- Reklama -

Plameny končí, prvním postupujícím je Anaheim

- Reklama -

Postup do play-off jistě potěšil, brzký konec ve vyřazovací části ale jejich příznivce rozesmutnil. Calgary Flames se jako první s vidinou Stanley Cupu loučí. V sérii úvodního kola proti Anaheimu nedokázaly Plameny urvat ani jednu výhru. O postupu Kačerů rozhodlo jejich včerejší vítězství ve Scotiabank Saddledome v poměru 3:1. Dalším soupeřem Anaheimu bude vítěz série mezi Edmontonem a San Jose.
Ráz utkání určil hned jeho úvod. Ducks skórovali dvakrát z prvních pěti střel. Definitivní razítko na postup pak přidal do prázdné branky Ryan Getzlaf. John Gibson se pod vítězství podepsal šestatřiceti úspěšnými zákroky.
V dresu domácích se počtvrté v sérii prosadil Sean Monahan, nikdo další se k němu ale nepřidal. V čase 5:38 skončilo utkání pro brankáře Plamenů Briana Elliotta, který po lacině inkasované brance přepustil své místo Chadu Johnsonovi. Toho Kačeři překonali hned druhou střelou, dalších dvacet pokusů ale Johnson zlikvidoval. Téměř dvě a půl minuty před koncem se kouč Gulutzan odhodlal k odvolání gólmana, závěrečná power-play ale kýžené vyrovnání nepřinesla.
Ducks do série vstoupili dvěma shodnými výhrami 3:2 na domácím ledě, v duelu číslo tři pak dokázali smazat tříbrankové manko a v prodloužení strhli výhru na svou stranu (5:4). Kouč Carlyle proházel složení útoků a Kačeři předvedli největší obrat ve své historii v play-off. Včera pak hladký postup před zklamanými fanoušky Flames dokonali.
Kačeři si připsali pátou vítěznou sérii bez jediné prohry v klubové historii. Tým vedený veterány Getzlafem a Perrym zvládl lépe klíčové momenty série, přestože jej chvílemi Flames přehrávali. Například ve druhém utkání měly Plameny dlouho navrch, ale kvůli své nedisciplinovanosti dovolily Kačerům skóre otočit. Jako by pro ně bylo Honda Center skutečně zakleté.
Poté, co Plameny promarnily v minulém utkání tříbrankový náskok, dva rychle inkasované góly s jejich psychikou pořádně zacvičily. Brian Elliott se v novém působišti dlouho hledal, ve druhé polovině sezóny se však dostal do formy a dovedl Flames do play-off. Série proti Anaheimu mu ale nevyšla. S výjimkou otevíracího duelu pustil v každém dalším souboji laciný gól.
„Kdykoli máte šanci ukončit sérii a odvalit z cesty jednoho soupeře, chcete toho využít,“ komentoval postupovou výhru kapitán Ducks Ryan Getzlaf. Ten si ve čtyřech zápasech připsal pět bodů za tři branky a dvě asistence. „Nechtěli jsme je nechat nadechnout. Donutili nás bojovat až do konce, postup jsme si museli zasloužit,“ dodal Getzlaf.
„Jsme v dalším kole, ale uvědomujeme si, že teď už to bude jen těžší a těžší,“ nelítá v oblacích kouč Randy Carlyle, jenž právě včera oslavil jednašedesáté narozeniny. Jeho svěřenci mu tak dali ten nejlepší možný dárek.
„V takové chvílí si uvědomíte, jak tenká je čára mezi úspěchem a neśpěchem,“ smutnil kapitán Calgary Mark Giordano. „Někdy rozhodne šťastný odraz, jindy vyloučení. Nás v této sérii potkalo od každého něco. Oni nějak našli způsob, jak vyhrát každý zápas. Někdy prostě musíte uznat kvality soupeře. My se nemusíme cítit zahanbeni, bojovali jsme až do hořkého konce. Jim zachytal výborně brankář. Navíc mají velké a šikovné hráče, hraje se proti nim těžko,“ dodal Giordano.
„Je těžké tohle spolknout, zvlášť v zápase o všechno. Takhle si to nepředstavujete,“ neskrýval zklamání Brian Elliott, který nevydržel v brance ani šest minut. Poté, co ve třetím duelu zrovna neoplýval jistotou a vyčítal si zejména rozhodující gól v prodloužení, stačila kouči jedna laciná branka a se změnou v brankovišti neváhal. Více než 19 tisíc diváků ve Scotibank Saddledome to vidělo stejně. „Potřebovali jsme týmu dodat nějakou jiskru,“ komentoval tento tah Glen Gulutzan.
„Žádný zápas nebyl snadný. Všechny zápasy byly o gól a dnes to byl z jejich strany asi nejlepší výkon, docela nás tlačili. Musíme jim dát kredit, v každém zápase do toho dali všechno,“ ocenil soupeře John Gibson. „Měli jsme před touto sérií dobrý plán a myslím, že jsme se na ně dobře připravili. Mají dobrý tým, ale řekl bych, že v mnoha ohledech jsme si postup zasloužili,“ řekl útočník Ducks Andrew Cogliano.
„Pro mne jako místního to bylo těžké, když jsem slyšel ty úžasné fanoušky a věděl, že je konec,“ smutnil po vyřazení Chad Johnson. Příznivci domácích vytrvale skandovali „Go, Flames, Go“ i při závěrečném potřásání rukou. „Měli jsme na víc. Nedokázali jsme to dotáhnout do konce, to je hrozný pocit,“ řekl dále Johnson.
Svého gólmana (Elliotta) se zastal jediný úspěšný střelec Flames Sean Monahan. „Celý rok byl skvělý. Předváděl velké zákroky, držel nás v zápasech. Dotáhl nás až sem,“ uvedl Monahan. „Tohle není jeho vina. Jsme jeden tým, hrajeme, vyhráváme i prohráváme společně,“ vyslovil Monahan často používanou frázi. „Tohle vyřazení ve mně bude hlodat celé léto,“ neskrýval velké zklamání.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -