- Reklama -

Radek Faksa se ve svém debutu v play off NHL blýskl vítězným gólem

- Reklama -

První zápas, první gól a hned vítězný. Povedenou premiéru má za sebou Radek Faksa v play off NHL. Český útočník debutoval ve vyřazovacích bojích a přesnou úvodní trefou pomohl Dallasu k vítězství 4:0 v úvodním utkání čtvrtfinále Západní konference proti Minnesotě.
Faksa byl třináctkou na draftu 2012, kde si ho Stars vybrali z této pozice v prvním kole. Letos dostal v základní části konečně pořádnou šanci a pouštět ji nehodlá ani v nejdůležitější fázi sezóny. Skóre čtvrtečního utkání otevřel přesnou ranou zápěstím z prostoru mezi kruhy.
„Byl to důležitý gól, protože nás nastartoval. Potom jsme kontrolovali zápas,“ řekl Faksa.
Spokojený s výkonem dvaadvacetiletého rodáka z Vítkovic byl také trenér Lindy Ruff. „Snažili jsme se do něj předešlých pár měsíců dostat tolik zkušeností, kolik jsme jen mohli. Snažili jsme se udržet všechno v normálu. Rád bych ho nasazoval dál jako dosud. V době absence Tylera Seguina u nás zastává důležitou roli,“ dodal zkušený kouč.
Faksovi připravil palebnou pozici Aleš Hemský, jenž zavezl kotouč do útočného pásma a pak přesně našel svého českého spoluhráče. Také pro něj měl Lindy Ruff slova chvály.
„Dobře bruslil a byl vidět pokaždé, kdy naskočil na led. Držel puk a vždycky se snažil něco vymyslet. Poznáte, když má nějaký hokejista povedenou noc,“ řekl Ruff.
Pokud jde o Faksu, až do roku 2014 hrál v juniorské Ontario Hockey League. Loni vstoupil mezi profesionály, ale zatím výhradně v nižší American Hockey League.
Té se nevyhnul ani letos, mezi Hvězdami z Tesasu nasbíral slušných 26 bodů (15+11) ve 28 utkáních, větší porci zápasů už ale odehrál v nejslavnější soutěži. V základní části stihnul za Dallas 45 duelů s bilancí 12 bodů (5+7).
„Jestli se v tomhle utkání náš tým naučil nějakou věc, tak potom jak hrát vyrovnané zápasy. Máme chlapa schopného jít do brány i chlapa schopného vodit po ledě puk,“ pochválil české duo.
Faksa nicméně nebyl jediným hráčem Dallasu, který si proti Minnesotě odbyl svůj debut v play off. Poprvé naskočili také zadáci John Klingberg, Stephen Johns a útočník Mattias Janmark.
Vítkovický rodák přiznal, že před utkáním se trochu klepal, ale rychle ho to přešlo. „Nebudu lhát, trochu nervózní jsem byl,“ řekl. „Každý hráč by byl nervózní před prvním utkáním play off NHL. Jsem rád, že jsme vyhráli, ale je to teprve první krok. Bude to ještě dlouhá série.“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -