- Reklama -

Pokuta pro obránce Claytona Stonera za lov medvěda

- Reklama -

Téměř tříletý soudní spor mezi státem Kanada a obráncem Anaheimu Claytonem Stonerem je u konce. Hokejista byl v minulosti obviněn z nezákonného zabití medvěda grizzlyho, ke kterému mělo dojít na jaře roku 2013.
Kromě lovu mimo sezónu a navíc bez řádného povolení, čelil Stoner také obvinění z držení mrtvého těla zvířete a dvojnásobného přestupku v podobě nepravdivého prohlášení týkajícího se vlastnictví platné lovecké licence.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rodák z kanadského Port McNeillu byl nakonec uznán vinným pouze v prvním bodu obžaloby a za zastřelení medvěda bez povolení mu zemský soud v Abbotsfordu (Britská Kolumbie) vyměřil pokutu 10 000 dolarů plus zákaz lovu po dobu tří let. Z této částky bude 6 000 dolarů použito na zachování a ochranu vybraných lokalit západního pobřeží Kanady, které jsou jednou z hlavních oblastí výskytu grizzlyho.
Jess Houstyová, předsedkyně organizace Heiltsuk Nation, jež spravuje dané území, řekla, že rozhodnutí soudu vnímá jako dobrou zprávu, která ale není schopna vyřešit širší problémy ohledně nezákonného odstřelu zvířat v této části Kanady.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

„Doufám, že po tomto verdiktu si většina trofejních lovců své nezákonné aktivity rozmyslí. Na druhou stranu jsem jen nepatrně optimistická, protože zastávám názor, že kauza řeší pouze jeden z mnoha problémů, který se této problematiky týká. Zemský soud například nemá dostatek pravomocí k tomu, aby řešil přestupek z pozice domorodých obyvatel, pro které je trofejní lov na jejich historickém území nemyslitelný.“
„Nejen zastřelení, ale především následné pózování s hlavou 18-ti letého grizzlyho, jemuž dali místní strážci rezervace First Nations přezdívku Cheeky, je pro mě zneklidňujícím faktem a zbytečnou formou exhibicionismu. Snažíme se budovat pevné vztahy s ostatními tvory v živočišné říši a přijít o medvěda jako je tento, a to zejména za těchto okolností, je opravdu smutné,“ řekla Houstyová.
Organizace pro ochranu zvířat Conservation Officer Service tvrdí, že Stoner nesplňoval předpisy provincie pro trofejní odstřel, jež vyžadují, aby lovec žil na území Britské Kolumbie minimálně 6 měsíců v roce, který předchází datu regulovanému odlovu. U soudu totiž vyšlo najevo, že hráč si koupil rezidentní lístek 22. března 2013 a v té době už bydlel v Minnesotě, jejíž dres oblékal v letech 2009 až 2014.


Stoner nikdy nepopíral fotografování s mrtvým grizzlym, ale jeho právník Marvin Stern před komisí zpochybnil tvrzení, že hokejista získal povolení k lovu neoprávněně. Hráčův zástupce argumentoval tím, že jeho klient je občanem Britské Kolumbie a z hlediska profese obránce NHL si své pracovní působiště nemůže vždy vybírat.
Stern rovněž tvrdil, že vzhledem k tehdejší výluce v elitní lize, trvající až do ledna 2013, byl Stoner v Britské Kolumbii mnohem častěji. Podle právníka si hokejista požadavky na udělení lovecké licence špatně vysvětlil a předpokládal, že trvalý pobyt na území provincie jej k lovu dostatečně opravňuje.
Do sporu se zapojila také nadace ochrany zvířat RCF, která zpochybnila povolení ke komerčnímu lovu v oblasti Bella Bella, kde Stoner grizzlyho zastřelil. Kromě toho vznesli zástupci First Nations požadavek, aby Stoner hlavu a kůži medvěda vrátil organizaci.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -