- Reklama -

Red Wings v rukou neonacistů. NHL se nestačí divit

- Reklama -

Rasové nepokoje v americké Virginii, při kterých zemřeli již tři lidé, zasáhly i NHL. Kamery zachytily několik neonacistů se štíty a vlajkami, na nichž bylo zobrazeno modifikované logo detroitských Red Wings.
Příznivci krajní pravice z uskupení „Detroit Right Wings“ si ikonický znak pouze nepatrně poupravili tím, že do středového kola zakomponovali symbol Hitlerových ochranných oddílů SS.


Klub se v sobotním prohlášení od použití svého loga bělošskými extremisty rázně distancoval.
„Tým Detroit Red Wings vehementně nesouhlasí a není žádným způsobem spojený s událostmi, které se dnes uskutečnily v Charlottesville (Virginia). Red Wings věří, že hokej je pro každého a oslavuje velkou diverzitu naší fanouškovské základny a našeho národa,“ uvedl michiganský celek ve svém stanovisku. Jeho vedení také plánuje příslušné právní kroky.

Své znepokojení nad spojením známého emblému s americkou neonacistickou scénou vyjádřila i liga samotná. „Jsme značně pobouřeni nezodpovědným a nevhodným užitím našeho duševního vlastnictví,“ stojí v úvodu vyjádření NHL.


Důvod, proč si nacionalisté vybrali logo Red Wings, není znám. Jedna z teorií poukazuje na podobnost se znakem nacistických říšských drah (Deutsche Reichsbahn), které jsou neodmyslitelně spjaty s transporty „nepohodlných“ občanů do vyhlazovacích táborů.

- Reklama -


Střety ve Virginii odstartoval páteční pochod stoupenců bílé rasy na protest proti odstranění sochy konfederačního generála Roberta E. Leeho. Ten proslul nejen jako vynikající vojevůdce, ale také jako přísný plantážník s krutým chováním ke svým černošským otrokům.
Rozpory mezi příznivci Konfederace a odpůrci rasismu si vyžádali již tři oběti a přibližně 35 zraněných.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -