- Reklama -

Preview finále: jak jsou rozdány karty?

- Reklama -

Fanda NHLDnes v noci odstartuje prvním zápasem finále NHL. Vegas v něm vyzve Washington. Pro Golden Knights se jedná o první finále v historii, Capitals se v něm ocitají přesně po dvaceti letech.
Nováček z Nevady překvapil svou jízdou úplně všechny. Tým se může spolehnout především na špičkové výkony třiatřicetiletého Marca-André Fleuryho, jenž je jedním z hlavních kandidátů na cenu pro nejužitečnějšího hráče letošní vyřazovací části. Průměr 1,68 obdržených branek a 94,7% úspěšnost v 15 zápasech mu dávají velkou šanci na zisk třetího Stanley Cupu v řadě.
Hlavní zodpovědnost za ofenzivu leží na bedrech Jonathana Marchessaulta, který v 15 utkáních nasbíral 18 bodů. Slabé vystoupení v sérii proti Los Angeles Kings, kdy měl pouhé dvě asistence, jej mimořádně nakoply v dalších sériích proti San José a Winnipegu. V těch byl klíčovým mužem Vegas.



David Perron v základní části získal 66 bodů, v play-off zatím nevsítil branku, doposud v 11 utkáních sedmkrát asistoval. Prolomí svoji střeleckou smůlu ve finále a pomůže Marchessaultovi táhnout útok nováčka? „Když máte 20 chlapů, kteří rozumí své roli v mužstvu a hrají pouze pro tým, nemusíte mít největší hvězdu ligy ve vašem středu,“ řekl k výtečné sezoně Golden Knights útočník Pierre-Edouard Bellemare.
Faktor Ovečkin
Washington má stejně jako jeho soupeř velice kvalitního gólmana. Braden Holtby se v základní části odhodlal k neobvyklému kroku – požádal o menší zápasovou zátěž, neboť se cítil psychicky unavený. Německá dvojka Philipp Grubauer pak zkušenějšího parťáka skvěle zastoupil a pohlídal postup do play-off.


Holtbyho dominance ve vyřazovacích bojích se naplno projevila v konferenčním finále proti Tampě, která byla nejlépe střílejícím týmem základní části s průměrem 3.54 gólů na zápas. Brankář Washingtonu výraznou měrou přispěl k otočení série, ve dvou posledních utkáních udržel čisté konto a do finále tak jde s neprůstřelností, která se před měřením sil s Golden Knights zastavila na 159 minutách.
Mimořádně vydařené play-off letos zažívá i hlavní hvězda Capitals Alexandr Ovečkin. V rozhodujících zápasech je nezadržitelný, Washington se na něj může spolehnout. Vstřelil dvě branky v rozhodujícím šestém utkání série proti Columbusu, proti Penguins nahrával na postupový gól v prodloužení šestého zápasu a v sedmém utkání s Tampou vstřelil vítěznou branku. Zažívá nejlepší vyřazovací část v kariéře, když dosud nastřílel 12 gólů a přidal k nim 10 asistencí.


Svojí energií a důrazem byl důležitou součástí týmu, především v sérii s Tampou, Tom Wilson. Jeho hit na Chrise Kunitze v sedmém zápase otevřel cestu šanci, kterou kapitán Ovečkin následně přetavil v postupový gól. V sedmi utkáních s Lightining napočítali statistici Wilsonovi 29 hitů.
„Možná, že dříve jsme byli o něco techničtější, měli na papíře lepší hráče. Jenže nyní každý zná svoji roli, na hřišti se cítíme výborně. Věříme si za každé situace, máme důvěru ve své spoluhráče. Nikdy jsem v takovém týmu nebyl,“ zhodnotil dosavadní průběh vyřazovacích bojů Holtby.
Finále mezi Washingtonem a Vegas je dobrou zprávou pro české fanoušky, neboť je již jisté, že po třech letech se slavná trofej podívá do Česka. Za Vegas nastupuje pardubický rodák Tomáš Nosek, ve Washingtonu působí Jakub Vrána, Michal Kempný a Jakub Jeřábek.
Finálová série začne dnes v noci zápasem v lasvegaské  T-Mobile Aréně. Na jejím konci bude jeden z týmů slavit svůj premiérový Stanley Cup.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -