- Reklama -

PREVIEW 2014-15: Centrální divize

- Reklama -

COLORADO AVALANCHE
Kouč: Patrick Roy
Generální manažer: Greg Sherman
Bilance v základní části 2013-14: 52-22-8, 112 bodů
Přesilovky: 19,8 %
Oslabení: 80,7 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 2.
Play off: Minnesota 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Matt Duchene 70 (23+47)
Gabriel Landeskog 65 (26+39)
Ryan O’Reilly 64 (28+36)
Nejlepší střelec: Ryan O’Reilly 28
Nejlepší nahrávač: Matt Duchene 47
Lídr +/-: Gabriel Landeskog +21
Nejtrestanější hráč: Cody McLeod 122
Avalanche loni šokovali NHL tím, jak skvěle si pod vedením trenérského nováčka Patricka Roye vedli. Základní část zakončili jako třetí nejúspěšnější tým celé ligy, čímž v pohodě splnili cíl v podobě postupu do play off. Z bojů o Stanley Cup ale vypadli hned v prvním kole po sedmizápasové bitvě s Minnesotou. Letos chtějí víc.
Do kádru přivedli několik zkušených borců. Největším úlovkem je jistě Jarome Iginla, který by měl dodat do jednoho z prvních dvou útoků obvyklou porci gólů. I přes svůj pokročilý věk jich loni nastřílel třicet. Dalšími ostřílenými posilami jsou útočníci Daniel Briere, Jesse Winchester a obránce Brad Stuart. Spolu s ním zvýší konkurenci v zadních řadách ještě Bruno Gervais a Zach Redmond.
Kádr opustili především Paul Stastny, který podepsal v St. Louis, dále P.A.Parenteau, Matt Hunwick, Andre Benoit, Cory Sarich, Brad Malone a  David van der Gulik. Brankář Jean-Sebastien Giguere ukončil kariéru.
Roy bude i nadále sázet na výborného Semjona Varlamova v brance, v obraně hrají prim Erik Johnson, ofenzivní Tyson Barrie, Nick Holden a pracant Jan Hejda. Chloubou Colorada je ale především útok. Jarome Iginla, Matt Duchene, Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog, Ryan O’Reilly, Alex Tanguay a Daniel Briere budou postrachem soupeřových obran, zvlášť pokud si Iginla porozumí s mladíky kolem sebe a Nathan MacKinnon bude pokračovat ve skvělých výkonech z nováčkovské sezóny.
Tenhle tým má velký potenciál a na lavičce i v kanceláři chlapy, kteří vědí, co obnáší vítězství (Roy a Sakic). Velmi dobrý gólman, solidní obrana a útok napěchovaný talentem, to jsou ingredience, ze kterých se dá namíchat smrtící koktejl. Jistého však Avs nemají nic, už jen postup do play off si budou muset tvrdě vybojovat. A je tu ještě jeden aspekt.
NHL pomalu přichází na chuť využíváni tzv. podrobných statistik jako je Corsi a další. Tento ukazatel sleduje počet střel na branku v útočném a obranném pásmu, včetně střel zblokovaných a střel vedle. V podstatě se jedná o něco podobného jako je statistika plus/mínus. Podle těchto ukazatelů se pak dá předvídat, kolik ofenzivy tým produkuje a zda se převážně nebrání, což má pochopitelně statistickou vazbu na počet vítězství. A dle těchto ukazatelů nehráli loni Avs zdaleka tak dobře, jak se mohlo podle počtu získaných bodů zdát. Čísla tvrdí, že si Colorado dokonce zahrává s ohněm. Čeká snad partu Patricka Roye tvrdé vystřízlivění?
ST. LOUIS BLUES
Kouč: Ken Hitchcock
Generální manažer: Doug Armstrong
Bilance v základní části 2013-14: 52-23-7, 111 bodů
Přesilovky: 19,8 %
Oslabení: 85,7 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 3.
Play off: Chicago 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Alexander Steen 62 (33+29)
T.J. Oshie 60 (21+39)
David Backes 57 (27+30)
Nejlepší střelec: Alexander Steen 33
Nejlepší nahrávač: T.J. Oshie 39
Lídr +/-: Jaden Schwartz +28
Nejtrestanější hráč: Ryan Reaves 126
Bluesmani byli loni mezi absolutní špičkou NHL, v celkovém hodnocení ligy jim patřila čtvrtá příčka, zejména díky třetí nejlepší obraně. Úspěch v play off se ovšem i přes nadějné vedení 2:0 na zápasy nad Chicagem nedostavil. Letos mají před sebou šanci na reparát.
Gólmana Ryana Millera, kterého získali Blues před uzávěrkou přestupů, nechali odejít do Vancouveru, a mezi tyčemi vsadili na dvojici Brian Elliott – Jake Allen. Elliott je připraven ujmout se role jedničky, mladý Allen mu ale bude jistě dýchat na záda.
Bluesmani mají ve složení Alex Pietrangelo, Kevin Shattenkirk, Jay Bouwmeester, Jordan Leopold a Barret Jackman možná nejlepší obranu v NHL, zadní řady navíc doplnili o Chrise Butlera, Natea Prossera a Carla Gunnarssona. Toho získali výměnou, přičemž za něj obětovali Romana Poláka. Na zkoušku navíc pozvali do kempu dalšího zkušeného beka Ryana Whitneyho. Nejzvučnější posilou do útoku je Paul Stastny. Dalšími novými tvářemi v ofenzivě jsou Peter Mueller, Colin Fraser, John McCarthy, Jori Lehterä a Joakim Lindström.
Kádr opustili kromě Millera a Poláka také veteráni Brenden Morrow a Derek Roy, Vladimír Sobotka zamířil do KHL. Pryč jsou také Carlo Colaiacovo, Adam Cracknell a Keith Aucoin.
O bodové příspěvky by se měli starat především Alexander Steen, Paul Stastny, David Backes a Vladimir Tarasenko, spoléhat se bude i na nájezdová kouzla T.J.Oshieho a důraz Steva Otta. Probudit by se měl po mizerné sezóně Patrik Berglund, solidní práce se čeká i od Seveřanů Lehteräho, Lindströma a Pääjärviho. Blues se také na poslední chvíli dohodli na smlouvě s mladým Jadenem Schwartzem. O svou šanci bude bojovat i Dmitrij Jaškin.
CHICAGO BLACKHAWKS
Kouč: Joel Quenneville
Generální manažer: Stan Bowman
Bilance v základní části 2013-14: 46-21-15, 107 bodů
Přesilovky: 19,5 %
Oslabení: 81,4 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 5.
Play off: St. Louis 4-2, Minnesota 4-2, Los Angeles 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Patrick  Sharp 78 (34+44)
Patrick Kane 69 (29+40)
Jonathan Toews 68 (28+40)
Nejlepší střelec: Patrick Sharp 34
Nejlepší nahrávač: Duncan Keith 55
Lídr +/-: Marián Hossa +28
Nejtrestanější hráč: Brandon Bollig 92
Blackhawks se mohou od roku 2010 pyšnit už dvěma poháry a také loni nebyli od vytouženého cíle daleko. Ve finále konference nakonec padli až v sedmi zápasech s pozdějšími šampiony z Los Angeles. Nejvyšší cíle zůstávají klubu z Illinois i letos.
Na trhu volných hráčů ulovili Brada Richardse, jehož New York Rangers vyplatili v létě ze smlouvy. Žádné další posilování nebylo potřeba. Z KHL dorazil jen gólman Michael Leighton, do obrany přišli Kyle Cumiskey a na zkoušku Cam Barker.
Angažmá v Chicagu naopak skončilo pro Nikolaje Chabibulina, Michala Handzuše, Brandona Bolliga, P.M. Boucharda, Sheldona Brookbanka a Jasona LaBarberu.
V brankovišti má důvěru Corey Crawford, o post dvojky se poperou Antti Raanta a Leighton. Blackhawks se mohou pochlubit dobrou obranou, spoustu minut na ledě dostávají zejména Duncan Keith, Brent Seabrook a Nicklas Hjalmarsson, své si odehrají i Johnny Oduya a Nick Leddy. Čas na ledě si bude chtít vysloužit i český veterán Michal Rozsíval.
Jestřábi také disponují výborným útokem, vždyť loni byli po Anaheimu druhým nejproduktivnějším týmem ligy. Sestavu Jonathan Toews, Patrick Kane, Marián Hossa, Patrick Sharp, Bryan Bickell, Kris Versteeg, Brandon Saad a Andrew Shaw by asi bral každý generální manažer. K nim přidejte Brada Richardse a mladého finského kouzelníka Teravainena a dostanete skutečně našlapanou ofenzivu.
MINNESOTA WILD
Kouč: Mike Yeo
Generální manažer: Chuck Fletcher
Bilance v základní části 2013-14: 43-27-12, 98 bodů
Přesilovky: 17,9 %
Oslabení: 78,8 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 7.
Play off: Colorado 4-3, Chicago 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Jason Pominville 60 (30+30)
Zach Parise 56 (29+27)
Mikko Koivu 54 (11+43)
Nejlepší střelec: Jason Pominville 30
Nejlepší nahrávač: Mikko Koivu 43
Lídr +/-: Jared Spurgeon, Ryan Suter +15
Nejtrestanější hráč: Clayton Stoner 84
Minnesota loni zanechala solidní dojem, když si pohlídala postup do play off a ve vyřazovací části přešla v napínavé sérii přes Colorado. Nyní chtějí v tomto hokejovém státě udělat další krok a zařadit se mezi aspiranty na titul. V nabité Centrální divizi je ovšem nečeká nic snadného, naopak, bude to tuhý boj o to, kdo vůbec postoupí do play off.
Pokud jde o situaci v brankovišti, je více než nepřehledná. Těžko říci, kdo vlastně bude chytat a jakou porci zápasů. Wild sice disponují hned čtveřicí gólmanů, ale u žádného z nich nemají jistotu, že bude připraven. Niklas Bäckström je náchylný na zranění a Josh Harding trpí roztroušenou sklerózou. Aby toho nebylo málo, je momentálně suspendovaný za to, že nakopnul zeď a způsobil si zranění mimo led, které nemusel. Proto Wild nakonec podepsali i Darcyho Kuempera, který jim loni odvedl cenné služby, a pozvali do kempu také Ilju Bryzgalova, jenž jim loni tak trochu vytáhl trn z paty. Na pozici gólmanů tedy mají v Minnesotě slušný přetlak. Uvidíme, jak se situace s brankáři nakonec vyvine.
V defenzivě mají Wild výborného Ryana Sutera, celkově působí jejich zadní řady nadprůměrně. Marco Scandella, Jonas Brodin, Keith Ballard a Jared Spurgeon nenahání soupeřům hrůzu, ale své si odehrají. V létě k nim přibyli Justin Falk a Jonathon Blum, více prostoru by měl dostat i talentovaný Matthew Dumba.
Město St. Paul opustili vyhasínající Dany Heatley, střelec Matt Moulson, obránci Clayton Stoner a Nate Prosser, dále Mike Rupp, Cody McCormick, Jake Dowell a Steven Kampfer.
Wild byli jedním z nejméně skórujících týmů, které postoupily do play off, a zoufale hledali prověřeného střelce. Nejzajímavější posilu nakonec získali v osobě kanonýra Thomase Vaneka. S ním by měla být Minnesota o něco produktivnější. Dalšími nováčky v týmu jsou centři Jordan Schroeder a Brett Sutter.
Kromě Vaneka se do prvních dvou útoků poskládají Zach Parise, Jason Pominville, Mikko Koivu, Mikael Granlund a Nino Niederreiter. Loni na sebe upozornili Erik Haula, Charlie Coyle a Justin Fontaine, kteří by se měli nadále zlepšovat. Wild se zřejmě poperou s Dallasem a Coloradem o třetí přímé postupové místo.
DALLAS STARS 
Kouč: Lindy Ruff
Generální manažer: Jim Nill
Bilance v základní části 2013-14: 40-31-11, 91 bodů
Přesilovky: 15,9 %
Oslabení: 81,4 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 8.
Play off: Anahiem 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Tyler Seguin 84 (37+47)
Jamie Benn 79 (34+45)
Alex Goligoski 42 (6+36)
Nejlepší střelec: Tyler Seguin 37
Nejlepší nahrávač: Tyler Seguin 47
Lídr +/-: Jamie Benn +21
Nejtrestanější hráč: Antoine Roussel 209
Stars loni prokázali výrazný posun vpřed, postupem do play off leckoho překvapili a nakonec zle potrápili silný Anaheim. Přes léto navíc výrazně posílili a mnozí od nich automaticky očekávají opět postup do bojů o Stanley Cup. Tým skutečně vypadá na papíře silněji, tak snadné to ovšem v těžké divizi mít Hvězdy nebudou.
Jejich kádr opustili veteráni Tim Thomas a Ray Whitney, odešli také Alex Chiasson, Dustin Jeffrey, Alex Guptill, gólman Cristopher Nilstorp, Aaron Rome a Chris Mueller.
Do brankoviště přivedli Stars Anderse Lindbäcka, který bude krýt záda spolehlivému Karimu Lehtonenovi. V organizaci Stars také působí talentovaný Američan Jack Campbell. Defenzivní kostra se žádného přírůstku nedočkala, i nadále se tak bude obrana točit okolo Sergeje Gončara, Alexe Goligoskiho a Trevora Daleyho, kterým sekundují Jordie Benn a Brenden Dillon.
Velmi zajímavý tah však Hvězdy předvedly získáním ottawského dua Jason Spezza – Aleš Hemský. Dallas měl sice loni skvělý první útok, ale chyběla mu produktivní druhá lajna. Nyní tak má kouč Ruff k dispozici dvě ofenzivní řady, ve kterých mají kromě Spezzy a Hemského nezpochybnitelné místo Tyler Seguin, Jamie Benn a Valerij Ničuškin.
Zejména Benn se Seguinem loni překvapili tím, jak vzali útokem ligové bodování a jak skvěle si porozuměli. Zkušenosti na rozdávaní mají Shawn Horcoff, Eric Cole a Vernon Fiddler, mladý drajv zase nabízí Cody Eakin a Ryan Garbutt. Potřebný důraz dodá Antoine Roussel, o svou šanci na debut v nejslavnější lize se budou rvát i čeští mladíci Radek Faksa a Matěj Stránský.
NASHVILLE PREDATORS
Kouč: Peter Laviolette
Generální manažer: David Poile
Bilance v základní části 2013-14: 38-32-12, 88 bodů
Přesilovky: 19,2 %
Oslabení: 80,2 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 10.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Shea Weber 56 (23+33)
Patric Hörnqvist 53 (22+31)
Craig Smith 52 (24+28)
Nejlepší střelec: Craig Smith 24
Nejlepší nahrávač: Shea Weber 33
Lídr +/-: Craig Smith +16
Nejtrestanější hráč: Rich Clune 106
Preds mají za sebou nevydařenou sezónu, která vyústila v odchod dlouholetého a oblíbeného kouče Barryho Trotze. Přes léto se ve městě country odhodlali ke změnám, které mají vrátit Predátory do play off.
Pod novým koučem Laviolettem by měli hrát odvážnější hokej a měli by střílet více branek. Za tímto účelem přivedli z Pittsburghu kanonýra Jamese Neala a trio ostřílených centrů Dereka Roye, Olliho Jokinena a Mikea Ribeira. Defenzivu přichází vyztužit Anton Volčenkov. Všechno jsou to zkušení borci, kteří by měli okamžitě pomoci.
Za Neala museli Preds obětovat dvojici Patric Hörnqvist – Nick Spaling, přišli také o Michaela Del Zotta, Simona Mosera a Patricka Eavese.
V brance mají spolehlivého a snad uzdraveného Pekku Rinneho, o místo dvojky budou stejně jako loni svádět boj Carter Hutton, Marek Mazanec a Magnus Hellberg. Na modré čáře má Nashville dlouhodobě jednoho z nejlepších beků NHL, jakým je Shea Weber, bodově podařenou sezónu má za sebou také Roman Josi, dobře se v nejslavnější lize adaptoval mladičký Seth Jones. Připočtěme Volčenkova a Ryana Ellise a dojdeme k tomu, že defenziva Predators vůbec nevypadá špatně.
S příchodem Neala, Ribeira, Roye a Jokinena by měl být Nashville mnohem nebezpečnější, je ale potřeba, aby nově příchozí hráče podpořili i ostatní. Lepší výkony než v posledním ročníku by měli ukázat Colin Wilson, Paul Gaustad, Viktor Stalberg, Eric Nyström, Matt Cullen a Gabriel Bourque.
Jediným, kdo loni snesl v ofenzivě přísnější měřítka, byl nejlepší střelec týmu Craig Smith. Těšit se můžeme na to, jak své dovednosti budou rozvíjet mladí Švédové Calle Jarnkrok a Filip Forsberg.
WINNIPEG JETS
Kouč: Paul Maurice
Generální manažer: Kevin Cheveldayoff
Bilance v základní části 2013-14: 37-35-10, 84 bodů
Přesilovky: 15,4 %
Oslabení: 83,2 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 11.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Blake Wheeler 69 (28+41)
Bryan Little 64 (23+41)
Dustin Byfuglien 56 (20+36)
Nejlepší střelec: Blake Wheeler 28
Nejlepší nahrávač: Blake Wheeler 41
Lídr +/-: Mark Stuart +11
Nejtrestanější hráč: Mark Stuart 101
Ani ve třetí sezóně od návratu NHL do města se Jets neodvděčili svým věrným fanouškům postupem do play off. Doba hájení dávno vypršela, Tryskáči potřebují úspěch jako sůl. Pokud se však ohlédneme za událostmi letošního léta, nenajdeme nic, co by nasvědčovalo tomu, že by se Jets měli nějak razantně zlepšit.
Klub z Manitoby totiž do těchto chvil přivedl pouze dva útočníky. T.J.Galiardi ani Mathieu Perreault nepatří zrovna mezi hráče, kteří by byli považováni za spasitele, ačkoli Perreault má solidní statistiky vzhledem k času strávenému na ledě. V případě silných Los Angeles či Chicaga minimální aktivita na trhu nepřekvapí, u Winnipegu přece jen poněkud ano. Tenhle tým by rozhodně potřeboval oživit.
V brance bude opět jasnou jedničkou Ondřej Pavelec, i když se v poslední době často přetřásaly jeho loňské neuspokojivé statistiky a mnozí odborníci jej pasují na nejslabší gólmanskou jedničku současné NHL. Nicméně ve Winnipegu českému reprezentantovi i nadále důvěřují. Kádr opustili útočníci Devin Setoguchi a Olli Jokinen, náhradní gólman Al Montoya a obránce Zach Redmond.
Před Pavelcem odehrají nejvíce minut Zach Bogosian, Tobias Enström, Jacob Trouba, Grant Clitsome a Mark Stuart. Pokud jde o podporu útoku, spoléhají Jets především na Troubu a Enströma, kteří dali loni shodně deset branek. Šanci by měl dostat i mladičký Josh Morrissey.
Vepředu nemá Winnipeg žádnou hvězdnou sestavu, spíš poctivé dříče. Tahouny ofenzivy budou stejně jako v posledních letech zejména kapitán Andrew Ladd, Bryan Little, šikovný Blake Wheeler a důrazný Dustin Byfuglien. Klub si také pochvaluje univerzální služby Michaela Frolíka. Důležité bude, zda v klubu zůstane údajně nespokojený Evander Kane, o jehož výměně se velmi čile spekuluje. Na vydařenou nováčkovskou sezónou bude chtít navázat talentovaný Mark Scheifele, slibně vypadá i letos draftovaný Nikolaj Ehlers.
Bude mít tenhle kádr v konkurenci Chicaga, St. Louis, Colorada, Dallasu či Minnesoty na to, aby proklouzl do play off? Bylo by to bezesporu veliké překvapení.
Předpověď redakce:
1.    Chicago
2.    St. Louis
3.    Colorado
4.    Dallas
5.    Minnesota
6.    Nashville
7.    Winnipeg
Foto: Icon Sportswire
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -