- Reklama -

Schneider a Drury vstoupili mezi americké hokejové legendy

- Reklama -

Před měsícem byli představeni noví členové Hokejové síně slávy v Torontu, včera uspořádala v bostonském hotelu Renaissance slavnostní ceremoniál její americká „kolegyně“. Za dlouholeté zásluhy o rozvoj svého sportu v USA byli oceněni Mathieu Schneider, Chris Drury, Angela Ruggierová a Ron DeGregorio.
Bývalý obránce Mathieu Schneider strávil v NHL dvacet sezón, během nichž vystřídal deset klubů. Ve 1289 zápasech zaznamenal 223 branek a 521 asistencí. V roce 1993 byl u zatím posledního zisku Stanleyova poháru pro Montreal. Na mezinárodní scéně se zúčastnil dvou olympijských her a dvou Světových poháru, v roce 1996 si z něho odvezl zlatou medaili. Dnes pracuje jako poradce výkonného ředitele hráčských odborů NHLPA Donalda Fehra.
„Je to zvláštní pocit, protože během své kariéry jsem se nikdy necítil spokojený. Vždycky se snažíte přežít, odehrát další sezónu, udržet se ve hře. Když jsem s hokejem začínal, nikdy jsem si nemyslel, že bych vůbec mohl hrát v NHL,“ tvrdí. „Koukal jsem na televizi a říkal si, jak jsou ti chlapi dobří. Když už jsem hrál, na televizi jsem se moc rád nedíval, protože jsem měl pocit, že ostatní jsou tak dobří, že s nimi nemůžou soupeřit.“
Chris Drury prošel jako útočník čtyřmi kluby NHL. Strávil v ní o osm roků méně než Schneider a počtem startů nepřekročil devítistovku, bodově to dotáhl na 615 příspěvků (260+335). V roce 1999 získal jako člen Avalanche ocenění pro nejlepšího nováčka soutěže, o dva roky později vybojoval se stejným klubem mistrovský titul. V jeho sbírce jsou dále dvě stříbrné olympijské medaile a bronz ze světového šampionátu.
„Hokeji jsem propadl už na rybníce. Měl jsem štěstí, že jsem měl dva starší bratry, kteří se mu věnovali. Ted si zahrál na dvou olympiádách a přes Harvard se dostal až do NHL. Když jsem ho sledoval, řekl jsem si, že to chci dokázat také,“ prozrazuje Drury, odkud čerpal inspiraci a znalosti.
Angela Ruggierová se ve stejném roce dočkala uvedení do obou Síní slávy, s krátkým profilem olympijské vítězky z roku 1998 se tedy můžete seznámit v našem předchozím článku. Ron DeGregorio byl posledních dvanáct let prezidentem amerického hokejové svazu a jako takový stál u zrodu rozvojového programu, který americké národní týmy zásobuje spoustou kvalitních mladíků.
Kromě čtveřice nových členů Americké síně hokejové slávy byli ve čtvrtek oceněni ještě další tři muži. Lester Patrick Trophy za služby hokeji ve Spojených státech dostali majitel Boston Bruins Jeremy Jacobs a skaut Bob Crocker, Wayne Gretzky International Award obdržel bývalý trenér a generální manažer newyorských Jezdců Emile Francis.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -