- Reklama -

PREVIEW 2014-15: Atlantická divize

- Reklama -

BOSTON BRUINS
Kouč: Claude Julien
Generální manažer: Peter Chiarelli
Bilance v základní části 2013-14: 54-19-9, 117 bodů
Přesilovky: 21,7 %
Oslabení: 83,6 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 1.
Play off: Detroit 4-1, Montreal 3-4
Nejproduktivnější hráči:
David Krejčí 69 (19+50)
Patrice Bergeron 62 (30+32)
Jarome Iginla 61 (30+31)
Nejlepší střelec: Jarome Iginla, Patrice Bergeron 30
Nejlepší nahrávač: David Krejčí 50
Lídr +/-: David Krejčí +39
Nejtrestanější hráč: Milan Lucic 91
Bruins loni vypadli ve druhém kole se svým velkým rivalem z Montrealu, což je nemohlo v žádném případě uspokojit. Tým, který získá Prezidentovu trofej pro vítěze základní části, má druhou nejlepší obranu v lize a je třetí v počtu nastřílených branek, má zkrátka jediný cíl, a tím je Stanley Cup.
Přes léto se toho v kádru Medvědů příliš mnoho neudálo, což mělo své důvody s ohledem na to, jak jsou na tom Bruins s platovým stropem. V Bostonu si nemohli dále dovolit Jaromea Iginlu, který tak zamířil do Colorada. Kádr opustili rovněž zadáci Andrej Meszároš a Corey Potter, důrazný forvard Shawn Thornton a náhradní gólman Chad Johnson.
Novými tvářemi jsou pouze gólman z AHL Jeremy Smith a dva útočníci pozvaní na zkoušku – Simon Gagne a Ville Leino. Velmi dobře se před svým zraněním ukazoval letos draftovaný David Pastrňák, který zanechal výborný dojem a měl šanci se v prvním týmu udržet.
Jasnou jedničkou v brance je Tuukka Rask, o post dvojky se poperou Niklas Svedberg a Malcolm Subban. Medvědi disponují výbornou obranou, kde se vhodně doplňuje zkušenost a mládí. Zdeno Chára, Dennis Seidenberg, Johnny Boychuk a Adam McQuaid jsou pospolu už dost dlouho a mají hromadu zkušeností, zatímco Torey Krug, Dougie Hamilton a Matt Bartkowski představují mladou krev. Všichni už ovšem své kvality prokázali. S Krugem se vedení klubu jako s chráněným volným hráčem muselo nejprve dohodnout na smlouvě, stejná situace byla i u útočníka Reillyho Smithe. I přes průtahy už byla jednání dotažena do konce a oba hráči mohou naskočit do přípravného kempu.
Ztráta Iginly je sice citelná, ale i bez něj by měl Boston zůstat mezi nejčastěji skórujícími týmy. O góly by se měli starat především Patrice Bergeron, Loui Eriksson, David Krejčí, Milan Lucic, Brad Marchand, Reilly Smith a Carl Söderberg. Na oslabení a černou práci jsou v Bostonu Daniel Paille, Gregory Campbell či Chris Kelly. Do sestavy se budou chtít protlačit i mladíci Jordan Caron, Ryan Spooner, Alexandr Chochlačev a Anthony Camara.
TAMPA BAY LIGHTNING
Kouč: Jon Cooper
Generální manažer: Steve Yzerman
Bilance v základní části 2013-14: 46-27-9, 101 bodů
Přesilovky: 18,5 %
Oslabení: 80,7 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 3.
Play off: Montreal 0-4
Nejproduktivnější hráči:
Ondřej Palát 59 (23+36)
Valtteri Filppula 58 (25+33)
Victor Hedman 55 (13+42)
Nejlepší střelec: Steven Stamkos, Valtteri Filppula 25
Nejlepší nahrávač: Victor Hedman 42
Lídr +/-: Ondřej Palát +32
Nejtrestanější hráč: Radko Gudas 152
Lightning odehráli velmi dobrou sezónu, přestože se z play off poroučeli hned v prvním kole, když proti Montrealu neuhráli ani jednu výhru. Generální manažer Yzerman ale ví, co dělá, a přes léto tým vhodně doplnil. Dokonce tak, že mnozí odborníci od Blesků očekávají atakování nejvyšších příček.
Otázku brankoviště mají v Tampě vyřešenou. Ben Bishop loni chytal tak, že mu to vyneslo nominaci na Vezina Trophy. Pozvánku do kempu dostal Jevgenij Nabokov, Lightning také disponují dvěma mladými gólmany z východu. Lotyš Kristers Gudlevskis a Rus Andrej Vasilevskij už naznačili své možnosti. Prvně jmenovaný na olympiádě v Soči a při svém debutu v NHL, mladší z dvojice pak zářil v juniorech a nezklamal ani v KHL.
Obranu Yzerman vyztužil o Antona Stralmana a ofenzivně laděného Jasona Garrisona. Do útoku přivedl důrazného Briana Boylea z Rangers a zkušeného Brendena Morrowa.
Kolonka odchodů je ale také slušně zaplněná. Se ztrátou oblíbeného kapitána Martina St. Louise, který si vynutil trejd do New Yorku, se fanoušci asi ještě dlouho nesmíří. Tampu však opustili i další, především Teddy Purcell, Ryan Malone, Sami Salo, B.J. Crombeen, gólmani Anders Lindbäck a Cédric Desjardins, Nate Thompson, Tom Pyatt, Keith Aulie, Mike Kostka a Dana Tyrell.
Lightning mají solidní obranu, ve které kromě nových tváří Garrisona se Stralmanem odehrají spoustu minut Victor Hedman, Matt Carle, Eric Brewer a Radko Gudas. Svou pozici v prvním týmu bude chtít po příchodu posil uhájit také další Čech Andrej Šustr.
V útoku už nenajdeme nikoho z hvězdné trojice, která před deseti lety pomohla Tampě ke Stanley Cupu (Martin St. Louis, Brad Richards, Vincent Lecavalier), ale éra nového kapitána Stevena Stamkose by mohla na tento úspěch brzy navázat. Důležité bylo, že se Lightning dohodli na smlouvě s Ryanem Callahanem, kterého získali místo St. Louise. Do kádru by se měl letos prosadit supertalent Jonathan Drouin.
V Tampě si také pochvalují práci Valtteriho Filppuly a snad všichni jsou zvědaví, co po loňské parádě předvedou mladé pušky Ondřej Palát a Tyler Johnson. Spolu s nimi patří mezi nadějné mladíky klubu Richard Pánik, Nikita Kučerov, Alex Killorn, J.T. Brown nebo Brett Connoly. Blesky mají dobrého gólmana, tvrdou obranu a talentovaný útok. Budoucnost vypadá velmi slibně.
MONTREAL CANADIENS
Kouč: Michel Therrien
Generální manažer: Marc Bergevin
Bilance v základní části 2013-14: 46-28-8, 100 bodů
Přesilovky: 17,2 %
Oslabení: 85,1 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 4.
Play off: Tampa Bay 4-0, Pittsburgh 4:3, NY Rangers 2:4
Nejproduktivnější hráči:
Thomas Vanek 68 (27+41)
Max Pacioretty 60 (39+21)
P.K. Subban 53 (10+43)
Nejlepší střelec: Max Pacioretty 39
Nejlepší nahrávač: P.K. Subban 43
Lídr +/-: Andrej Markov +12
Nejtrestanější hráč: Brandon Prust 121
Habs loni předvedli v play off spanilou jízdu, když vyřídili Tampu, přetlačili Boston a padli až ve finále konference s Rangers. A kdo ví, jak by se tato série vyvíjela, kdyby se jim nezranila brankářská hvězda Carey Price. Letos by rádi podobně dlouhou sezónu zopakovali, samozřejmě se šťastnějším koncem.
Hlavní zprávou léta byl megakontrakt pro P.K. Subbana. Do obrany přivedl GM Bergevin zkušeného Toma Gilberta, do útoku jiného veterána Mannyho Malhotru a střelce P.A. Parenteaua, za kterého obětoval Dannyho Brierea. Na zkoušku byli do kempu pozváni Dustin Penner a Francis Bouillon. Výborný dojem dosud v Montrealu zanechal Čech Jiří Sekáč. Brankářskou sestavu doplnil Joey MacDonald.
Tým opustilo hned několik stabilních členů z jarní soupisky. Pryč jsou kanonýr Thomas Vanek, důrazný bek Josh Gorges, kapitán Brian Gionta, Daniel Briere, gólman Devan Dubnyk, Louis Leblanc, Ryan White, Douglas Murray, Mike Blunden a George Parros.
Canadiens mají plnou důvěru ve svého gólmana Careyho Price, kterému budou krýt záda Peter Budaj, Dustin Tokarski, případně MacDonald. Jádro defenzivy budou tvořit P.K. Subban, Andrej Markov, Alexej Jemelin a Tom Gilbert, v záloze jsou mladíci Jarred Tinordi a Nathan Beaulieu a veterán Mike Weaver.
Hlavní útočnou sílu týmu tvoří Tomáš Plekanec, Max Pacioretty, Lars Eller, David Desharnais, Brendan Gallagher a Alex Galchenyuk. Práci směrem dozadu odvedou spolehlivě Travis Moen, Manny Malhotra a Brandon Prust, lepší výkony by měli ukázat Rene Bourque a Dale Weise, z mladíků se tlačí do sestavy ještě Michael Bournival.
DETROIT RED WINGS
Kouč: Mike Babcock
Generální manažer: Ken Holland
Bilance v základní části 2013-14: 39-28-15, 93 bodů
Přesilovky: 17,7 %
Oslabení: 83 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 8.
Play off: Boston 1-4
Nejproduktivnější hráči:
David Legwand 51 (14+37)
Daniel Alfredsson 49 (18+31)
Niklas Kronwall 49 (8+41)
Nejlepší střelec: Gustav Nyquist 28
Nejlepší nahrávač: Niklas Kronwall 41
Lídr +/-: Henrik Zetterberg +19
Nejtrestanější hráč: Kyle Quincey 88
Red Wings dokázali opět postoupit do play off, už potřiadvacáté v řadě, v něm se ale příliš dlouho neohřáli. Momentálně zkrátka nemají tak hvězdný tým, jako v době, kdy získali Stanley Cup. To ale neznamená, že bychom je měli odepisovat. Tenhle tým má stále svou kvalitu. A to i přesto, že se do žádných velkých přestupových dobrodružství v létě nepouštěl.
Kádr rozšířili jen útočníci Andy Miele, Kevin Porter a Tomáš Nosek, na zkoušku byl pozván zadák Aaron Rome. Momentálně je situace taková, že do Hockeytownu se nikdo z žádaných volných hráčů příliš nehrne.
Stále není jisté, zda bude v kariéře pokračovat veterán Daniel Alfredsson, loni jeden z nejlepších útočníků. Kabinu Red Wings kromě „Alfieho“ opustili ještě David Legwand, Cory Emmerton, Todd Bertuzzi, Jordin Tootoo a Mikael Samuelsson.
Do branky se bude snažit přes dvojici Jimmy Howard – Jonas Gustavsson občas protlačit i Petr Mrázek. Obrana bývala v dobách Cheliose či Lidströma chloubou týmu, v současnosti v ní taková hvězdná jména nenajdeme. Základním pilířem defentzivy je řízný Nicklas Kronwall, společně s ním nastupují v zadních řadách Jonathan Ericsson, Danny DeKeyser, Brendan Smith, Kyle Quincey a Jakub Kindl.
Staré dobré časy pamatují útočníci Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg, Johan Franzén a Daniel Cleary, vedle kterých roste nastupující generace. Do té patří zejména Gustav Nyquist, Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo, Riley Sheahan, Luke Glendening a Joakim Andersson, v záloze jsou ještě mladíci Anthony Mantha a Teemu Pulkkinen. Střední generaci, která už má v NHL něco odehráno, pak tvoří Justin Abdelkader, Darren Helm, Stephen Weiss a Drew Miller.
V zámoří se velmi probírá, zda nadcházející sezóna nebude poslední pro kouče Mikea Babcocka, kterému vyprší stávající kontrakt.
OTTAWA SENATORS
Kouč: Paul MacLean
Generální manažer: Bryan Murray
Bilance v základní části 2013-14: 37-31-14, 88 bodů
Přesilovky: 18,4 %
Oslabení: 80,9 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 11.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Erik Karlsson 74 (20+54)
Jason Spezza 66 (23+43)
Kyle Turris 58 (26+32)
Nejlepší střelec: Kyle Turris 26
Nejlepší nahrávač: Erik Karlsson 54
Lídr +/-: Kyle Turris +22
Nejtrestanější hráč: Chris Neil 211
Sens se loni do play off neprobojovali a rozhodně se nedá říci, že by přes léto posílili, spíš naopak. Přišli o kapitána Jasona Spezzu a českého šikulu Aleše Hemského, oba tvořiví útočníci našli nové útočiště v Dallasu. Kromě Spezzy a Hemského opustili hlavní město Kanady také Matt Kassian, Joe Corvo, Stéphane DaCosta a gólman Nathan Lawson.
Nahradit se je pokusí zkušený David Legwand, jenž se po letech v Nashvillu příliš neohřál v Detroitu. Do útoku přišli ještě Alex Chiasson a Carter Camper, do obrany Senátoři získali Aarona Johnsona.
Ottawa má vyrovnanou brankářskou dvojici. Craig Anderson bude chtít dokázat, že si zaslouží zůstat jedničkou, Robin Lehner se však stále více tlačí na jeho místo. V obraně nastupuje jedna z hlavních mladých hvězd ligy Erik Karlsson. Zkušenosti dodávají na modré čáře zejména Chris Phillips a Marc Methot, ty doplňuje skupina mladších obránců, do které patří Eric Gryba, Patrick Wiercioch, Cody Ceci a Jared Cowen. Jen tři týmy inkasovaly loni více branek než právě Ottawa.
S odchodem Spezzy a Hemského bude tíha odpovědnosti za produktivitu ležet na elitní formaci ve složení Milan Michálek – Kyle Turris – Bobby Ryan. Sens budou potřebovat, aby se k nim přidali i ostatní, zejména zkušený Clarke MacArthur, David Legwand, Alex Chiasson, Colin Greening a Zack Smith. Soupeřům se dostane pod kůži nepříjemný Chris Neil, velké zlepšení loni zaznamenal mladý Mika Zibanejad, ve kterém mají Sens skrytý poklad.
TORONTO MAPLE LEAFS
Kouč: Randy Carlyle
Generální manažer: Dave Nonis
Bilance v základní části 2013-14: 38-36-8, 84 bodů
Přesilovky: 19,8 %
Oslabení: 78,4 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 12.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Phil Kessel 80 (37+43)
James van Riemsdyk 61 (30+31)
Nazem Kadri 50 (20+30)
Nejlepší střelec: Phil Kessel 37
Nejlepší nahrávač: Phil Kessel 43
Lídr +/-: Carl Gunnarsson +12
Nejtrestanější hráč: Dion Phaneuf 144
Předloni si Maple Leafs po dlouhé době zahráli play off a v něm měli na lopatě pozdějšího finalistu z Bostonu, než je v posledních vteřinách sedmého zápasu a následně v prodloužení setnul Patrice Bergeron. Do loňské sezóny tak Toronto vstupovalo s mírným optimismem, konec zákaldní části však absolutně zpackalo a nároční fanoušci se tak mohli na boje o Stanley Cup opět dívat jenom v televizi.
Přes léto se toho v hokejovém městě událo opravdu dost. Do křesla klubového prezidenta usedl Brendan Shanahan a společně s generálním manažerem Nonisem provedli řadu změn v hráčském kádru. Z týmu odešli obránci Tim Gleason, Carl Gunnarsson, TJ. Brennan a Paul Ranger. Na jejich místa klub přivedl Stephanea Robidase a Romana Poláka, na zkoušku byli do kempu pozváni Henrik Tallinder a Brendan Mikkelson.
Změny nastaly rovněž mezi útočníky. Pryč jsou Dave Bolland, Nikolaj Kuljomin, Mason Raymond, Jay McClement, Jerred Smithson a Jerry D’Amigo. Nahradit by je měli David Booth, který se trápil ve Vancouveru, navrátilec Matt Frattin, univerzál Daniel Winnik, Mike Santorelli, z Evropy se vrací Leo Komarov a přichází i jeho krajan Petri Kontiola.
V brance zůstává stejná dvojice Jonathan Bernier – James Reimer, přičemž větší šance na post jedničky dávají zámořská média Bernierovi. Místo v prvních třech obranných párech mají takřka jisté Dion Phaneuf, Jake Gardiner, Cody Franson, Stephane Robidas, Roman Polák a Morgan Rielly.
Ofenzivu budou táhnout střelci Phil Kessel a James van Riemsdyk, k nim se přidají zejména Tyler Bozak, Joffrey Lupul a Nazem Kadri. Mnohem víc se loni čekalo od Davida Clarksona, trenéři také doufají, že se chytnou Finové Kontiola s Komarovem. Potřebnou hloubku dodají sestavě nově příchozí Frattin, Booth, Winnik a Santorelli. Vynikající dojem prozatím zanechal letos draftovaný William Nylander.
FLORIDA PANTHERS
Kouč: Gerard Gallant
Generální manažer: Dale Tallon
Bilance v základní části 2013-14: 29-45-8, 66 bodů
Přesilovky: 10 %
Oslabení: 76 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 15.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Nick Bjugstad 38 (16+22)
Scottie Upshall 37 (15+22)
Brian Campbell 37 (7+30)
Nejlepší střelec: Brad Boyes 21
Nejlepší nahrávač: Brian Campbell 30
Lídr +/-: Brandon Pirri +6
Nejtrestanější hráč: Erik Gudbranson 114
Druhá nejhorší obrana, druhý nejhorší útok, to je stručná vizitka Panthers v loňské základní části. Panteři měli jediného dvacetigólového střelce v Bradu Boyesovi, žádný z hráčů nedosáhl ani na průměrnou hranici čtyřiceti bodů. Generální manažer Dale Tallon zareagoval tak, že jmenoval novým koučem Gerarda Gallanta a do neúspěšného kádru přivedl několik zajímavých posil.
Neproduktivní útok by měli okysličit nájezdový specialista Jussi Jokinen, důrazný Dave Bolland, tvrďák Shawn Thornton a Derek MacKenzie. Obranu vyztuží vítěz Stanley Cupu Willie Mitchell a Greg Zanon, na zkoušku byl přizván také Shane O’Brien.
Z kádru druhého nejhoršího týmu uplynulé sezóny odešli obránci Ed Jovanovski, Tom Gilbert, Matt Gilroy, Ryan Whitney a Mike Mottau, gólman Scott Clemmensen a útočníci Scott Gomez, Krys Barch a Jesse Winchester.
V brance sázejí Panthers na Roberta Luonga, který se tu cítí jako ryba ve vodě. O pozici dvojky se rozhodne mezi Alem Montoyou a Danem Ellisem. Obranu budou mít na povel veteráni Brian Campbell a Willie Mitchell, které doplňuje mladá generace hráčů, jako jsou Dmitrij Kulikov, Erik Gudbranson a Dylan Olsen. Velké věci si hned v nováčkovské sezóně slibuje vedení klubu od jedničky letošního draftu Aarona Ekblada.
Florida bude potřebovat, aby její nejlepší hráči hráli mnohem lépe než v minulém ročníku, a aby se nadále zlepšovali její mladíci. Bylo by žádoucí, aby slušnou sezónu zopakoval Brad Boyes, přidat ale musí Scottie Upshall, Sean Bergenheim, Tomáš Kopecký a zejména Tomáš Fleischmann. Další progres by měli ukázat mladé pušky Jonathan Huberdeau, Alexandr Barkov a Nick Bjugstad, v záloze jsou také Brendan Pirri, Vincent Trocheck, Jimmy Hayes, Quinton Howden, Rocco Grimaldi nebo Drew Shore.
BUFFALO SABRES
Kouč: Ted Nolan
Generální manažer: Tim Murray
Bilance v základní části 2013-14: 21-51-10, 52 bodů
Přesilovky: 14,1 %
Oslabení: 81,4 %
Pořadí v divizi: 8.
Pořadí v konferenci: 16.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Cody Hodgson 44 (20+24)
Tyler Ennis 43 (21+22)
Drew Stafford 34 (16+18)
Nejlepší střelec: Tyler Ennis 21
Nejlepší nahrávač: Christian Ehrhoff 27
Lídr +/-: Brayden McNabb, Cory Conacher +1
Nejtrestanější hráč: John Scott 125
Sabres byli loni suverénně nejhorším týmem celé NHL s průměrem 1,83 vstřelené branky na zápas, což je skutečně tristní výsledek. A nebylo by překvapením, kdyby se u dna pohybovali i letos, ačkoli se snažili získat do týmu několik zkušených posil a mají velmi zajímavou skupinu talentů.
Mezi nejzajímavější posily je třeba zařadit obránce Joshe Gorgese a Andreje Meszároše, v útoku pak Matta Moulsona a Briana Giontu. Přišli také zadáci Andre Benoit a Tyson Strachan, konkurenci v útoku zvýší navrátilec Cody McCormick a Zac Dalpe.
Kabinu nejslabšího celku NHL opustili obránci Christian Ehrhoff, Henrik Tallinder, Alexander Sulzer a Jamie McBain, pryč jsou také útočníci Ville Leino, Cory Conacher, Matt D’Agostini, John Scott a Kevin Porter. Zejména angažování Leina za velké peníze se ukázalo jako kolosální přehmat.
V brance si o to post jedničky rozdají Jhonas Enroth s Michalem Neuvirthem. Oba dva cítí velkou šanci konečně udělat další krok v kariéře a chytat v NHL jako první gólman. Sabres by potřebovali, aby jejich obrana tolik neinkasovala. Meszároš a Gorges by měli dodat vzadu potřebné zkušenosti a důraz, zklamáním je prozatím vývoj Tylera Myerse, který šel po zisku Calder Trophy s výkony hodně dolů. Do zadních řad patří ještě Mike Weber, budoucnost má patřit zejména dvojici Rasmus Ristolainen – Nikita Zadorov. V záloze jsou další mladíci Mark Pysyk a Jake McCabe.
Útočné řady by měli táhnout Matt Moulson, Tyler Ennis, Cody Hodgson, Brian Gionta, Chris Stewart a Drew Stafford. Buffalo disponuje do budoucna velkým ofenzivním talentem, který reprezentují zejména Zemgus Girgensons, Michail Grigorenko, Marcus Foligno, Luke Adam,  Joel Armia, Johan Larsson a dvojka letošního draftu Sam Reinhart.
Předpověď redakce:
1.    Tampa Bay
2.    Boston
3.    Montreal
4.    Detroit
5.    Toronto
6.    Florida
7.    Ottawa
8.    Buffalo
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -