- Reklama -

PREVIEW 2015-16: Pacifická divize

- Reklama -

ANAHEIM DUCKS

Kouč: Bruce Boudreau
Generální manažer: Bob Murray
Kapitán: Ryan Getzlaf
Bilance v základní části 2014-15: 51-24-7, 109 bodů
Přesilovky: 15,7 %
Oslabení: 81 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 1.
Play off: Winnipeg 4-0, Calgary 4-1, Chicago 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Ryan Getzlaf 70 (25+45)
Corey Perry 55 (33+22)
Ryan Kesler 47 (20+27)
Nejlepší střelec: Corey Perry 33
Nejlepší nahrávač: Ryan Getzlaf 45
Lídr +/-: Hampus Lindholm +25
Nejtrestanější hráč: Tim Jackman, Simon Despres 86
Kačeři měli ve finále Západní konference téměř na lopatě pozdějšího vítěze z Chicaga, když vedli v sérii 3:2 na zápasy. Ani dva pokusy jim ale nestačily k tomu, aby pro sebe urvali potřebné čtvrté vítězství a postoupili do finále. Bruce Boudreau se tak stále nemůže úplně zbavit nálepky kouče, jehož týmy září v základní části, ale nedosáhnou na výrazný úspěch v play-off.
Ducks mají stále menší přetlak v brankovišti. Pustili sice veterána Jasona LaBarberu, ale přivedli Antona Chudobina a také Matta Hacketta. Společně s dvojicí Frederik Andersen – John Gibson mají tedy z čeho vybírat.
Zadní řady opustili veteráni Francois Beauchemin, James Wisniewski, Sheldon Souray a Mark Fistric. Do mladé, ale už tak kvalitní obrany, v níž hrají prim Cam Fowler, Hampus Lindholm a Sami Vatanen, získal GM Bob Murray z Vancouveru Kevina Bieksu.
Anaheim by se chtěl prezentovat moderním a rychlým hokejem, jaký předvádí třeba na východě Tampa Bay. Za tímto účelem přivedl do týmu útočníka Carla Hagelina, dalšími posilami jsou zkušený Shawn Horcoff a Chris Stewart. Mezi nové tváře patří ještě Brian McGrattan, Shane O’Brien a Chris Mueller.
Tým naopak opustili Tomáš Fleischmann, Matt Beleskey, Kyle Palmieri a Emerson Etem, na zkoušce v přípravném kempu neuspěli Sheldon Brookbank a Vitalij Višněvskij.
Po loňském angažování Ryana Keslera a letošním zisku Hagelina disponují Kačeři dvěma velmi nebezpečnými útoky, další velké zlepšení se navíc očekává od Jakoba Silfverberga. Ten, stejně jako Kesler, Gibson a Santorelli, podepsal v létě s klubem novou smlouvu. Svou šanci určitě dostane i Jiří Sekáč.
Ryan Getzlaf a Corey Perry oslavili v květnu třicítku a rádi by společně dovedli tento tým ještě jednou až na vrchol. S kvalitně obsazeným brankovištěm, dobrou obranou a našlapaným útokem by se jim to letos mohlo podařit. Ducks by měli patřit mezi největší aspiranty na titul.

ARIZONA COYOTES

Kouč: Dave Tippett
Generální manažer: Don Maloney
Kapitán: Shane Doan
Bilance v základní části 2014-15: 24-50-8, 56 bodů
Přesilovky: 20 %
Oslabení: 76,7 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 14.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Oliver Ekman-Larsson 43 (23+20)
Sam Gagner 41 (15+26)
Shane Doan 36 (14+22)
Nejlepší střelec: Oliver Ekman-Larsson 23
Nejlepší nahrávač: Sam Gagner 26
Lídr +/-: Anthony Duclair +4
Nejtrestanější hráč: Kyle Chipchura 82
Coyotes za sebou mají další mizernou sezónu, kterou zakončili na posledním místě Západní konference, a nic nenasvědčuje tomu, že by se jim mělo v nadcházejícím ročníku dařit lépe. V kádru přivítali dva navrátilce, do známých míst se vracejí Antoine Vermette a Zbyněk Michálek.
Do brankoviště přichází Anders Lindbäck, obranu kromě Michálka vyztuží ještě Nicklas Grossmann, novou krev do útoku představují Steve Downie, Boyd Gordon, Brad Richardson, Derek Smith a John Scott.
Kádr naopak opustili Sam Gagner, Martin Erat, Mark Arcobello, Lauri Korpikoski, John Moore, Tye McGinn,  David Moss, B.J. Crombeen, Viktor Tichonov, Alexandre Bolduc a gólman Mike McKenna. Na zkoušce v kempu se o místo na soupisce neúspěšně ucházeli Corey Potter, Patrick Dwyer nebo Keith Aulie.
Arizona dá v tomto ročníku zcela jistě příležitost mládí, v záloze má talentované hráče, jakými jsou Max Domi, Anthony Duclair, Connor Murphy, Tobias Rieder, Brendan Perlini, Klas Dahlbeck nebo Henrik Samuelsson. Na třetím místě letošního draftu si Kojoti vybrali nejproduktivnějšího hráče OHL Dylana Stromea.
V týmu i nadále zůstává kapitán a jediný pamětník doby, kdy klub ještě sídlil ve Winnipegu, Shane Doan. Spolu s ním by měli ofenzivu  táhnout Antoine Vermette, Martin Hanzal nebo Mikkel Boedker. V obraně bude hrát prim opět výtečný Oliver Ekman-Larsson společně se Zbyňkem Michálkem.
Od mladíků, několika průměrných veteránů a jednoho skvělého obránce však nemůžeme čekat zázraky. Kdepak, v arizonské poušti to vypadá na další bídnou sezónu.

CALGARY FLAMES

Kouč: Bob Hartley
Generální manažer: Brad Treliving
Kapitán: Mark Giordano
Bilance v základní části 2014-15: 45-30-7, 97 bodů
Přesilovky: 18,8 %
Oslabení: 80,6 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 8.
Play off: Vancouver 4-2, Anaheim 1-4
Nejproduktivnější hráči:
Jiří Hudler 76 (31+45)
Johnny Gaudreau 64 (24+40)
Sean Monahan 62 (31+31)
Nejlepší střelec: Jiří Hudler, Sean Monahan 31
Nejlepší nahrávačJiří Hudler 45
Lídr +/-:  Kris Russell +18
Nejtrestanější hráč: Brandon Bollig 88
Plameny všem vytřely zrak, když se dokázaly probojovat do play-off a v něm vyřadit mírně favorizovaný Vancouver. Svěřenci kouče Hartleyho naznačili svůj potenciál a letos budou chtít dokázat, že úspěšná sezóna nebyla náhodná. Případný postup Flames do play-off by už překvapil málokoho.
Generální manažer Brad Treliving navíc mladý tým vhodně posílil. Odešli pouze obránci Raphael Diaz, David Schlemko a Corey Potter, a útočníci Max Reinhart, Brian McGrattan a Devin Setoguchi. Flames ale dokázali získat dvě zvučné posily, z Bostonu přivedli mladého obránce Dougieho Hamiltona a na trhu volných hráčů získali všestranného forvarda Michaela Frolíka.
Hamilton by se měl v budoucnu stát jedním ze základních pilířů zadních řad, Frolík zase přispěje svými zkušenostmi, navíc je použitelný na jakoukoli práci na obou stranách kluziště. O své místo na soupisce bojuje také další Čech, reprezentační obránce Jakub Nakládal.
Plameny mají vyrovnanou trojici gólmanů (Jonas Hiller, Karri Rämö, Joni Ortio), skvělou obranu (Giordano, Brodie, Russell, Hamilton, Wideman) a dravý útok, ve kterém hrají prim Jiří Hudler, Sean Monahan a Johnny Gaudreau. Hudler v Calgary neuvěřitelně rozkvetl, na ledě září a ještě pod svá křídla bere mladíky. Letos bude držitel Lady Byng Trophy dohlížet na rozvoj dalšího velkého talentu, Sama Bennetta.
Flames si po životní sezóně pojistili novou smlouvou kapitána Marka Giordana, nový kontrakt podepsali také Micheal Ferland, Josh Jooris, Lance Bouma a gólman Kari Rämö.
Proti nepříjemné obraně Flames a jejich pohyblivému a hravému útoku se nebude hrát soupeřům snadno. Na druhou stranu si na ně už dají všichni pozor, po loňském úspěchu je bude brát zbytek ligy vážně.

EDMONTON OILERS

Kouč: Todd McLellan
Generální manažer: Peter Chiarelli
Kapitán: Andrew Ference
Bilance v základní části 2014-15: 24-44-14, 62 bodů
Přesilovky: 17,7 %
Oslabení: 76,7 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 13.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jordan Eberle 63 (24+39)
Ryan Nugent-Hopkins 56 (24+32)
Taylor Hall 38 (14+24)
Nejlepší střelec: Ryan Nugent-Hopkins 24
Nejlepší nahrávač: Jordan Eberle 39
Lídr +/-: Steve Pinizzotto +1
Nejtrestanější hráč:  Matt Hendricks 76
V letošním ročníku se dá říci, že hned několik týmů vstupuje do nové éry, protože vyměnily vedení, kouče nebo se přestěhovaly do nové haly. Tohle tvrzení bezesporu platí také pro edmontonské Naftaře. Do města totiž dorazil spasitel – Connor McDavid. Žádný hráč od dob Waynea Gretzkyho nevyvolal ve městě takovou hokejovou horečku.
Jednička letošního draftu už v přípravě naznačila své mimořádné schopnosti. Není pochyb o tom, že už letos se od McDavida dočkáme velkých věcí. Vstup do nové éry se však netýká pouze McDavida. Oilers svěřili post generálního manažera Peteru Chiarellimu, který slavil úspěchy s Bostonem, a jako kouče přivedli uznávaného Todda McLellana, mistra světa z letošního šampionátu, kde vedl suverénní Kanadu. Však si také jeho koučování na MS pochvalovaly dvě výrazné postavy Oilers – Taylor Hall a Jordan Eberle.
Edmonton opustili gólmani Viktor Fasth, Richard Bachman, obránci Martin Marinčin, Keith Aulie, a útočníci Derek Roy, Matt Fraser, Boyd Gordon, Jesse Joensuu, Curtis Hamilton a Steve Pinizzotto.
Seznam posil je více než zajímavý. Od Cama Talbota si Oilers slibují, že v něm konečně naleznou spolehlivou brankářskou jedničku. Záda by mu měli krýt ben Scrivens a Anders Nilsson. Obraně dodá hromadu zkušeností Andrej Sekera, posilami by měli být i Griffin Reinhart a Eric Gryba. Konkurenci v ohromně talentovaném útoku ještě zvýší Lauri Korpikoski, Anton Slepyšev a Mark Letestu.
Klub si také pojistil lukrativní smlouvou služby zadáka Oscara Klefboma, kontrakty prodloužili také Nail Jakupov, Justin Schultz a Andrew Miller.
Je téměř jisté, že Edmonton bude v nové sezóně pod novým koučem a s McDavidem v sestavě hrát mnohem lépe, než v posledních letech. Pokud Cam Talbot naplní vysoká očekávání a zlepší se hra týmu směrem dozadu, měli by Oilers stoupat tabulkou vzhůru. Útok bude ničit soupeře rychlými výpady. Connor McDavid, Taylor Hall, Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins, Nail Jakupov, to už je pořádná ofenzivní síla.
Ale jsou tu i další. Povedenou sezónu má za sebou Benoit Pouliot, v přípravě hrál výborně Anton Lander, vidět byl i Anton Slepyšev, lepší než loni bude jistě Leon Draisaitl. Nad všemi ovšem ční spasitel McDavid. Jak říká legendární Mark Messier, není možné nebýt ze začátku nové éry nadšený. Všichni se shodují, že tohle je už konečně ten rok, kdy Oilers půjdou nahoru. Bude z toho v Edmontonu play-off?

- Reklama -

LOS ANGELES KINGS

Kouč: Darryl Sutter
Generální manažer: Dean Lombardi
Kapitán: Dustin Brown
Bilance v základní části 2014-15: 40-17-15, 95 bodů
Přesilovky: 19 %
Oslabení: 80,9 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 9.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Anže Kopitar 64 (16+48)
Jeff Carter 62 (28+34)
Tyler Toffoli 49 (23+26)
Nejlepší střelec: Jeff Carter 28
Nejlepší nahrávač: Anže Kopitar 48
Lídr +/-: Tyler Toffoli +25
Nejtrestanější hráč: Kyle Clifford 87
Kings loni všechny své příznivce zklamali, obhájci Stanley Cupu se vůbec neprobojovali do play-off a ještě si několikrát uřízli pořádnou ostudu mimo led. Řešit museli průšvihy Vjačeslava Vojnova, Mikea Richardse a Jarretta Stolla. Dobré jméno organizace si tím rozhodně nevylepšili, slušně řečeno.
Kromě zmíněného tria opustili kádr ještě gólman Martin Jones, zadáci Robyn Regehr, Andrej Sekera, a útočníci Justin Williams a David van der Gulik.
Na jejich místa vedení přivedlo několik nových tváří. V brankovišti bude Jonathanu Quickovi krýt záda Jhonas Enroth, pro případ zranění některého z nich získali Kings jako pojistku ještě Petera Budaje. Za největší posily je ale možno označit obránce Christiana Ehrhoffa a nepříjemného forvarda Milana Lucice.
Ehrhoff byl jedním z nejžádanějších beků na trhu, s Lucicem se zase počítá do první formace ke Kopitarovi s Gáboríkem. Smlouvu s klubem prodloužil útočník Tyler Toffoli.
V loňském ročníku se na klub valila jedna pohroma za druhou, mluvilo se dokonce i o rozepřích hráčů s trenérem Darrylem Sutterem. Králové se budou chtít pochopitelně vrátit do bojů o pohár a odepisovat je v žádném případě nelze.
Zkušeností má tento tým na rozdávání, na modré čáře je vynikající Drew Doughty, s příchodem Lucice získá útok na údernosti. Že by ale měli Kings postup jistý a patřili k největším favoritům? To by prohlásil jen ten největší optimista.

SAN JOSE SHARKS

Kouč: Peter DeBoer
Generální manažer: Doug Wilson
Kapitán: –
Bilance v základní části 2014-15: 40-33-9, 89 bodů
Přesilovky: 21,6 %
Oslabení: 78,5 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 12.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Joe Pavelski 70 (37+33)
Logan Couture 67 (27+40)
Joe Thornton 65 (16+49)
Nejlepší střelec: Joe Pavelski 37
Nejlepší nahrávač: Joe Thornton 49
Lídr +/-: Marc-Edouard Vlasic, Joe Pavelski +12
Nejtrestanější hráč: John Scott 87
Žraloci loni poprvé za posledních jedenáct let nepostoupili do play-off a tahounům týmu už příliš času na nějaký velký úspěch nezbývá. Klub, jenž patřil v poslední dekádě pravidelně na špici v základní části, ale nedokázal to ani jednou dotáhnout do finále, se však stále neodhodlal k nějaké razantní přestavbě.
Nejzásadnější novinkou oproti minulému ročníku je bezesporu změna na postu brankářské jedničky. Odešel gólman Antti Niemi, jehož místo má zaujmout Martin Jones. Ten býval v L.A. spolehlivým záskokem za Quicka, v San Jose je před ním výzva v podobě postu týmové jedničky.
Z dalších posil jmenujme zejména zkušeného obránce Paula Martina. Kromě něj vedení přivedlo ještě útočníka Joela Warda. Z Evropy dorazil finský reprezentant Joonas Donskoi. Tím ovšem výčet posil končí.
Tým opustili obránci Matt Irwin, Scott Hannan, Taylor Fedun, a útočníci John Scott a Adam Burish.
Sharks budou potřebovat, aby se mohli spolehnout na své brankáře (Jones, Stalock) a aby jim jejich největší opory vydržely zdravé a hrály ve vrcholné formě. Na pozici lídrů pomalu střídají Thorntona s Marleauem Logan Couture a Joe Pavelski, v obraně hrají klíčovou roli Marc-Edouard Vlasic a Brent Burns. Napravit dojem z nepovedené druhé sezóny bude chtít Tomáš Hertl.
Fanoušci jsou z budoucnosti klubu poněkud na rozpacích, provedené kroky vedení klubu jim přijdou nedostačující.

VANCOUVER CANUCKS

Kouč: Willie Desjardins
Generální manažer: Jim Benning
Kapitán: Henrik Sedin
Bilance v základní části 2014-15: 48-29-5, 101 bodů
Přesilovky: 19,3 %
Oslabení: 85,7 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 5.
Play off: Calgary 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Daniel Sedin 76 (20+56)
Henrik Sedin 73 (18+55)
Radim Vrbata 63 (31+32)
Nejlepší střelecRadim Vrbata 31
Nejlepší nahrávač: Daniel Sedin 56
Lídr +/-: Alexander Edler +13
Nejtrestanější hráč: Derek Dorsett 175
Po bídné sezóně 2013-14 pod neurotickým koučem Tortorellou hrály loni Kosatky možná nad očekávání dobře a celkem s přehledem postoupily do play-off. Tam však nezvládly sérii prvního kola proti Calgary a veškerý dobrý dojem se rozplynul. Tahouni týmu navíc stárnou a odborníci Vancouveru na startu nového ročníku příliš nevěří.
Oblíbený prezident klubu Trevor Linden začíná pociťovat nesouhlasné projevy fanoušků, kterým se letní kroky vedení klubu příliš nelíbily. Canucks vyměnili populárního miláčka fanoušků Eddieho Läcka, společně s Ryanem Millerem tak bude brankoviště patřit Jacobu Markströmovi.
Generální manažer Benning také vyměnil další dlouholetou oporu Kevina Bieksu. Na pozici centra sice přivedl Brandona Suttera, za kterého ale obětoval Nicka Bonina a vysokou volbu v draftu. Odešli také obránci Adam Clendening, Ryan Stanton, a útočníci Shawn Matthias, Zack Kassian a Brad Richardson.
Kromě Suttera však nedorazila žádná výrazná posila, pokud za ni tedy nepočítáme hráče jako Matt Bartkowski, Taylor Fedun, Brandon Prust, Blair Jones, Adam Cracknell nebo Richard Bachman.
Kontrakt na západě Kanady prodloužili Luca Sbisa, Derek Dorsett, Yannick Weber, Sven Bärtschi, Frank Corrado, Ronalds Kenins, Alex Biega a Linden Vey.
Kosatky budou vzadu spoléhat na tradiční opory Alexe Edlera a Dana Hamhuise a elitní útok bratří Sedinů s Radimem Vrbatou na křídle. V přípravném kempu zanechali velmi dobrý dojem mladíci Jared McCann a Jake Virtanen, zlepšovat by se měli i další zelenáči, kterých mají Canucks v záloze dostatek.
Loni do týmu velmi dobře zapadl mladý centr Bo Horvat, udělat další krok ve svém vývoji by měli rovněž Sven Bärtschi, Ronalds Kenins, Nicklas Jensen a další. Mezi velké naděje do budoucna patří Hunter Shinkaruk, Cole Cassels nebo Jordan Subban.
Henrik a Daniel Sedinovi sice tvrdí, že věk je jen číslo a že jim stále zbývá dostatek paliva v nádrži, ale vypadá to, že na postup do play-off se letos Canucks hodně nadřou a vůbec není jisté, zda se jim to povede. Podobně jako u San Jose je tedy na místě otázka, zda se Kosatky odrazí zpátky do horních pater ligové tabulky, nebo naberou sestupnou tendenci.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -