- Reklama -

PŘEHLEDNĚ: Hokejový šampionát juniorů klepe na dveře. Co nás čeká?

- Reklama -

Pro Kanadu se blíží jedna ze sportovních událostí roku, pro české fanoušky příležitost alespoň jednou za čas přičichnout k vrcholovému juniorskému hokeji. Máme pro vás přehled základních informací a zajímavostí z nadcházejícího mistrovství světa hráčů do 20 let.

Pořadatel

40. ročník MSJ se bude konat v Helsinkách v období od 26. prosince 2015 do 5. ledna 2016. Finská metropole bude šampionát hostit již pošesté, poprvé se ale o pořadatelství nebude dělit s jinými městy.
Hrát se bude na dvou stadionech. Juniorské talenty přivítá známá Hartwall Arena s kapacitou 13 349 diváků a Helsinki Ice Arena, jež pojme 8 200 diváků.
Semifinále a boje o medaile pak bude hostit výhradně Hartwall Arena.

Účastníci a program

Turnaje se zúčastní 10 týmů, jež jsou rozděleny do dvou skupin.
Skupina A: Kanada, Dánsko, Švédsko, Švýcarsko, USA.
Skupina B: Bělorusko, Česko, Finsko, Rusko, Slovensko.
Šampionát oficiálně zahájí nesmírně populární derby mezi celky Kanady a USA. Na své si ale přijdou i čeští a slovenští fandové. Vzájemné střetnutí států bývalé federace je na programu 28. prosince.
Slováci budou ve Finsku obhajovat bronzové medaile.
Češi v základní skupině B:

  • 26.12. 2015 (13:00): vs. Rusko,
  • 28.12. 2015 (13:00): vs. Slovensko,
  • 30.12. 2015 (13:00): vs. Bělorusko,
  • 31.12. 2015 (17:00): vs. Finsko.

Slováci v základní skupině B:

- Reklama -
  • 27.12. 2015 (15:00): vs. Bělorusko,
  • 28.12. 2015 (13:00): vs. Česká republika,
  • 30.12. 2015 (17:00): vs. Finsko,
  • 31.12. 2015 (13:00): vs. Rusko.

Herní systém

V základních skupinách se hraje formátem každý s každým. Z obou skupiny postoupí čtveřice mužstev, která si zahraje čtvrtfinále křížovým způsobem (vítězové skupin se čtvrtými týmy z opačných skupin, druzí si zahrají se třetími).
Páté týmy základních skupin si spolu zahrají sérii na dva vítězné zápasy, přičemž poražené mužstvo sestoupí z elitní skupiny do Divize I.

Favorit

Favoritem je již tradičně Kanada, která se bude snažit zopakovat loňské zlato z Toronta. Na její uzavřené soupisce jsou čtyři hráči, jež zažili torontský úspěch: útočníci Lawson Crouse (Florida), Brayden Point (Tampa Bay) a Jake Virtanen (Vancouver) a obránce Joe Hicketts.
Kanadští mladíci se pokusí navázat na éru z let 2005 – 2009, kdy získala země javorového listu pět zlatých medailí v řadě.

České opory a účast Davida Pastrňáka

O účasti talentovaného útočníka Bruins na mistrovství světa se pravděpodobně rozhodne do soboty.
Pastrňák startoval již na dvou juniorských světových šampionátech, loni byl i členem reprezentace na mistrovství světa hráčů do 18 let, na němž Češi získali stříbrné medaile.
I v případě Pastrňákovy nepřítomnosti se bude moci hlavní trenér Jakub Petr opřít o zvučná jména jako Pavel Zacha (Sarnia/OHL), Tomáš Šoustal (Kelowna/WHL), David Kaše (Chomutov) či Jakub Zbořil (Saint John/QMJHL).
Nominace: 
Brankáři: Vítek Vaněček (South Carolina, ECHL), Daniel Vladař (Chicago, USHL), Aleš Stezka (Sioux Falls, USHL).
Obránci: Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Dominik Mašín (Peterborough, OHL), Jan Ščotka (Pardubice), David Sklenička (Plzeň), Filip Hronek (Mountfield HK), Alex Rašner (Olomouc), Ondřej Mikliš (Sparta Praha/Litoměřice).
Útočníci: Pavel Zacha (Sarnia, OHL), Michael Špaček (Red Deer, WHL), Šimon Stránský (Prince Albert, WHL), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL), Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Jiří Smejkal (Moose Jaw, WHL), David Kaše, Radek Veselý (oba Chomutov), Daniel Voženílek, David Tomášek (oba Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Jan Ordoš, Dominik Lakatoš (oba Liberec).

Návštěvnost

Finsko bylo dlouho držitelem evropského rekordu návštěvnosti na juniorských šampionátech. V roce 1998 dokázali pořadatelé v Helsinkách a Hameenlinně přilákat 139 268 diváků. Před dvěma lety je však se 144 268 fanoušky předběhli Švédové v Malmö. Finové by letos primát opět rádi získali.
Již tradičně je o souboje hráčů do 20 let největší zájem v Kanadě. Mistrovství světa v roce 2017 se tak opět vrátí do Montrealu (Bell Centre) a Toronta (Air Canada Centre), kde se turnaj konal i loni.

MSJ na televizních obrazovkách

ČT Sport bude v rámci základních skupin vysílat všechna utkání českého výběru a vybrané atraktivní souboje ostatních celků. Zápasy semifinále a bojů o medaile pak nabídne všechny.
Komentátorské role se stejně jako v předchozích letech zhostí Michal Dusík a Milan Antoš. Několik utkání připadne také na dvojici Robert Záruba – Martin Hosták.
Pro slovenské diváky je podobný servis přichystán na kanále STV2.
Rozpis přímých přenosů na ČT Sport naleznete ZDE.

TV sledovanost

Mistrovství světa juniorů je pro Kanaďany tradiční sváteční kratochvílí a velkou televizní událostí. Vzhledem k časovému posunu se ale neočekává prolomení loňského diváckého rekordu.
Epické vyvrcholení MSJ 2015 v podobě finálové bitvy mezi Kanadou a Ruskem si nenechalo v zemi javorového listu ujít 7.1 mil. diváků. Dramatické vítězství domácího celku 5:4 se stalo nejsledovanějším utkáním juniorského šampionátu v kanadské historii a předčilo tak finále z r. 2011, které přilákalo 6.7 mil. fanoušků.
V České republice je zájem o tento turnaj mnohem menší. Nejsledovanější zápas MSJ 2015 přilákal pouhých 458 tis. diváků (čtvrtfinále ČR – Slovensko). Klání českého výběru v základní skupině pak dosahovala podobných hodnot jako prosincové MS ve florbale.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -