- Reklama -

Rolbař hrdinou! Carolina musela při výhře v Torontu nasadit do branky místního ledaře

- Reklama -

Čas od času se stane, že se týmu zraní oba gólmani, náhrada z farmy není k dispozici a do brankoviště musí tzv. záložní (pohotovostní) gólman – obvykle někdo, kdo je přítomen na stadionu a má aspoň nějakou zkušenost s chytáním, třeba z univerzity. Dobře známý je třeba z nedávné doby příběh Scotta Fostera z Chicaga.
Včera se něco podobného přihodilo znovu a šlo vskutku o unikátní story. Stalo se tak totiž v přímém přenosu oblíbeného a sledovaného pořadu Hockey Night in Canada, v sobotní večer, kdy celá Kanada usedá k televizním obrazovkám.



Slavní Toronto Maple Leafs doma přivítali Carolinu. Hurikánům se už v první třetině zranil po kolizi se spoluhráčem Jacobem Slavinem James Reimer. Do branky tak musel Petr Mrázek. Ani český gólman ale zápas nedochytal. Ve druhé třetině vyjel daleko z branky, aby odehrál puk, a dost tvrdě jej srazil k ledu dojíždějící forvard domácích Kyle Clifford.
Reimer si za šest minut stihl připsat jeden zákrok, Mrázek pak pochytal 14 z 15 střel. V čase 31:19 ale musel přenechat své místo neznámému muži – Davidu Ayresovi. Dvaačtyřicetiletý chlapík do konce druhé části inkasoval dvakrát ze tří střel. V závěrečné části ale pochytal všech sedm pokusů Leafs a pomohl tak k výhře Canes v poměru 6:3.
Ayres, který dělá rolbaře před zápasy farmářského týmu Toronto Marlies, pomohl porazit místní Maple Leafs. To je příběh jako z pohádky. Navíc se zapsal do historie NHL jako nejstarší hráč, který v lize debutoval a jako nejstarší gólman, který vychytal svou první výhru v NHL.


„Bylo to skvělé. V té druhé třetině jsem byl dost nervózní a nejistý. V kabině jsem ale klukům říkal, že už jsem si zvykl a jsem připraven tento zápas vyhrát,“ svěřil se nečekaný hrdina večera.
„Samozřejmě to pro mne byl životní zážitek. Byl jsem na tomhle ledě mnohokrát, bez fanoušků. Tohle je ale úplně něco jiného. Tohle beru,“ usmíval se Ayres.
„Přišlo mi pár textovek, že mám jít do akce. Pak někdo vstoupil do místnosti a oznámil mi, ať se obleču do výstroje, že jdu chytat. Byl jsem v šoku, ale nadšený,“ popisuje moment, které předcházely jeho nástupu do utkání.
Leafs jej přivítali, jak se patří. John Tavares ho překonal hned z první střely a o minutu později skóroval také Pierre Engval ze druhé střely, která na Ayrese mířila. Až minutu před koncem třetiny zastavil pokus Austona Matthewse.
„I pro gólmana NHL je těžké nastoupit po pauze, když je nějakou dobu mimo kvůli zranění. V prvním zápase si pak vždycky připadáte, jako byste nikdy před tím nechytali. To, co dneska předvedl…je to legenda,“ vysekl nečekanému zachránci poklonu James Reimer.

- Reklama -


Hurricanes se snažili svému gólmanovi pomoci, jak to jen šlo. Hráli výborně, ve třetí třetině soupeře přestříleli 9:7 a vstřelili jediné dvě branky v této části zápasu. Zápas měl taky symbolický konec, když Ayres se závěrečnou sirénou chytil puk do své rukavice a okamžitě jej zavalili nadšení spoluhráči.
„Kluci byli úžasní. Erik Haula mi řekl, ať si to užiju, že je jim jedno, jestli pustím deset gólů. To od něj bylo skvělé. Okamžitě mě to uklidnilo,“ děkoval Ayres spoluhráčům.
Ayres v minulosti občas zaskočil na tréninku Maple Leafs a poslední tři roky sloužil jako pohotovostní gólman právě pro tyhle případy.
„Kdykoli jsme ho potřebovali, ať už Maple Leafs nebo Marlies, byl tu. Chodí do haly každý den s pozitivní energií. Asi se nenajde druhý záložní gólman, který by tak často čelil střelám profi hráčů. Pro nás je dost hořké, že dnes stál na druhé straně. Z osobního hlediska jsem za něj ale šťastný a přeju mu to,“ prohlásil kouč Leafs Sheldon Keefe.
Jak již bylo zmíněno, Ayres se stal nejstarším brankářem v historii NHL, který zvítězil při svém debutu ve slavné lize. Tento rekord dosud držel Hugh Lehman, kterému bylo v roce 1926 jednačtyřicet let.


Posledním týmem, který musel využít služeb pohotovostního brankáře, bylo Chicago. V březnu 2018 nastoupil za Blackhawks do utkání proti Winnipegu šestatřicetiletý Scott Foster, který také pomohl k výhře svého týmu (6:2). Foster tehdy pochytal všech sedm střel Jets a ani jednou neinkasoval.
S originální gratulací přispěchal na Twitteru třeba Roberto Luongo. Bývalý vynikající gólman napsal: „Ayres má v Torontu víc výher než já.“ Na svého muže byla náležitě pyšná i jeho žena. Když zjistila, že jde její muž do akce, zmohla se na Twitteru na všeříkající: „Fuck me!“


Po zápase přidala ještě další příspěvky. „Jsem ta nejšťastnější a nejpyšnější ženská na planetě. Můj muž si splnil svůj největší sen. Nechápu, že mám ještě pořád hlas,“ napsala Sarah Ayresová. „Paní na benzince nechápala, proč ráno kupuju tolik výtisků novin,“ dodala.
Poklonu novému brankáři a celému týmu složil také kouč Rod Brind’Amour. „Dnes budu stručný. Nestává se často, že máte k nějakému zápasu takhle významnou vzpomínku. Dnes jste mi jednu takovou vzpomínku přichystali. Sobě navzájem jste ji přichystali. Budu si navždy pamatovat, jak jste dnes pro tohoto chlapa ve třetí třetině hráli a jak on chytal pro nás,“ prohlásil kouč.
Hokej zkrátka někdy přináší i takovéto pohádkové příběhy. Sny se plní, zázraky se dějí. Mimochodem, včera to bylo přesně čtyřicet let od památného „Zázraku na ledě“ v Lake Placid…
Fanda NHL

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -