- Reklama -

Pohled z Minnesoty: Děti ve městech preferují basketbal, mimo ně ale vládne hokej

- Reklama -

Fanshop týmu
Žádný jiný stát v USA nemá tak blízký vztah k hokeji jako Minnesota. Klima, stovky jezer a blízkost kanadských hranic daly vzniknout jedinečné hokejové kultuře.
Časy se ale mění a americký Středozápad prochází změnami, které oblíbenosti nejrychlejší kolektivní hry příliš neprospívají. V našem seriálu rozhovorů se severoamerickými žurnalisty jsme tentokrát dali prostor Chrisi Longovi z minnesotské stanice KSTP.
„Mnohé menšiny jako například Somálci nebo Hmongové, jejichž populace v našich městech rostou, nemají k hokeji absolutně žádný vztah,“ říká sportovní reportér pro NHLnews.cz.

Chris Long/archiv stanice KSTP

Minnesota má pověst hokejového regionu. Všichni známe slogan „The State of Hockey“. Má ale hokej v Minnesotě skutečně privilegované postavení?
Minnesota je v každém případě hokejem poblázněná. Vysokoškolský hokejový turnaj se hraje v hale Wild před 19 tis. diváky. A to nejen během finále, ale také v semifinále. Celý stát se zastaví, aby mohl šampionát sledovat v televizi.
Máme také pět týmů, které hrají na nejvyšší univerzitní úrovni. V minulých letech některé z nich dokonce vyhráli šampionát.
Hokej je zde velkou součástí běžného života.
V České republice držel během svého dětství skoro každý hokejku a hrál si na zamrzlém rybníku. Je tomu tak i v Minnesotě? Nebo tam děti podobně jako ve zbylých částech USA preferují cenově dostupnější basketbal?
Hokej je pořád upřednostňovaným sportem v zimě, ale basketbal je oblíbený taky. V minulosti byl juniorský hokej silný v Minneapolis a St. Paul (tzv. Twin Cities, dvojměstí tvořící největší minnesotskou aglomeraci – pozn. red.), demografické změny ale popularitu hokeje zredukovaly ve prospěch basketbalu. Ve všech ostatních částech státu je ale přesto hokej stále oblíbenější než basketbal.
Dotkl jste se toho, že hokej je drahý. Ano, tohle je pro děti ve městě, co chtějí hrát, skutečně problém. Je mnohem jednodušší a pohodlnější zahrát si basket.


V sérii rozhovorů se severoamerickými žurnalisty vám přiblížíme postavení hokeje a NHL v jednotlivých oblastech USA a Kanady. Pro získání objektivnějšího pohledu jsou interview vedena se sportovními novináři, kteří se nevěnují výhradně či primárně hokeji.

  1. díl: Pohled z Philadelphie: Flyers ztratili na popularitě, rivalita s Penguins je ale stále silná

Nejpopulárnějším týmem ve Twin Cities jsou Vikings (NFL). Jaké je ale další pořadí? Jsou Wild populárnější než Timberwolves (NBA) a mohou se v oblíbenosti dotáhnout na Twins (MLB)?
Vikings budou vždycky jedničkou s pořádným náskokem před ostatními týmy. Twins bývají tradičně druzí, čas od času se na ně ale Wild dotáhnou.  Twins mají za sebou dlouhé období neúspěšných sezón, což od nich mnoho fanoušků odtáhlo.
Kdyby se Wild vzmohli ke skutečně dobré sezóně a dotáhli to daleko v play-off, jejich postavení byl určitě dál sílilo.
Cokoliv dalšího – univerzitní i profesionální sport – je v tomto městě za Vikings, Twins a Wild.
Aglomerace Minneapolis – St. Paul získala nedávno nový mančaft v podobě United FC, kteří rozšířili MLS (Major League Soccer). Kopaná zažívá v USA obrovský boom. Jaké pozornosti se tento tým těší?
Minnesota United mají malou ale nesmírně loajální fanouškovskou základnu, která k tomu rapidně roste. Fanoušci jsou mužstvu velmi oddaní a dělají dobrou práci v navyšování povědomí o klubu.
Příští rok otevřou svůj nový stánek uzpůsobený na kopanou a to bude pro jejich popularitu nový impulz. Doposud hráli na stadiónu pro univerzitní fotbal, který pro ně nebyl ideální.
Předpokládám, že jejich růst bude v příštích několika letech značný. Region je určitě přijal za své.


Chris Long
Chris pochází z Washingtonu, D.C., ale cesty jej zavály do Twin Cities, kde nyní žije. Žurnalistiku vystudoval na University of Missouri, kde také hrál lakros a hokej. Před prací pro minnesotskou TV stanici KSTP sbíral profesní zkušenosti mimo jiné na Floridě, v San Diegu nebo Indianapolis. Je ženatý a má dceru.
Chrisovy postřehy ze světa sportu můžete sledovat na jeho twitterovém účtu @ChrisLongKSTP.

- Reklama -

Zmínil jste demografické změny ve Twin Cities. O hokeji se v USA občas mluví jako o sportu „bohatého bílého muže“. Je takto vnímán i v Minnesotě?
Kdysi ano, ale nyní tohle srovnání ztrácí na významu. To, že se ve městech nehraje hokej, je způsobeno více národnostním zázemím než ekonomikou. Mnohé menšiny jako například Somálci nebo Hmongové, jejichž populace v našich městech rostou, nemají k hokeji absolutně žádný vztah a mnohem více inklinují pasivně nebo aktivně ke kopané nebo basketbalu.
Je pravdou, že je hokej dražší než většina sportů, ale několik místních a národních programů se jej snaží udělat přístupnějším.
Například moje čtyřletá dcera se minulý týden účastnila akce organizace USA Hockey „Try Hockey for free“. Byla jedním z mnoha dětí, které tam udělaly své první krůčky na ledě s hokejovou výstrojí. Bylo to úplně zadarmo a k vidění byly i rodiny patřící k některé z menšin.



Píšu vám z Česka, kde je nejpopulárnějším sportovcem Jaromír Jágr. Kolik z deseti náhodně vybraných lidí na ulici v Duluth (město známé svou náklonností k hokeji) by dokázalo jeho jméno přiřadit k hokeji?
Jako rodák z Washingtonu, D.C. můžu osobně říct, že znám Jaromíra Jágra více než dobře. On a jeho Penguins mi během dětství vyřazováním Capitals rok co rok ničili jara.
Předpokládám, že každý, kdo se zajímá o hokej, zde Jágra zná. A to i přesto, že jeho kariéra nedávno skončila.
Řekl bych, že mezi lidmi sledujícími hokej, by Jaromíra znali skoro všichni. Ale nemyslím si, že je až tak znám mezi těmi, kdo sport nesledují.
Takže…mezi hokejovými fanoušky? Devět z deseti.
Mezi všemi? Dva z deseti.
Kdo je aktuálně v Minnesotě nejpopulárnějším hokejistou?
Útočník Wild Zach Parise a to s velkým náskokem. Vyrůstal tu a jeho otec hrál za někdejší Minnesotu North Stars. Když Zach a Ryan Suter podepsali před několika lety s Wild kontrakty a připojili se k nim, byl to pro zdejší fanoušky velký příběh.
Parise se v nedávné době potýkal s mnoha zraněními, to ale jeho oblíbenosti neublížilo.
Wild vypadají v dosavadním průběhu této sezóny nadějně. Kdyby se probojovali až do finále Stanley Cupu, který z mančaftů by byl pro Minnesotany nejprestižnějším oponentem?
Minnesota měla vždy v každém sportu velkou rivalitu s Chicagem, obzvláště pak v hokeji s Blackhawks. Silná rivalita se vybudovala také s Winnipegem. Tyto týmy jsou ale v Západní konferenci a nemůžou hrát s Wild ve finále.
Tipuju, že právě teď by byl nejprestižnějším soupeřem Washington. Kdyby to znovu dotáhl až do finále, měl by na dosah obhajobu. Dokud bude mít v týmu Alexandra Ovečkina, budou Capitals stále považováni za prestižní tým.
Hodně vzruchu by, myslím, vzbudili i Maple Leafs. Toronto je podobně jako Minnesota místem poblázněným hokejem. Střetnout se v boji o Pohár s celkem, který se tak dlouho trápil a nebyl ve finále od roku 1967, by bylo úžasné.
Minnesota nepatří pro české turisty mířící do USA mezi typické destinace. Co je podle vás ta největší atrakce, na kterou by se dali do Minnesoty nalákat?
Naší největší předností je příroda. Když není ošklivé počasí, je Minnesota nádherným místem. Nazývají nás „Zemí deseti tisíců jezer“. Doporučuji cokoliv venku na vzduchu – rybaření, turistiku, chůzi na sněžnicích, offroad, kempování, lovení.
Máme také krásná města – malá i velká – která stojí za návštěvu. Souměstí Minneapolis a St. Paul je velkoměstem, je tu ale i mnoho menších městeček jako Duluth, Stillwater, Brainerd, Bemidji, St. Cloud a další.
Každopádně žádný výlet do Minnesoty není kompletní bez návštěvy Mall of America. Je to největší obchodní dům ve Spojených státech s mnoha zábavními parky vevnitř. Jedná se skutečně o unikátní zážitek.



Titulní foto: Drew Geraets/flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -