- Reklama -

Rekordní Varlamov držel čisté konto 248 minut

- Reklama -

V pondělí byl gólman Islanders Semyon Varlamov vyhlášen třetí hvězdou minulého týdne, poté, co ve sledovaném období udržel dvakrát v řadě čisté konto. Celkem nedostal gól ve třech po sobě jdoucích duelech a před včerejším zápasem proti Buffalu držel sérii 213 minut bez obdržené branky.

Jedná se o nejdelší sérii jeho kariéry a také tím stanovil nový klubový rekord Islanders. Ten má nyní hodnotu rovných 248 minut. Ostrované včera ztratili dvoubrankové vedení a Buffalu nakonec podlehli 2:4.

Tím, kdo sérii Varlamova ukončil, byl útočník Sabres Tage Thompson. Ironií osudu se jedná o syna Brenta Thompsona, který trénuje záložní celek Islanders v Bridgeportu.

- Reklama -

Výkon třiatřicetiletého Rusa je dvanáctý nejlepší v historii NHL. Většina z brankářů, kteří vydrželi bez gólu déle než on, to ovšem dokázala v dávných hokejových dobách, ve 20. až 40. letech minulého století.

Najdeme mezi nimi legendární jména jako George Hainsworth, Lorne Chabot nebo Bill Durnan. Od velké expanze v roce 1967, kdy se liga rozrostla ze šesti na dvanáct týmů, dokázali jen dva gólmani držet čistý štít déle než Varlamov.

Na přelomu prosince 2003 a ledna 2004 to byl Brian Boucher, který vydržel 332 minut. Tehdejší brankář Phoenixu je dodnes posledním gólmanem, jenž vychytal shutout ve čtyřech duelech za sebou (dokázal to dokonce v pěti). V roce 2012 na něj navázal Ilja Bryzgalov, jehož série byla jen o 103 vteřin delší než Varlamovova (249:43).

Varlamov si letos připsal už sedm čistých kont, nikdo v lize jich nemá tolik. Spolu s kolegou Iljou Sorokinem inkasují v průměru jen 2,16 branky na utkání, což je druhý nejlepší výsledek v lize za dvojicí Vegas Golden Knights Fleury – Lehner (2,14).

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -