- Reklama -

Rekordní Murray. Gólman Pittsburghu se zapsal do historie play-off

- Reklama -

S výjimkou druhého utkání na domácím ledě přivádí gólman Pittsburghu Matt Murray hráče Philadelphie k zoufalství. V otevíracím duelu série udržel čisté konto a Pens zvítězili jednoznačně 7:0. Jakmile se série za nerozhodnutého stavu přesunula do Philly, povolil Letcům ve dvou zápasech (5:1, 5:0) pouze jediný zásah.
Ve včerejším utkání Murray hned dvakrát přepisoval historické tabulky NHL. Dosáhl na pětadvacátou výhru v play-off v kariéře a stal se nejrychlejším gólmanem v dějinách, kterému se to povedlo. Na 25 vítězství mu totiž stačilo pouze 36 zápasů, o jeden zápas tak překonal takové velikány, jakými byli Bill Durnan, Terry Sawchuk, Gerry Cheevers, Grant Fuhr a Patrick Roy.


Zároveň vychytal ve vyřazovacích bojích už šestou nulu, což před čtyřiadvacátými narozeninami dokázali pouze Harry Lumley a Terry Sawchuk. Felix Potvin jich stihl pět, Martin Brodeur čtyři. Na dotaz novinářů, co tomuto rekordu říká, Murray odpověděl. „Opravdu? To je cool.“


V posledních šesti zápasech vyřazovací části, v součtu letošní série se zápasy číslo pět a šest v loňském finále proti Nashvillu, se může pochlubit hned čtyřmi čistými konty. V šestatřiceti zápasech, které v bojích o Stanley Cup prozatím odchytal, si udržuje průměr inkasovaných branek 1,88 a úspěšnost zásahů 93%. K tomu už šestkrát neinkasoval ani jeden gól, jak již bylo zmíněno. To vše ve věku pouhých třiadvaceti let.
„Dnes předvedl několik velkých zákroků,“ pochvaloval si kouč Tučňáků Mike Sullivan a uvedl konkrétní příklad. V závěru první třetiny hráli Pens přesilovku a po jejím skončení se dostal rovnou z trestné lavice do brejku Travis Konecny. Na Murrayho si ale nepřišel. „Když váš brankář předvádí takové zákroky, velmi to zvyšuje šance týmu na výhru,“ neskrýval Sullivan spokojenost.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -