- Reklama -

Scott Niedermayer má v Anaheimu vyvěšený dres

- Reklama -

V anaheimském Honda Center panovala v neděli večer slavnostní atmosféra. Důvodem bylo vyvěšení dresu s číslem 27 pod strop arény. Bývalý vynikající obránce Scott Niedermayer tak doplnil dvojici Teemu Selänne – Paul Kariya, která se stejné pocty dočkala před ním.



Během slavnostního proslovu zaujal čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu mimo jiné tím, že vyjmenoval naprosto všechny spoluhráče z vítězného týmu Ducks v roce 2007. Bývalé opoře zadních řad udělali radost také současní hráči, když porazili šampiony z Washingtonu v poměru 5:2.
Fanshop týmuDošlo také k symbolickému předání pochodně, když právě v tom to duelu překonal Cam Fowler Niedermayerův klubový rekord v počtu asistencí získaných obráncem (Fowler 205, Niedermayer 204). Fowlerovi navíc chybí pouze tři body k tomu, aby Niedermayera přeskočil také v počtu bodů (Niedermayer 264, Fowler 261).
Scott Niedermayer byl jedním z hlavních tahounů celku, který v roce 2007 vybojoval pro Anaheim dosud jediný Stanley Cup. Vedle něj patřili mezi další opory například gólman Jean-Sebastien Giguere, obránce Chris Pronger nebo útočník Teemu Selänne. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off však obdržel právě Niedermayer.
Jeho jméno je ostatně synonymem vítězství. Elegantní bruslař triumfoval na všech úrovních, na kterých hrál. Získal juniorský Memorial Cup (včetně ceny MVP), má dvě zlaté z olympiády (2002, 2010), čtyřikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup (třikrát v New Jersey), obdržel Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL, vyhrál také Světový pohár, mistrovství světa i šampionát dvacítek. Je jediným hráčem historie, který má ve sbírce čtyři Stanley Cupy a dvě olympijská zlata.
Od neděle je teprve osmým hráčem v historii NHL, který má vyvěšený dres pod stropem haly ve dvou různých klubech. New Jersey jej takto poctilo už v prosinci 2011, rovněž jako třetího hráče v historii po Kenu Daneykovi a Scottu Stevensovi. Od té doby je pod stropem doplnili ještě Martin Brodeur a Patrik Eliáš.
Devils si jej vybrali v roce 1991 v prvním kole jako celkovou trojku draftu. U Ďáblů strávil dlouhých třináct sezón, než se v roce 2005 upsal Kačerům. V Anaheimu poté strávil necelých pět sezón, v klubu ale po ukončení kariéry zůstal. V roce 2013 byl uveden do Hockey Hall of Fame.


Ve slavnostní den zavzpomínal Niedermayer mimo jiné na to, že v roce 2003 porazil ve finále Stanley Cupu svého bratra Roba. O čtyři roky později při triumfu Kačerů už měl však bráchu na své straně, o to sladší tahle výhra byla. Pro Scotta to byl sice „už“ čtvrtý pohár, pro Roba byl ale první, a po předchozí prohře v roce 2003 hodně emotivní, navíc v jednom týmu s bratrem.
„Když nám bylo deset, představovali jsme si, jak jeden druhého porážíme ve finále. Když jsme ale byli starší, bylo to jinak. Vyhrát spolu po tom, co se stalo v roce 2003, to bylo něco, co předčilo veškeré mé sny,“ řekl Scott Niedermayer.
„Čím důležitější zápas jsme hráli, tím hrál lépe. Je to největší šampion naší generace,“ vysekl obránci poklonu bývalý spoluhráč Paul Kariya. „Jeho schopnosti kontrolovat zápas, ofenzivně i defenzivně, se nikdo nevyrovnal,“ dodal Kariya.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -