- Reklama -

PREVIEW 2015-16: Metropolitní divize

- Reklama -

CAROLINA HURRICANES

Kouč: Bill Peters
Generální manažer: Ron Francis
Kapitán: Eric Staal
Bilance v základní části 2014-15: 30-41-11, 71 bodů
Přesilovky: 18,8 %
Oslabení: 84,7 %
Pořadí v divizi: 8.
Pořadí v konferenci: 14.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Eric Staal 54 (23+31)
Justin Faulk 49 (15+34)
Elias Lindholm 39 (17+22)
Nejlepší střelec: Eric Staal 23
Nejlepší nahrávač: Justin Faulk 34
Lídr +/-: Brett Bellemore +1
Nejtrestanější hráč: Brad Malone 74
Loni se Hurricanes dívali postupujícím týmům na záda z uctivé vzdálenosti a nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být v nadcházející sezóně jinak. Ron Francis býval vynikajícím útočníkem a možná z něj bude i výborný generální manažer, zatím se mu však nepodařilo tým z města Raleigh nijak výrazně vylepšit.
Z Vancouveru přivedl do branky oblíbence fanoušků Eddieho Läcka, který by měl vytvořit rovnocenný tandem s Camem Wardem. Läckovi uvolnil místo odcházející Anton Chudobin. Do zadních řad získal zkušeného Jamese Wisniewskiho, který v Anaheimu tak úplně nezapadl. Z Chicaga přichází do útoku dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Kris Versteeg, jenž u Blackhawks už podruhé doplatil na nedostatek místa pod platovým stropem.
Z páté pozice si Carolina na draftu vybrala Noaha Hanifina, nejlépe hodnoceného zadáka letošního draftu. Francis se také odhodlal k logickému, ale drahému kroku, když se rozhodl vyplatit ze smlouvy uvadajícího Rusa Alexe Sjomina. Kádr opustili také útočník Patrick Dwyer a zadáci Brett Bellemore a Jack Hillen.
Canes jsou momentálně velmi průměrným týmem na všech postech a k úspěchu by potřebovali, aby se jim sešlo hned několik faktorů. Eric a Jordan Staalovi musí hrát jako ve svých nejlepších sezónách, probudit by se měl po skvělé nováčkovské sezóně stagnující Jeff Skinner a zlepšovat se musí i nadále mladíci Elias Lindholm, Victor Rask nebo Andrej Nestrašil.
Eriku Staalovi navíc končí po sezóně smlouva a kdo ví, zda se ho Francis nepokusí před uzávěrkou přestupů vyměnit. Tou dobou už bude totiž zřejmé, že se Hurikáni do vyřazovací části opět nepodívají.

COLUMBUS BLUE JACKETS

Kouč: Todd Richards
Generální manažer: Jarmo Kekäläinen
Kapitán: Nick Foligno
Bilance v základní části 2014-15: 42-35-5, 89 bodů
Přesilovky: 21,7 %
Oslabení: 80,2 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 11.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Nick Foligno 73 (31+42)
Ryan Johansen 71 (26+45)
Scott Hartnell 60 (28+32)
Nejlepší střelec: Nick Foligno 31
Nejlepší nahrávač: Ryan Johansen 45
Lídr +/-: Nick Foligno +16
Nejtrestanější hráč: Jared Boll 109
Blue Jackets nenavázali na předloňský postup do play-off, v nadcházejícím ročníku by ale mohlo být všechno jinak. Blue Jackets mají velmi talentovaný tým, který generální manažer Jarmo Kekälainen vhodně doplnil.
V Chicagu si vyhlédl dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a stále teprve dvaadvacetiletého Brandona Saada, na jehož schopnosti a vítězné zkušenosti budou Jackets hodně spoléhat. Defenzivní práci by měl skvěle zastat obětavý Gregory Campbell, který také ví, jaké to je zvednout nad hlavu slavný pohár. Kekälainen rovněž prodloužil smlouvy s Davidem Savardem, Mattem Calvertem, Michaelem Chaputem a Codym Goloubefem.
V Ohiu se rozloučili s některými hráči, mezi něž patří zejména Marko Daňo, Arťom Anisimov, Mark Letestu, Luke Adam, Brian Gibbons, Jack Skille, Jeremy Morin, Adam Cracknell nebo Corey Tropp.
Blue Jackets mají potenciál na to, aby se opět vrátili do vyřazovacích bojů. Pokud bude Sergej Bobrovskij znovu chytat jako vítěz Vezina Trophy, Ryan Johansen s Nickem Folignem naváží na životní výkony z minulého ročníku, a Brandon Saad naplní vysoká očekávání, mohlo by se jim to podařit. Scott Hartnell s Brandonem Dubinskym jistě mladíky usměrní, když bude potřeba.

NEW JERSEY DEVILS

Kouč: John Hynes
Generální manažer: Ray Shero
Kapitán: –
Bilance v základní části 2014-15: 32-36-14, 78 bodů
Přesilovky: 19,3 %
Oslabení: 80,6 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 13.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Adam Henrique 43 (16+27)
Mike Cammalleri 42 (27+15)
Patrik Eliáš 34 (13+21)
Scott Gomez 34 (7+27)
Nejlepší střelec: Mike Cammalleri 27
Nejlepší nahrávač: Scott Gomez, Adam Henrique 27
Lídr +/-: Seth Helgeson, Stephen Gionta +4
Nejtrestanější hráč: Jordin Tootoo 72
Ďáblové vstupují do nového ročníku bez svého dlouholetého a veleúspěšného bosse Lamoriella a před jeho nástupcem je spousta práce. Ray Shero sice dokázal s Pittsburghem získat Stanley Cup, tehdy měl ale k dispozici nesrovnatelně kvalitnější tým.
O své místo v prvním týmu bojují i dva čeští mladíci, šestka letošního draftu Pavel Zacha a obránce Vojtěch Mozík. Posilami by měli být útočníci Kyle Palmieri a Jiří Tlustý. Kromě nich přišli ještě zadáci John Moore, David Schlemko, Marc-André Gragnani a útočník Sergej Kalinin z KHL, o místo v kempu se perou i zkušení Lee Stempniak a Tyler Kennedy.
Smlouvu s klubem prodloužili mladí obránci Adam Larsson, Eric Gelinas a Seth Helgeson, gólman Keith Kincaid a také bojovník Jordin Tootoo.
Kádr Devils opustila početná skupina zkušených veteránů, pryč jsou  Martin Havlát, Dainius Zubrus, Scott Gomez, Ryane Clowe, Michael Ryder, Scott Clemmensen a kapitán Bryce Salvador. Odešli také Steve Bernier, Peter Harrold. Mark Fraser a Cam Janssen.
V posledních dnech se navíc spekuluje o tom, že Travis Zajac by mohl zamířit za Lamoriellem do Toronta. Nového kouče Johna Hynese čeká hromada práce a byl by to skoro zázrak, kdyby se Devils letos prostříleli až do play-off.

NEW YORK ISLANDERS

Kouč: Jack Capuano
Generální manažer: Garth Snow
Kapitán: John Tavares
Bilance v základní části 2014-15: 47-28-7, 101 bodů
Přesilovky: 18,7 %
Oslabení: 78 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 5.
Play off: Washington 3-4,
Nejproduktivnější hráči:
John Tavares 86 (38+48)
Kyle Okposo 51 (18+33)
Ryan Strome 50 (17+33)
Nejlepší střelec: John Tavares 38
Nejlepší nahrávač: John Tavares 48
Lídr +/-: Ryan Strome +23
Nejtrestanější hráč: Matt Martin 114
Také Ostrované vstupují do nové éry a otevírají další kapitolu své historie. Nemá to ovšem nic společného se změnou na manažerském či trenérském postu. Islanders se totiž stěhují ze stařičkého Nassau Colisea na Long Islandu do moderní arény Barclay’s Center v Brooklynu. Klub si od toho mimo jiné slibuje příliv nových fanoušků, kterým by rád nabídnul kvalitní hokejovou podívanou.
Pokud jde o změny na soupisce, Michala Neuvirtha nahradil v brankovišti Thomas Greiss a na modrou čáru vedení získalo zkušeného rozehrávače Marka Židlického. Generální manažer Snow si take pojistil některé stávající hráče, mezi něž patří útočníci Anders Lee, Brock Nelson, zadák Thomas Hickey a gólman Kevin Poulin. V prvním kole draftu si Isles zamluvili tvořivého centra Mathewa Barzala.
Mezi nové tváře v klubu patří Kirill Petrov, Louis Leblanc, Joe Whitney, Justin Florek nebo Taylor Beck. Na zkoušku byli do přípravného kempu pozváni Steve Bernier, Matt Carkner a Eric Boulton.
Kromě Neuvirtha odešli také Michael Grabner, Lubomír Višňovský, Griffin Reinhart, Tyler Kennedy, Matt Donovan, Colin McDonald a Harry Zolnierczyk.
Islanders by neměl postup do bojů o Stanley Cup minout, s pouhou účastí ve vyřazovací části se ovšem Tavares a spol. nespokojí.

- Reklama -

NEW YORK RANGERS

Kouč: Alain Vigneault
Generální manažer: Jeff Gorton
Kapitán: Ryan McDonagh
Bilance v základní části 2014-15: 53-22-7, 113 bodů
Přesilovky: 16,8 %
Oslabení: 84,3 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 1.
Play off: Pittsburgh 4-1, Washington 4-3, Tampa Bay 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Rick Nash 69 (42+27)
Derick Brassard 60 (19+41)
Derek Stepan 55 (16+39)
Nejlepší střelec: Rick Nash 42
Nejlepší nahrávač: Keith Yandle 46
Lídr +/-: Rick Nash +29
Nejtrestanější hráč: Tanner Glass 98
V posledních letech dali Jezdci dohromady velice silný tým, kterému ale vždycky k celkovému triumfu kousek chyběl. Svěřenci kouče Vigneaulta budou tentokrát chtít konečně udělat i ten poslední krok. Pokoušet se o něj ale budou už bez Martina St. Louise, který ukončil kariéru, a pod vedením Jeffa Gortona, jenž nahradil ve funkci generálního manažera lišáka Glena Sathera.
Gólman Cam Talbot odešel za novou výzvou do Edmontonu, pryč jsou také obránci Matt Hunwick, Mike Kostka a útočníci Carl Hagelin, James Sheppard a Chris Mueller.
Henriku Lundqvistovi bude krýt záda Fin Antti Raanta, mezi další nové tváře patří zadák Raphael Diaz a útočníci Viktor Stalberg, Jarret Stoll, Emerson Etem, Luke Adam, Brian Gibbons, Jayson Megna a Matt Lindblad. Kontrakt na Manhattanu prodloužil klíčový centr Derek Stepan, stejně jako další útočníci Jesper Fast a J.T. Miller.
Rangers budou, tak jako každý rok, spoléhat na vynikajícího Henrika Lundqvista v brance, před kterým hraje jedna z nejlepších obran v lize. Otázkou je, jak na tom budou Nash a spol. se střílením branek. Nasází jich kanadský kanonýr opět přes čtyřicet?

PHILADELPHIA FLYERS

Kouč: Dave Hakstol
Generální manažer: Ron Hextall
Kapitán: Claude Giroux
Bilance v základní části 2014-15: 33-31-18, 84 bodů
Přesilovky: 23,4 %
Oslabení: 77,1 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 12.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jakub Voráček 81 (22+59)
Claude Giroux 73 (25+48)
Mark Streit 52 (9+43)
Nejlepší střelec:  Wayne Simmonds 28
Nejlepší nahrávač: Jakub Voráček 59
Lídr +/-: Nicklas Grossmann +8
Nejtrestanější hráč: Zac Rinaldo 102
Letci se v minulém ročníku nedostali do play-off, což nebudou chtít Voráček, Giroux a spol. zažít znovu. Pod vedením nového kouče Davea Hakstola se pokusí vrátit tenhle tým do bojů o Stanley Cup. Snadný úkol je ovšem v nabité konkurenci nečeká.
Generální manažer Ron Hextall přivedl do brankoviště Michala Neuvirtha, který by měl se Stevem Masonem soupeřit o post jedničky. Obranu by měl vyztužit Jevgenij Medvěděv z KHL, do útoku vedení podepsalo Sama Gagnera. Na draftu si Flyers ze sedmé pozice vybrali beka Ivana Provorova.
Jako pojistka pro případ zranění některého z gólmanů poslouží zkušený Jason LaBarbera, do útoku přišli kromě Gagnera ještě Chris Porter a Colin McDonald.
Kádr opustili gólmani Ray Emery, Rob Zepp, zadáci Nicklas Grossmann, Carlo Colaiacovo, Oliver Lauridsen, a útočníci Blair Jones, Zac Rinaldo a Jason Akeson. Hextall se také zbavil kontraktu nehrajícího Chrise Prongera.
Pohádkovou osmiletou smlouvu v létě podepsal Jakub Voráček, který se opět pokusí atakovat čelo kanadského bodování. Kromě něj si prodloužení kontraktu vysloužili ještě obránci Michael Del Zotto, Brandon Manning, a útočníci Sean Couturier a Chris Vande Velde. Nováčkovský kontrakt podepsal Travis Konecny, draftovaný letos v prvním kole.
Flyers by se letos mohli mezi postupující týmy vmáčknout, ale bude to pravděpodobně boj až do samotného konce. Letci budou potřebovat, aby jim skvěle chytali gólmani a aby se k elitnímu útoku s Voráčkem a Girouxem přidaly se skórováním i další řady.

PITTSBURGH PENGUINS

Kouč: Mike Johnston
Generální manažer: Jim Rutherford
Kapitán: Sidney Crosby
Bilance v základní části 2014-15: 43-27-12, 98 bodů
Přesilovky: 19,3 %
Oslabení: 84,8 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 8.
Play off: NY Rangers 1-4
Nejproduktivnější hráči:
Sidney Crosby 84 (28+56)
Jevgenij Malkin 70 (28+42)
Kris Letang 54 (11+43)
Nejlepší střelec: Sidney Crosby, Jevgenij Malkin 28
Nejlepší nahrávač: Sidney Crosby 56
Lídr +/-: Daniel Winnik +23
Nejtrestanější hráč: Steve Downie
Celek okolo superhvězd Crosbyho s Malkinem marně čeká od roku 2009 na další účast ve finále Stanley Cupu. Letos byli Penguins na přestupovém trhu poměrně aktivní a ulovili jedno z njezvučnějších jmen – Phila Kessela. Od něj si slibují, že po boku jednoho z dvojice elitních centrů nasází hromadu gólů.
Kromě něj zvýší konkurenci v útoku také Matt Cullen, Eric Fehr, Nick Bonino a Sergej Plotnikov. O svou šanci bojuje také český objev posledního MS Dominik Simon. Do obrany přišli Adam Clendening, Tim Erixon a Steve Oleksy. Prodloužení spolupráce s Tučňáky podepsali Beau Bennett, Brian Dumoulin a Ian Cole.
Průvan v kabině se pochopitelně neobešel bez odchodů. Pryč je gólman Thomas Greiss, zadáci Paul Martin, Christian Ehrhoff, Scott Harrington, a útočníci Brandon Sutter, Craig Adams, Blake Comeau, Steve Downie, Daniel Winnik, Nick Spaling, Kasperi Kapanen, Maxim Lapierre, Andrew Ebbett a Jayson Megna.
Tučňáci budou doufat, aby se Marc-André Fleury dostal do své nejlepší fromy, aby vydrželo zdraví klíčovým zadákům (Kris Letang, Olli Määttä) a pochopitelně Crosbymu a aby se příchod Kessela s Plotnikovem výrazně projevil na jejich produktivitě.
Tenhle tým už pomalu začínali odepisovat, a pravdou asi je, že Tučňáci už nejsou tak horkým favoritem na zisk poháru, jako ještě před pár sezónami. Jak moc jim budou chybět Martin s Ehrhoffem, to se teprve uvidí. Nicméně mohutným posilováním útoku dalo vedení klubu jasně najevo, že chce, aby se s Penguins opět počítalo.

WASHINGTON CAPITALS

Kouč: Barry Trotz
Generální manažer: Brian MacLellan
Kapitán: Alexandr Ovečkin
Bilance v základní části 2014-15: 45-26-11, 101 bodů
Přesilovky: 25,3 %
Oslabení: 81,2 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 4.
Play off: NY Islanders 4-3, NY Rangers 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Alexandr Ovečkin 81 (53+28)
Nicklas Bäckström 78 (18+60)
John Carlson 55 (12+43)
Nejlepší střelec: Alexandr Ovečkin 53
Nejlepší nahrávač: Nicklas Bäckström 60
Lídr +/-: Mike Green +15
Nejtrestanější hráč: Tom Wilson 172
Podobně jako v Pittsburghu se i ve Washingtonu rozhodli posílit především ofenzivu. Svěřenci kouče Barryho Trotze dostali dva nové spoluhráče zvučného jména. T.J. Oshie je mnohem víc, než jen fenomenální nájezdový specialista , a Justin Williams je zase nejproduktivnějším hráčem historie v sedmých zápasech play-off, což vypovídá o tom, jak velký je jeho přínos pro tým.
Jsou právě tihle dva posledním chybějícím dílem skládačky, který Washingtonu chyběl k úspěchu v play-off? Uvidíme. Na zkoušku do přípravného kempu pozvali Capitals centra Dereka Roye. Do týmu přišli ještě gólman Dan Ellis, obránci Ryan Stanton, Taylor Chorney, a útočníci Zach Sill a Paul Carey.
Na prodloužení smlouvy se s vedením dohodli gólmani Braden Holtby, Philipp Grubauer, zadák Nate Schmidt, a útočníci Jevgenij Kuzněcov, Marcus Johansson a Jay Beagle.
Zadní řady opustili Mike Green, Steve Oleksy, Tim Gleason a John Erskine, útok je chudší o Joela Warda, Erika Fehra, Troye Brouwera, Curtise Glencrosse a Aarona Volpattiho.
Pokud bude Alex Ovečkin opět vládnout všem střelcům NHL a Braden Holtby bude chytat minimálně tak, jako v loňské sezóně, mohli by se Capitals konečně přiblížit poháru na dosah. Ruský snajpr po ničem jiném netouží více. Stejně tak je ovšem možné, že to opět nevyjde…
 
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -