- Reklama -

Pronger pod stropem, vedle Hulla a MacInnise

- Reklama -

Včerejší večer v Enterprise Center v St. Louis měl slavnostní nádech. Při působivém předzápasovém ceremoniálu Bluesmani slavnostně vyvěsili pod strop haly čtyřiačtyřicítku Chrise Prongera. Bývalý vynikající obránce se tak stal osmým hráčem v historii klubu, kterému se této pocty dostalo.

Člen Hokejové síně slávy doplnil sedmičku ve složení Al MacInnis, Bob Gassoff, Bob Plager, Barclay Plager, Brian Sutter, Brett Hull a Bernie Federko.

Tvrdý zadák s obávanou střelou strávil ve státě Missouri devět ze svých osmnácti sezón v NHL. K Bluesmanům se dostal v létě 1995, kdy za něj do Hartfordu putoval útočník Brendan Shanahan.

- Reklama -

V St. Louis se mu náramně dařilo. Celkem pětkrát tu skončil v nejlepší pětce hlasování o Norris Trophy, v roce 2000 tuto trofej pro nejlepšího zadáka ligy dokonce získal. A nejen to, ve stejné sezóně obdržel i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže. V roce 2017, u příležitosti stého výročí NHL, byl zařazen mezi 100 nejlepších hráčů historie.

„Generální manažer Mike Keenan, trenéři Roger Neilson a Jimmy Roberts, zkušení kluci v týmu. Nemohu jim všem dostatečně poděkovat,“ řekl během svého proslovu. „Vidět svoje číslo stoupat nahoru je něco velmi speciálního,“ dodal.

Sedmačtyřicetiletého rodáka z Drydenu v provincii Ontario na slavnostní ceremoniál doprovodila manželka s jejich dětmi a nechyběli ani hokejistovi rodiče. „Děti samozřejmě viděly spoustu sestřihů a záběrů z mé kariéry, které jsou dostupné na internetu. Je ale skvělé, že dnes na vlastní oči zažily, co jsem znamenal pro tenhle tým, město a fanoušky,“ prohlásil Pronger.

„Byly u mého uvedení do Síně slávy a trochu mě viděly hrát v závěru mé kariéry ve Philadelphii. Ale když jsme s Anaheimem vyhráli pohár, byly ještě hodně malé. Dnešní večer je proto pro nás všechny výjimečný,“ dodal. V závěru svého proslovu s rozesmátým výrazem na tváři poděkoval fanouškům a za mohutného aplausu si dal pivo.

V součtu základní části a play-off odehrál ve slavné lize přes 1 300 zápasů a do statistik zapsal před 800 bodů. Dvojka draftu z roku 1993 postupně oblékala dres Hartfordu, St. Louis, Edmontonu, Anaheimu a Philadelphie.

Je členem prestižního Triple Gold Clubu, s kanadskou reprezentací získal zlato na ZOH v Salt Lake City 2002 a ve Vancouveru 2010. Kariéru ukončil v roce 2011 kvůli přetrvávajícím následkům několika otřesů mozku. V současnosti žije v Chesterfieldu nedaleko St. Louis, kde se svou ženou provozuje cestovku.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -