- Reklama -

Sami Salo oznámil konec aktivní kariéry

- Reklama -

Čtyřicetiletý Sami Salo, jenž patřil k nejlepším finským obránců poslední dekády, oznámil konec aktivní kariéry. Důvodem jsou přetrvávající problémy se zraněným zápěstím. Ve čtvrtek o tom informoval finský bulvární deník Ilta-Sanomat.
O jeho odchodu do hokejové penze se spekulovalo už delší dobu. „Je hodně nepravděpodobné, že Sami bude moci hrát déle a pokračovat v kariéře,“ uvedl v červenci Salův agent Markus Lehto v rozhovoru pro finské webové stránky Iltalehto.fi. „Jeho zranění zápěstí je hodně vážné,“ dodal.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Valnou část zámořské kariéry strávil rodák z Turku ve Vancouveru, kam přišel 21. září 2002 po čtyřech sezónách odehraných v Ottawě, opačným směrem tehdy putoval kanadský křídelník Peter Schaefer. Senátoři draftovali finského reprezentanta v roce 1996 až z 239. místa.
Dres Canucks nosil v rozmezí let 2002-11 (o sezónu 2004-05 ho připravila výluka) a během té doby odehrál v základní části 566 utkání, ve kterých zaznamenal 236 bodů za 74 branek a 162 asistencí. V 74 zápasech play off vstřelil 9 gólů a na 17 jich přihrál.


V roce 2011 postoupil s Vancouverem do finále Stanley Cupu, ale vysněného triumfu v play off NHL se nedočkal. Nad síly Kosatek byli hokejisté Bostonu Bruins, kteří vyhráli v sedmém rozhodujícím utkání na ledě Rogers Arena 4:0.
Sala vždycky zdobila parádní tvrdá střela a defenzivní spolehlivost. „Sami byl nejvíce nedoceněným hráčem Canucks, jakého jsem kdy viděl. Tvrdý jako skála, neuvěřitelný sympaťák, a skutečně výborný hokejista,“ uvedl na jeho adresu bývalý spoluhráč a současný prezident Canucks Trevor Linden.

- Reklama -

Na začátku července se stal novou posilou Tampy Bay, jíž se Salo upsal jako nechráněný volný hráč. Za Lightning odehrál dvě sezóny. V říjnu loňského roku podstoupil operaci zápěstí, kvůli které vynechal celý ročník 2014-15.
„Sami plánuje, že se s rodinou přestěhuje zpátky do Vancouveru. Uvidíme, co bude dál. Možná bude pracovat na nějaké pozici pro organizaci Canucks,“ řekl Linden rozhlasové stanici TSN Radio 1040. Salo má ve sbírce dvě bronzové (2010, 2014) a jednu stříbrnou (2006) medaili z olympijských her. Z mistrovství světa v roce 2001 si přivezl stříbro.


Statistika Samiho Sala v NHL
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -