- Reklama -

Rychlá stovka pro Makara

- Reklama -

Do letošní sezóny nevstoupil tým Colorada příliš dobře, ze sedmi duelů vyhrál jeden z velkých favoritů pouze tři. Trápily se také největší opory, mezi nimi i Cale Makar, druhý nejlepší bek minulé sezóny podle hlasování o Norris Trophy.

Po čtyřech zápasech měl na kontě jediný bod za asistenci a ve statistice účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech byl hluboko v mínusu. Na tom se podepsaly zejména dva duely, které se Avs hrubě nepovedly. Ve Washingtonu zapsal Makar hrozivých -5, stejně jako MacKinnon a Rantanen. V dalším utkání na ledě Floridy přidal -3.

Přestože je stále hodně v mínusu (po sedmi zápasech má -10), což u něj nebývalo zvykem, co se týče produktivity, dostává se pomalu do své obvyklé formy. Po sedmi zápasech má na kontě šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Je tedy zhruba na svém obvyklém průměru jednoho bodu na zápas.

- Reklama -

Naposledy zaznamenal v duelu proti St. Louis gól a asistenci, navíc se dočkal jubilejního stého bodu v NHL (v zápase č. 108). Na kulatou metu se dostal jako desátý nejrychlejší ze všech aktivních hráčů.

Méně utkání na pokoření stovky potřebovali ze současných hráčů pouze Alex Ovečkin, Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Connor McDavid, Paul Stastny, Mathew Barzal, Elias Pettersson, Patrick Kane a Artěmij Panarin. Všechno jsou to špičkoví útočníci. Žádný z obránců hrajících aktuálně v NHL to nedokázal tak rychle, jako právě Makar.

A když se podíváme do historie, nenajdeme moc zadáků, kteří zvládli stovku rychleji než rodák z Calgary. Před Makarem (108 zápasů) jsou pouze Harry Cameron (88 zápasů na 100 bodů), Mark Howe (94), Brian Leetch (102), Larry Murphy (105) a Phil Housley (106). Ve stejném počtu utkání jako mladý bek Colorada to pak zvládl Sergej Zubov (108).

Svého svěřence chválil po výhře nad St. Louis i kouč Jared Bednar. „Zlepšuje se, hraje více fyzicky, dnes byl asertivnější, lépe se rozhodoval. Často střílel a dokonce dal gól,“ pronesl na adresu své opory Bednar.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -