- Reklama -

PREVIEW PLAY OFF 2016: Prosadí se Nashville proti nejlepší obraně ligy?

- Reklama -

Bezchybným výkonem v posledním zápase vychytal Frederik Andersen pro sebe a pro svého parťáka Johna Gibsona – ale vlastně pro celý tým – Jenningsovu trofej. Anaheim se mohl v základní části pochlubit nejlepší defenzívou, celkově inkasoval pouze 192 branek. Vůbec potom nevadilo, že počtem vstřelených gólů uzavírají Ducks druhou desítku ligového pelotonu. Kvalitní defenzíva je v současném hokeji základem úspěchu a v Kalifornii věří, že tomu tak bude i v sérii s Nashvillem.
„Hodně jsme o tom v zimě debatovali a hráči tuhle filozofii přijali za svou. Když se nám na začátku sezóny nedařilo dávat góly, řekl jsem klukům, že se musíme zlepšit v obraně, jinak nic nevyhrajeme,“ prozrazuje trenér Bruce Boudreau. „Vzali to, protože radši vyhrávají zápasy než střílejí góly.“
V obraně Kačerů přitom kromě Kevina Bieksy nenajdeme žádné protřelé pardály. Druhým nejzkušenějším borcem je Clayton Stoner s „pouhými“ šesti roky zkušeností z NHL, ten navíc nepatří ke stabilním článkům sestavy. Cam Fowler, Hampus Lindholm, nováček Josh Manson a nakonec i Sami Vatanen ale ukazují, že se nezaleknou ani velkých hvězd v týmech protivníků.
Ani výše zmiňovaní gólmani neoplývají velkými zkušenostmi. Gibson je v posledním roce své nováčkovské smlouvy, Andersenovi vypršela před dvěma roky. Znovu je ale nutné zopakovat: na jejich výkonech to není znát.
Kvalitní defenzíva kalifornského celku se neprojevuje jen při klasickém počtu mužů na ledě, ale také v oslabeních, kde jsou Ducks s 87 procenty nejúspěšnějším mužstvem soutěže. Ovšem pozor, sestavíme-li tabulku využití přesilovek, najdeme je na úplném vrcholu znovu. Využili skoro každou čtvrtou početní výhodu.
O ofenzívu Kačerů se starají především staří dobří známí Ryan Getzlaf s Coreym Perrym. Kouč Boudreau by tyhle dva raději oddělil od sebe, aby rozložil útočnou sílu, ale vše bude záležet na tom, jak rychle se mu budou vracet ostatní forvardi z marodky. V závěru základní části chyběli Ryan Kesler, David Perron, Brandon Pirri a Rickard Rackell (plus obránci Bieksa a Vatanen).
„Neříkám, že některý z nich už je připraven na návrat, ale většina z nich už je v plném tréninku. Doufejme, že ve čtvrtek na tom budou ještě lépe. poté padne rozhodnutí,“ říká.
Soupeři z Nashvillu jsou zdravotně v pořádku, v jejich řadách chybí jen dlouhodobě zranění Gabriel Bourque. Do Anaheimu vezou mužstvo, které má poprvé v klubové historii ve svých řadách dva 30gólové střelce (Filip Forsberg a James Neal), které navíc zezadu vydatně podporují ofenzivně ladění Roman Josi s kapitánem Shea Weberem. V defenzívě už nenajdeme Setha Jonese, při lednovém trejdu s Columbusem za něho Predátoři přivedli hokejistu, kterého označují za prvního opravdového elitního centra ve svých dějinách – Ryana Johansena.
Brankář Pekka Rinne sice zažil v sezóně několikrát chvíle, kdy se mu nedařilo, ale závěr první fáze sezóny zastihl trojnásobného finalistu Vezina Trophy (naposledy loni) v dobrém rozpoložení. Stejně tak i celý tým pod vedením zkušeného kouče Petera Laviolettea, což vede generálního manažera Davida Poilea k optimistickým prognózám.
„V závěru jsme byli jedním z nejlepších mužstev, takže by se to mohlo obrátit ve velice dobrou sezónu. Zakončili jsme základní část ve velice dobré formě a s velkou sebedůvěrou, že můžeme porazit kohokoliv v lize. Jsme na play off připraveni stejně dobře jako loni, navíc s výhodou roku zkušeností navíc a s vyváženější sestavou,“ uvedl šéf Predátorů v rozhovoru pro klubové stránky.
Před rokem vstupovali Preds do vyřazovacích bojů z pozice druhého celku silné Centrální divize, ale prohráli s pozdějšími šampiony z Chicaga 2-4 na zápasy. Letos získali první divokou kartu v Západní konferenci po jízdě, při níž si v posledních pětadvaceti vystoupeních připsali patnáct úspěchů.
Do Anaheimu rozhodně nemíří v poraženecké náladě. V základní části totiž měli z venkovních zápasů víc než padesátiprocentní úspěšnost, z posledních osmnácti startů dokonce dvoutřetinovou.
„To je ohromná bilance,“ domnívá se útočník Colton Sissons. „Když soupeř hraje doma, je to pro vás pochopitelně náročný úkol, ale vzhledem k naší bilanci zvenčí, zvláště ve druhé půlce sezóny, si na cizích kluzištích dost věříme.“
Zatímco některé týmy budou mít v pátek večer odehrané už dva zápasy play off, na hokejisty Anaheim a Nashvillu bude v daleké Kalifornii čekat teprve úvodní buly. Last but not least, nabízí se anglický idiom.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -