- Reklama -

Sagvan Tofi: Na ledě obstojím i vedle Haška a Voráčka

- Reklama -

Rozhovor se Sagvanem Tofim na stránkách o NHL? Dívčí idol 80. let hokej nejenže miluje, ale pravidelně se během letních měsíců na kluzištích střetává s největšími českými hvězdami zámořské ligy. Herce, zpěváka, autora muzikálu Děti ráje a kamaráda do deště Sagvana Tofiho jsme vyzpovídali při příležitosti jeho pozvání na oslavu 50. narozenin české gólmanské ikony Dominika Haška.
Jak jste se vy, člověk s typicky jižanskou náturou, dostal k lednímu hokeji?
My jsme se tam u nás v Mezopotámii původně mlátili kyjem do kokosu, ale když jsem přijel tady k vám do střední Evropy, tak jsem zjistil, že hokej je v podstatě to samé, akorát se odehrává na ledě (smích).
Hokej jsem hrál od malička. Byl jsem nesmírně živé a temperamentní dítě, takže jsem se pokusil tu energii vybít nejdříve na judu a fotbalu, ale ani jeden z těch sportů mě příliš nebavil, zato hokej se mi vždy hodně líbil a tak mě rodiče později dali na něj. Až do dorostu jsem jej hrál závodně. Poté, co jsem začal studovat herectví, tak už to nešlo skloubit, každopádně si hokej rád zahraju dodnes.
Hrajete jej pro udržení kondice nebo zábavu? A kolik svého času mu dokážete věnovat?
Průměrně si ho zahraju 3-4krát týdně. Hokej vám více, než kterýkoliv jiný sport pročistí mysl. Takže v situacích, kdy jsem pracovně hodně vytížený, je to ideální volba.
Na ledě se čas od času setkáváte i s hvězdami jako Dominik Hašek či Jakub Voráček. Jak si vedle nich stojíte se svými bruslařskými dovednostmi?
Jelikož hraju hokej už nějaký ten rok, tak myslím, že docela dobře. S Dominikem je to navíc jednoduché, jelikož ten poté, co ukončil profesionální kariéru, už nechce do brány a hraje v obraně. Hrát s nimi, takovými hvězdami, je jednoduše radost. Na ledě jsem se potkal také s Tlustým, Hrdinou, Žemličkou, Richterem a dalšími.
Sledujete tyto hráče i během sezóny NHL?
V létě spolu trávíme docela dost času a občas zajdeme i na pivko nebo fotbálek, takže v zimě je na dálku určitě sleduju. Jsou to borci a jsem v jejich společnosti hodně rád.
A věděl byste, který hokejista momentálně vévodí tabulce kanadského bodování?
No jasně. Vory. Já hokej miluju, je to můj nejoblíbenější sport. Tahle otázka mě nezaskočí (smích).
A svůj oblíbený tým NHL máte?
Nemám vyloženě jeden tým, kterému bych držel palce a byl jeho skalním příznivcem. Sleduju vždy týmy mých kamarádů a samozřejmě celek, v němž hraje Jarda Jágr. V mých očích je to nebeská legenda a nepřekonatelný hráč. Znám ho i osobně a je to super kluk.
Byl jste pozván na oslavu Haškových 50. narozenin. Jaký máte s Dominikem vztah?
Dominika taky obdivuju, stejně jako Jágr je to legenda. Jak už bylo před chvílí zmíněno, čas od času si spolu zahrajeme. Já hraju v útoku a on v obraně, takže se občas potkáme v jedné lajně. Jeho pozvání je pro mě čest, proto jsem si pro něj připravil dárek – zlatou desku za 50 virtuózně odehraných let. Je to takový fórek, ale myslím, že zlatou desku jako pianista ještě nemá (smích). Tu pozvánku jsem přijal moc rád i z toho důvodu, že Dominik byl už dvakrát na mém muzikálu Děti ráje. Hodně se mu líbil, čímž mi udělal velkou radost.
Na závěr otázka, kterou mnoho umělců nedostává. Dal jste někdy Dominikovi gól?
Přestože se s Dominikem často vídám na ledě, tak jsem zatím neměl tu čest postavit se mu v souboji útočník – brankář. Od té doby, co pověsil brankářskou výstroj na hřebík, tak už do brány nevlezl a předtím jsem se k němu nedostal. Zase až tak dobrý hokejista jsem nebyl (smích). Ale zajímalo by mě, kolik gólů bych mu třeba z deseti nájezdů dal…Ale tak věřím, že tři určitě (opět smích).

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -