- Reklama -

Pohled z Buffala: Přenosy Sabres tu patří mezi nejsledovanější TV pořady

- Reklama -

Fanshop týmu
Až někdy pojedete k Niagarským vodopádům ve státě New York, zavítáte pravděpodobně také do jednoho z nejhokejovějších měst ve Spojených státech. Ano, řeč je o Buffalu.
Město svůj klub NHL miluje. Neklamným důkazem je věrnost tamních fanoušků, kteří na Sabres nezanevřeli ani v chudých letech. V aktuální sezóně ale Šavle válí a jejich lokální TV sledovanost míří do výšin, které jim mohou závidět i týmy NBA či MLB.
„Živá sledovanost pro nedávná utkání Sabres byla vyšší než u většiny dalších v primetimu vysílaných pořadů,“ říká v rozhovoru pro NHLnews.cz redaktor Alan Pergament z rubriky „TV a média“ deníku Buffalo News.


V USA se televizní sledovanost měří kromě počtu diváků také procentem domácností, které měly daný program naladěny – tzv. households ratingem. Nebudeme-li počítat NFL, která se svou sledovaností vymyká, dosahují sportovní týmy ve Státech (MLB, NBA, NHL) ve svých městech průměrného lokálního households ratingu v rozmezí 0,5 – 7.0. Jakýkoliv rating nad 3.0 je zpravidla považován za dobrý.


Sabres letos dosahují v lokální sledovanosti průměrného households ratingu 8.9, což znamená nárůst o 61 % vůči minulé sezóně. Jak vysoko se může v základní části tohle číslo vyšplhat?
Je těžké předvídat, jak moc bude sledovanost stoupat. Ale pokud bude tým dál hrát dobře, tipoval bych, že se může jednat o dvouciferné číslo. (Pokud se tak stane, budou mít Sabres nejvyšší lokální sledovanost ze všech týmů NHL, NBA i MLB – pozn. redakce.)

Tato čísla jsou v USA neobvykle vysoká nejen pro celky NHL, nýbrž také pro mužstva NBA a MLB. Čím to je, že jsou Sabres v Buffalu tak oblíbení?
Buffalo je nejmenším z velkých amerických TV trhů a k tomu má pouze dva profesionální týmy. Město je taky asi pouze míli od Kanady a vždy se o hokej hodně zajímalo. Významný je tu i juniorský hokej. Několik zdejších rodáků to dotáhlo do NHL, například Patrick Kane.


- Reklama -

Lze říct, že zápasy Sabres patří v západním New Yorku mezi nejpopulárnější TV pořady?

Živá sledovanost pro nedávná utkání Sabres byla vyšší než u většiny dalších v primetimu vysílaných pořadů. A možná vůbec ta nejvyšší. Klíčovým slovem je „živá“. Televizní společnosti získávají velkou sledovanost také dodatečně například přes webové stránky, kdy si lidé přehrají pořad zpětně. Sportovním událostem tímto způsobem sledovanost příliš nebobtná.
Samozřejmě ale, že zápasy Bills (NFL) vysílané v neděli odpoledne jsou ještě zhruba třikrát sledovanější než ty hokejové.


V sérii rozhovorů se severoamerickými žurnalisty vám přiblížíme postavení hokeje a NHL v jednotlivých oblastech USA a Kanady. Pro získání objektivnějšího pohledu jsou interview vedena se sportovními novináři, kteří se nevěnují výhradně či primárně hokeji.

  1. díl: Pohled z Philadelphie: Flyers ztratili na popularitě, rivalita s Penguins je ale stále silná
  2. díl: Pohled z Minnesoty: Děti ve městech preferují basketbal, mimo ně ale vládne hokej

Který oponent v play-off Stanley Cupu by poutal nejvíce pozornosti?
Ze Západní konference asi Chicago, ale to se ze zřejmých důvodů nestane. Také by lákal Edmonton a přímý souboj Jacka Eichela s Connorem McDavidem.
Mohou Sabres během vyřazovací fáze soutěže přilákat v Buffalu podobný počet diváků jako Bills?
Tipl bych si, že duely play-off mohou získat i rating okolo 30.0, což jsou hodnoty, kterých dosahují Bills v základní části.
Sportovní fanoušci v Česku si spojují Buffalo s působením Dominika Haška. V České republice je to legenda. Co v západním New Yorku?
Řekl bych, že je stále populární. Přece jenom je to nejlepší gólman v historii organizace Sabres.



Titulní foto: Chad Cooper/flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -