- Reklama -

Podvodník Crosby? Logan Couture obvinil kapitána Tučňáků z podvádění při vhazování

- Reklama -

V jejich tvářích se zračilo obrovské zklamání. Poté, co hokejisté San Jose Sharks dokázali ve třetí třetině druhého finále srovnat stav a poslat zápas do prodloužení, věřili, že se budou domů vracet za vyrovnaného stavu v sérii. Po necelých třech minutách ale tyto myšlenky rázně utnul Conor Sheary. Mezi stavem 1:1 a 0:2 je pochopitelně sakra velký rozdíl, smutek Žraloků byl tedy namístě.
Joe Thornton, sedící na samém konci střídačky, na nic nečekal, znechuceně si nasadil přilbu a tryskem zamířil do kabiny. Do řeči nikomu ze Žraloků moc nebylo, přesto se od nich novináři po utkání dočkali poměrně ostrých slov, která byla mířená především na kapitána Pens Sidneyho Crosbyho.


„Pořád zdržuje a z nějakého důvodu ho nikdy nevykážou z buly, prostě proto, že je to Sidney Crosby,“ sdělil naštvaný Logan Couture reportérům. Podle něj používá Crosby nelegální způsoby, jak získat při buly výhodu. Jeho spoluhráč Marc-Edouard Vlasic mu přikyvuje a tvrdí, že měl být Crosby vykázán i před rozhodující brankou zápasu. „Chvíli to trvalo, než rozhodčí vhodili puk, ale co já o tom vím,“ říkal s ironií v hlase Vlasic.


Vítězná branka padla po buly, které Crosby vyhrál dozadu na Letanga, ten posunul puk na volného Shearyho, který se z dobré pozice nemýlil. Přesně takhle si to podle Crosbyho před osudným vhazováním s parťáky domluvili.
Úspěšnost na buly činila v tomto duelu u kapitána Pens neuvěřitelných 71 procent, Crosby vyhrál 17 vhazování z 24. Oproti tomu měl Logan Couture úspěšnost pouhých 40 procent a celý tým Sharks se dostal jen na 45 procent. Není divu, že Crosbyho dominance, nad kterou se na Twitteru pozastavovali snad všichni renomovaní zámořští experti, lezla hráčům San Jose na nervy. Proti sobě se Couture s Crosbym postavili čtyřikrát a třikrát vybojoval puk domácí hráč.
Těžko soudit, zda si Kanaďan skutečně počíná nedovoleně, z dlouhodobého hlediska však jeho statistiky nejsou nijak ohromující. Ano, je na buly dobrý, ale nepatří k nejlepším. V play-off je sice druhý v počtu vyhraných buly (245), ale jeho úspěšnost ve vyřazovací části činí „jen“ 52,7%, což jej řadí až na patnácté místo mezi hráči, kteří se na buly postavili minimálně stokrát.
V základní části se dostal jen na 51,7% a s touto úspěšností mu patřila až třiadvacátá příčka v lize mezi hráči s alespoň tisícovkou pokusů. V tomto směru výrazně zaostal za jinými elitními centry, jako jsou Jonathan Toews, Patrice Bergeron, Ryan Kesler nebo Anže Kopitar.
Stížnosti soupeřů na to, že je Crosby protěžovaný, nejsou ničím novým. Když kouč Rangers Alain Vigneualt v prvním kole nesouhlasil s výroky rozhodčích, pronesl repliku „a co kdyby to udělal Crosby?“. Na nadržování kapitánovi Pens si postěžoval ve druhém kole také kouč Washingtonu Barry Trotz.
Frustrace Couturea se dá pochopit. A možná, že tím nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu play-off zasadil do hlav arbitrů semínko, aby se v dalším průběhu série na Crosbyho více zaměřili. Po těchto silných výrocích totiž bude každé buly pod velkým drobnohledem.
Ať už je to jak chce, Sharks se tím nesmějí nechat rozhodit a musí rychle přepnout myšlenky na utkání číslo tři, které v sobotu odehrají v domovském stánku SAP Center. Po dvou úvodních zápasech mají určitě mnohem víc důvodů k zamyšlení.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -