ale umíme hrát ještě lépe a doma to musíme předvést,“ uvedl útočník San Jose Joe Pavelski. „Soupeř si svou práci doma odvedl, teď je řada na nás.“
Penguins se samozřejmě budou snažit, aby Žralokům roli domácího favorita co nejvíce znepříjemnili. „Odvedli jsme dobrou práci v tom, že jsme doma hráli tak dobře. Uvědomujeme si, že v San Jose to pro nás bude velká výzva,“ sdělil centr Pittsburghu Crosby.

Pittsburgh – San Jose 2:1 (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0) – stav série 2:0

Branky a asistence: 28:20 Phil Kessel (Nick Bonino, Carl Hagelin), 62:35 Conor Sheary (Kris Letang, Sidney Crosby) – 55:55 Justin Braun (Logan Couture, Joel Ward).
Střely na branku: Pittsburgh 11-12-6-1=30, San Jose 6-5-9-2=22. Přesilovky: 0/2 – 0/1. Diváci: 18655.
Brankáři: M. Murray 22/21 – M. Jones 30/28.
Hvězdy utkání: Conor Sheary, Phil Kessel (oba PIT), Justin Braun (SJS).
Česká účast: – Tomáš Hertl (20:20, 0, 2 střely, 0+0), Roman Polák (16:55, -1, 3 střely, 0+0).
Sestavy:
Pittsburgh: M. Murray – Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Kessel, Bonino, Hagelin – Kunitz, Malkin, Rust – Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
San Jose: M. Jones – Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – J. Thornton, Pavelski, Hertl – Donskoi, Couture, Marleau – J. Ward, Tierney, Nieto (nahradil Zubruse) – M. Karlsson, Wingels, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -