- Reklama -

Před 36 lety stanovili bratři Anton a Peter Šťastní díky osmi bodům v jednom zápase nováčkovský rekord NHL

- Reklama -

Psal se 22. únor 1981. Dres kanadského klubu Quebec Nordiques oblékali Anton a Peter Šťastní, kteří o několik měsíců dříve sběhli z komunistického Československa, aby si mohli splnit sen hrát v NHL.
O dva dny dříve vstřelili oba hattrick do sítě Vancouveru, jenž Quebecu podlehl 9:3. V následujícím mači se představili na ledě Washingtonu. Podle Petera Šťastného nic nenasvědčovalo tomu, že odehrají jedno z nejpamátnějších utkání.
„Bylo to výjimečné. Hráli jsme proti Canucks a v dalším souboji nás čekal Washington. Letěli jsme na druhou stranu země, cestovali jsme celý den. Nic jsme neočekávali. Tak to chodí. Když máte velká očekávání, nic se nestane. Když ale nic neočekáváte, přihodí se spousta skvělých věcí,“ vzpomíná Peter Šťastný.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nordiques přehráli Washington poměrem 11:7 a oba bratři zaznamenali osm bodů! Peter si připsal po čtyřech brankách a asistencích, Anton po třech gólech a pěti nahrávkách. Českoslovenští zelenáči stanovili rekord NHL – žádný jiný hráč nedokázal ve své premiérové sezoně nasbírat v jednom zápase více nebo alespoň stejně bodů.
„Působilo to tak, že všechno, čeho jsme se dotkli, skončilo v brance,“ prohlásil Peter, který v ročníku 19801981 nasbíral celkem 109 bodů (39+70), díky čemuž si odnesl Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku. Anton měl na svém kontě 85 bodů (39+46).
V následující sezoně se počet bratrů Šťastných rozrostl na tři. K Antonovi a Peterovi se připojil Marián, který se rovněž rozhodl utéct z Československa.
Anton a Peter Šťastní předvedli 22. února 1981 jeden z nejpozoruhodnějších individuálních výkonů v dějinách NHL

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -