- Reklama -

Rinneho číslo visí v Nashvillu jako první pod stropem

- Reklama -

Veliká pocta, říkají obvykle hráči o vyřazení čísla z klubového užívání a vyvěšení dresu u stropu haly. Včera večer se této pocty dočkal finský brankář Pekka Rinne, jako vůbec první hráč v historii Nashville Predators. Jeho číslo pětatřicet už nikdo další ve městě country oblékat nebude.

Sympatický Fin je bezesporu nejlepším gólmanem, jaký kdy dres Predátorů oblékal. Za jiný tým v NHL nechytal. Je také velkým miláčkem a oblíbencem fanoušků, který je nerad ve středu pozornosti. S tím se ale musel poprat, čtvrteční večer byl totiž právě o něm.

„Měl jsem čas sednout si na pár minut s klukama v kabině. Pořád mě berou jako jednoho z nich. To pro mne hodně znamená. Spoluhráči jsou jako rodina. Necítím se zrovna komfortně, když se všechno točí kolem mě, ale chápu, že tohle je věc, jaká přijde jednou za život. Jsem na to nesmírně hrdý,“ prohlásil devětatřicetiletý rodák z Kempele.

- Reklama -

Rinne se také svěřil, jak si užívá novou roli otce. „Synkovi je rok a dva měsíce a čas s ním je skvělý. Být tátou je úžasné. Nejdůležitější věcí v životě pro mě byl vždycky hokej. To se pochopitelně změnilo, když jsem se stal tátou, Je to skvělé,“ řekl.

Slavnostního ceremoniálu se kromě malého syna zúčastnila Rinneho snoubenka Erika, stejně jako jeho rodiče a dvě sestry. Fanoušci přivítali klubovou legendu ovacemi vestoje a mohutný potlesk se ozval během ceremoniálu ještě mnohokrát. Publikum také mohutně skandovalo jeho jméno.

A usměvavý Fin fanouškům za jejich neutuchající podporu poděkoval. Řekl doslova, že jsou to nejlepší fanoušci v lize. Velký dík směřoval i na generálního manažera Davida Poilea, jenž Rinneho draftoval v osmém kole draftu 2004. „Změnilo mi to život,“ řekl. Nezapomněl poděkovat také svým rodičům a sestrám za vše, co obětovali jeho hokejovému úspěchu. No a pochopitelně ve svém projevu nevynechal ani snoubenku a svého malého syna.

Zavzpomínal také na to, jak Predators z malého týmu na okraji zájmu postupně proměnili Nashville v hokejové město a tradičního účastníka play-off. „Tato vzpomínka se mnou zůstane do konce života,“ prohlásil o slavnostním večeru, kdy viděl své číslo stoupat ke stropu.

Mezi vrcholy jeho kariéry patří finále Stanley Cupu z roku 2017, zisk Prezidentovy trofeje pro nejlepší tým základní části nebo Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře sezóny (2018). Na tuto trofej byl nominován hned několikrát, než ji konečně získal.

Ve sbírce má také King Clancy Trophy (2021) za vůdcovské kvality a humanitární přínos. V roce 2015 byl nominován na Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji (cenu tehdy získal Jaromír Jágr).

V lednu 2020 se stal dvanáctým gólmanem v historii NHL, který vstřelil gól. V květnu 2021 pak odchytal poslední zápas své kariéry a rozloučil se stylově – výhoru a čistým kontem.

Žádný finský brankář neodchytal v NHL více utkání (683), žádný Fin nemá na kontě více výher (369) a vychytaných nul (60). Ve všech těchto kategoriích také drží klubový rekord Preds.

„Nashville bude vždycky mým domovem a já budu už navždy Predátor,“ zakončil svůj projev a halou se nesl bouřlivý potlesk.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -