- Reklama -

Rask má 300 výher a chválí Vladaře se Swaymanem

- Reklama -

Od 7. března až do včerejška odchytal Tuukka Rask pouze jednu třetinu (25. 3.), do hry se tak včera vracel po několikatýdenní pauze, kdy jej sužovalo zranění v horní části těla. A hned pomohl svému týmu k výhře nad Islanders v poměru 4:1.

Počet svých výher v NHL tím zakulatil na 300. Na tento milník dosáhl jako 37. gólman v historii a jako úplně první v dresu Bruins. Jen čtyři maskovaní muži potřebovali na dosažení této mety méně zápasů než sympatický Fin – Jacques Plante, Andy Moog, Marc-Andre Fleury a Martin Brodeur.

„Sezóny jsou velmi hektické, hrajete spousty zápasů. Ale když sedíte doma zranění a rehabilitujete, je to těžké. Nic nesmíte brát jako samozřejmost, musíte být vděční za každý den, kdy můžete být na ledě,“ prohlásil navrátilec, jenž proti Ostrovanům předvedl dvaadvacet úspěšných zákroků.

- Reklama -

„Chce to hodně trpělivosti. Snažíte se vrátit co nejdřív, ale když se váš stav nelepší, musíte být trpěliví a přečkat to. Naštěstí jsem dnes mohl jít do branky,“ dodal po jubilejní třísté výhře.

Čtyřiatřicetiletý gólman se podle svých slov v utkání cítil dobře, nicméně dnes dostane volno. Do druhého zápasu proti Islanders ve dvou dnech nastoupí Jeremy Swamyan, záda mu bude krýt Daniel Vladař. Rask dnes vůbec nešel s týmem na led, aby si odpočinul. Do akce se ale brzy vrátí, v neděli by měl chytat proti Washingtonu.

Během jeho nepřítomnosti jej nejprve v devíti zápasech zastoupil Jaroslav Halák. Jenže se zranil i on a do brankoviště se tak dostali dva mladí talentovaní brankáři – Daniel Vladař a Jeremy Swayman. A oba si vedli velice dobře.

Vladař měl bilanci 2-2-1, Swayman pak vyhrál tři zápasy ze čtyř. Oba ukázali, že Bruins se o budoucnost svého brankoviště nejspíš bát nemusí. A Tuukka Rask měl z výkonů svých následovníků nefalšovanou radost.

„Jsem za ně opravdu šťastný. Nebyla to pro ně lehká situace. Hráli zápasy za Providence a najednou se dozvěděli, že jsou oba gólmani z áčka zranění a je to teď na nich. Ale nepřekvapilo mě, jak si s tím poradili. Známe je s Jarem z tréninku a víme, jak jsou dobří,“ pochválil mladé kolegy Rask.

„Tuhle konkurenci v týmu potřebujeme, hloubka kádru nikdy není na škodu, protože nikdy nevíte, co se může stát. Oba kluci ukázali, že na této úrovni mohou chytat a mě to opravdu velmi těší,“ dodal.

A co říká na svou jubilejní výhru? „Mám štěstí, že celou kariéru chytám ve velmi dobrém týmu. Měl jsem před sebou po většinu kariéry velmi dobrou obranu. Je to hezké číslo a já jsem za něj vděčný,“ řekl ke svému milníku.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -