- Reklama -

Rasista Foley? Slavný komentátor čelí kritice

- Reklama -

Fanshop týmu
Legendární komentátor zápasů Blackhawks Pat Foley se v úterý omluvil útočníkovi Eisbärenu Austinu Ortegovi za svůj necitlivý výrok z nedělního utkání Chicaga v Berlíně.
64letý Foley okořenil přípravný duel hláškou, která je vzhledem k hispánskému hráčovu vzhledu považována mnohými fanoušky za rasistickou. „A nyní Ortega, který vypadá, že by mohl dělat spojku,“ řekl na forvardovu adresu v šesté minutě třetího dějství.


Pro Čechy nevinný výrok, který stěží postřehli, vyústil ve Foleyovu omluvu i reakci samotných Černých jestřábů.
„Jsme si vědomi necitlivé poznámky, které se v neděli komentátor Pat Foley dopustil,“ stojí v prohlášení. „Pat osobně vyjádřil organizaci Eisbärenu svou velkou lítost. On i náš klub se Austinu Ortegovi upřímně omlouváme. Dále již nebudeme záležitost komentovat.“
A v čem vlastně spočívá Foleyův prohřešek? „Spojka“ je baseballový pojem značící v češtině alternativního hráče na druhé metě. A jelikož se v Major League Baseball skutečně pohybuje mnoho Latinoameričanů, mohlo toto vyjádření evokovat dojem, že se Ortega do hokeje nehodí.
„Vtípek“ navíc přišel v době, kdy v USA probíhá „National Hispanic Heritage Month“ odkazující na významnou roli Hispánců a Latinoameričanů v americké kultuře.
Stanice NBC Sports Chicago, která v Illinois utkání přenášela, se k incidentu nevyjádřila.
Foley komentuje klání Blackhawks již od roku 1980 a díky svému svéraznému projevu, který často zpestřuje populárními hláškami, je nedílnou součástí chicagského hokeje. Po boku týmu stál i během tří Stanley Cupů získaných v letech 2010, 2013 a 2015.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -