- Reklama -

Pohled z Montrealu: Hokej zde milujeme a žijeme jím

- Reklama -

Montreal jako pravá hokejová bašta. Sloupkař deníku Montreal Gazette Stu Cowan nám dal prostřednictvím rozhovoru nahlédnout do hokejem posedlého města. „Zdá se, že lidé mají, co se týče Canadiens, neukojitelný hlad po novinkách,“ uvedl novinář. Jak je to s dalšími sporty ve městě a zda v něm zanechali stopu i Češi a Slováci, jsme probrali v našem interview.

Montreal má reputaci hokejové Mekky. Demografické změny však popularitě hokeje nenahrávají. Jsou Habs stále nejoblíbenějším týmem ve městě?

Canadiens jsou stále bezkonkurenčně nejpopulárnějším mužstvem v Montrealu – žádné další se jim ani zdaleka nepřibližuje.

Canadiens jsou pro montrealské fanoušky takovou reality show, kterou sledují 24 hodin denně, 12 měsíců v roce. Naše články o Canadiens jsou na webu Montreal Gazette vždy mezi těmi nejčtenějšími. A to nejen mezi sportovními články. Zdá se, že lidé mají, co se týče Canadiens, neukojitelný hlad po novinkách.

- Reklama -

Alouettes (klub CFL, Canadian Football League – pozn. NHLnews) jsou podporováni obyvateli Montrealu pouze když vyhrávají. Ale obecně je tady více příznivců National Football League než CFL.

Je zde i klub Major League Soccer Montreal Impact, který si změnil jméno na Club de Foot Montréal. Ten byl relevantní pouze, když podepsal kontrakt s Didierem Drogbou, který tu hrál rok a půl. Nemyslím si, že by průměrný obyvatel Montrealu dokázal vyjmenovat pět hráčů Impact. A podobně jsou na tom i Alouettes. Mezitím i hráč čtvrté formace Canadiens je mezi lidmi v povědomí.

Stu Cowan

Věřím, že lidé, kteří přicházejí do Montrealu z jiných zemí rychle propadnou hokeji pro jeho fyzičnost. A stačí jim k tomu vidět jen pár klání, aby se stali jeho fanoušky.

Co čeští a slovenští hráči? Kolik z deseti obyvatel Montrealu dokáže vyjmenovat alespoň dva bývalé české nebo slovenské hráče Habs?

Mnoho z nich. Montrealané nezapomínají na hráče, kteří hráli za Canadiens – a nezáleží na tom, odkud přišli nebo kolik sezón tady hráli.

Který z českých a slovenských hráčů je nejpopulárnější?

Právě teď je to Tomáš Tatar. Býval to ale Tomáš Plekanec, který zde strávil hodně času. Během své éry tu byl oblíbený také Petr Svoboda.

Montreal má za sebou také baseballovou historii. Jak oblíbený by tam byl potenciální klub MLB (Major League Baseball).

Expos bývali v Montrealu v 80. letech velmi populární, protože se jim dařilo. Nevyhráli ale Světovou sérii, což vedlo v popularitě k jejich pádu. Existují zvěsti, že se MLB do města vrátí, ale nejsem si jistý, že má Montreal dostatek baseballových fanoušků.

Dovedete si představit, že by Habs vyhráli Stanley Cup? Jak by vypadalo město?

Montreal by popadl šílenství, kdyby Canadiens získali svůj 25. Stanley Cup a první Pohár od roku 1993. Je mi 57 let a během svých pěti let na střední škole vyhráli Canadiens čtyři Stanley Cupy. Byla to každoroční tradice vynechat školu a jít na slavnostní průvod k zisku Poháru.

Fanoušci Canadiens, kterým je mezi 20 a 40 lety nemají potuchy o tom, jaké to je vyhrát Stanley Cup. V nedávných letech probíhaly mohutné oslavy a dokonce nepokoje v ulicích, když Canadiens vyhráli jednu sérii play-off – což se nestalo od roku 2015.


V sérii rozhovorů se severoamerickými žurnalisty vám přiblížujeme postavení hokeje a NHL v jednotlivých oblastech USA a Kanady. 

  1. díl: Pohled z Philadelphie: Flyers ztratili na popularitě, rivalita s Penguins je ale stále silná
  2. díl: Pohled z Minnesoty: Děti ve městech preferují basketbal, mimo ně ale vládne hokej
  3. díl: Pohled z Buffala: Přenosy Sabres tu patří mezi nejsledovanější TV pořady
  4. díl: Pohled z Las Vegas: Hokej zde roste, přichází mu ale velký konkurent

Největšími rivaly Habs jsou pravděpodobně Maple Leafs. Kdo je ale druhým největším rivalem.

Největším rivalem je Toronto nebo Boston. Jelikož Toronto hrávalo v Západní konferenci, nepotkali se Canadiens a Leafs v sérii play-off od roku 1979. Mezitím se Canadiens a Bruins potkali v play-off 16krát, takže je rivalita o něco intenzivnější.

Co byste doporučil našim čtenářům, aby navštívili v Montrealu?

Montreal je krásné město s evropským nádechem, kde je hlavním jazykem francouzština. Zimy jsou chladné, ale léta jsou hezká a to obzvláště ve Starém Montrealu s jeho historickými budovami, kostely a uličkami. Za zmínku také stojí vibrující noční život se špičkovými restauracemi. A rozhodně stojí navštívit hokej Bell Centre s více než 20 tisíci fanoušky.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -