- Reklama -

Pohled z Texasu: Petr Čech je tu známější než Jágr

- Reklama -

Konzervativní Texas je paradoxně znám i pro svou silnou hispánskou komunitu, jež přinesla do USA nový sportovní prvek – vášeň pro kopanou. Ta se projevuje nejen zvyšující se návštěvností severoamerické Major League Soccer, ale také rostoucím zájmem o evropské soutěže. V druhé části rozhovoru s českým studentem Janem Vočkem, jenž je momentálně posluchačem Texas Tech University, se dotkneme i tohoto tématu.


První část rozhovoru si přečtěte ZDE.


Který český sportovec se vybaví průměrnému Texasanovi jako první?
Od těch, kteří měli aspoň trochu přehled, zaznívalo nejčastěji jméno Petra Čecha. Anglická liga má obecně poměrně dobrou sledovanost a Chelsea navíc vyhrála pár let dozadu Ligu mistrů. Petr také nosí svou „netradiční“ helmu a tím se odlišuje od ostatních brankářů. Někteří znali i Jágra…teda, pokud jsem jim řekl, že je to Čech.
K tomu bych jako zajímavost uvedl město West, kde má 80% obyvatel české kořeny. Vidíte tam nápisy v češtině, slyšíte českou hudbu a můžete ochutnat české jídlo. V tomto městečku ví o ČR a českém sportu mnohem více než běžný Texasan. Nicméně i zde je nejpopulárnějším sportem americký fotbal, zejména pak místní středoškolský tým Spartans.
1061799220_c8f12b42d1_b

Česká stopa je v městečku West všudypřítomná, foto: Kent Wang / flickr.com

- Reklama -

Nějaký čas jste strávil také v Utahu, v němž sídlí pouze jeden velký profesionální celek, a to Utah Jazz (NBA). Dá se tamní vášeň pro basketbal srovnat s tou fotbalovou v Texasu?
Přestože jsou Jazz v Utahu hodně populární, tak v oblíbenosti tam vede fotbal. I když pochopitelně ne v takové míře jako v Texasu. Státy na americkém středozápadě jsou si velice podobné a to platí i pro vášeň pro americký fotbal. V Utahu se popularita dělí mezi dvě největší univerzity – University of Utah, jejichž stadion hostil ceremoniál ZOH 2002, a Brigham Young University. Těsně za těmito týmy jsou pak fotbalisté Denver Broncos (NFL) a basketbalisté Jazz.
Během svého působení na studiích v Brně jsem se setkal s několika Američany z Utahu. Lední hokej byl pro ně naprosto cizím sportem. Cítíte to podobně?
Ano, většina Utahanů nemá k hokeji velký vztah, avšak potkal jsem spoustu lidí, kteří navštívili zápasy místních Utah Grizzlies (East Coast Hockey League, nižší profesionální liga s 28 týmy – pozn. NHLnews) a nikdo nemluvil o hokeji v negativní světle. Celkově bych řekl, že je hokej v Utahu možná o něco populárnější než v Texasu. Utah má vysoké hory a v zimě jsou tam ideální podmínky pro zimní sporty.
Nicméně takový baseball nemá v popularitě nad hokejem moc navrch. Byl jsem se podívat na jeden zápas Salt Lake Bees v nižší lize a návštěvnost byla poměrně nízká. Musím říct, že většina lidí měla ráda spíše hokej než baseball, kterému často vyčítali nudné sekvence ve hře.
Je zapojení studentů do sportovních aktivit v USA vyšší, než je tomu v ČR?
Určitě. Myslím si, že celková úroveň výuky je v USA nižší než v Evropě. O to více času mají studenti na volnočasové aktivity v rámci univerzity. Existují například velké školní filharmonie, které hrají prakticky na každém sportovním zápase dané univerzity. Studenti mají také možnost širokého využití sportovišť. Samozřejmě pokud je student dost dobrý na to, aby se dostal do fotbalového týmu, pak je jeho život mnohem snazší. Například se nemusí tolik snažit ve škole, protože trenér v nejhorším případě zařídí, aby nějak prošel. To znamená, že dostat se do sportovního týmu, je pro všechny velkou motivací. Navíc i na univerzitním poli dochází k tomu, že hráč přestoupí na jinou univerzitu jenom kvůli fotbalu, což se stalo jednomu našemu hráči, který přešel kamsi do Oklahomy.
12181968_1182945628387363_1213323871_n

Univerzitní klání amerického fotbalu jsou pro Američany obrovským lákadlem, foto: Jan Vočko

Během našeho rozhovoru jsme se zmínili o MLS, soutěži, která má svůj tým v Texasu i Utahu. Jedním z cílů této ligy je vystřídat NHL v tzv. Velké čtyřce. Jedná se podle vás o bláhovost nebo dosažitelnou metu?
Nevěřím, že MLS vystřídá NHL v nejbližší dekádě. Hispánská komunita sice roste v USA poměrně rychlým tempem, ale jak jsem již řekl, evropské ligy a Liga mistrů jsou populárnější. Upřímně v Utahu i Texasu jsem nikoho o tamních MLS týmech mluvit neslyšel. Samozřejmě návštěvnost nemají špatnou (tuto sezónu 21 574 diváků na zápas – pozn. NHLnews) a popularita MLS je rozhodně mnohem vyšší než před 10 lety, nicméně MLS pokulhává za NHL v kvalitě. Často zde hrají maximálně přestárlé hvězdy, které zde dohrávají své kariéry. Bavili jsme se o tom, že v Texasu lidé ještě hokej nepřijali tak úplně za vlastní sport, na druhou stranu v USA je spousta měst, kde je hokej nesmírně populární, viz Detroit, Chicago, Filadelfie atd. Nemyslím si, že by zde v USA bylo město, které by fotbalem vyloženě žilo.


Výzva pro fanoušky:
Navštívili jste utkání NHL či žijete v zámoří? Podělte se o své zážitky s našimi čtenáři. Stačí napsat na emailovou adresu daniel.reichel@nhlnews.cz nebo se ozvat na našich facebookových stránkách.
Již vyšlo:
Pohled z Minnesoty: Z českých hráčů tu mluví jen o Jágrovi
Pohled z Winnipegu: Frolík je tu hvězdou, Pavelec terčem kritiky


Titulní foto: Christian Senger / flickr.com, pohled na Texas State Capitol v Austinu

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -