- Reklama -

Seabrook a Chicago, to vypadá na nekonečný příběh

- Reklama -

Třikrát zažili Blackhawks po zisku mistrovského titulu fb-chicagomenší otřes, ale některá místa v jejich kabině zůstávají pořád obsazená stejnými muži. Patří k nim a ještě dlouho patřit bude Brent Seabrook. Kanadský obránce včera prodloužil s klubem smlouvu do roku 2024, během osmi let si vydělá celkem 55 miliónů dolarů.
„Jsem nadšený, že zůstávám dál Jestřábem. Rád bych tady strávil celou svoji kariéru. Jsem hrdý, že jsem členem Blackhawks,“ sdělil třicetiletý zadák novinářům po sobotním přípravném utkání se St. Louis, v němž přispěl k výhře 3:1 jednou asistencí.
V Chicagu prožil rodák z Richmondu celý svůj dosavadní hokejový život. V roce 2003 byl draftován ze čtrnáctého místa, ale na první start v NHL si musel počkat až po výluce. Od té doby jich absolvoval 763. Kromě třinácti vynechaných utkání v premiérové sezóně chyběl později už jen desetkrát!
„Jako hráč toho dokázal hodně, ale nejvíce si na něm všimnete, jak roste jeho výkon v nejdůležitějších zápasech. Když přišly v utkáních nebo v sériích kritické momenty, Brent dokázal vždycky vystoupit a rozhýbat dění,“ kvituje generální manažer Stan Bowman.
Seabrook bude v nastávající sezóně ještě vyplácen na základě starého kontraktu, vydělá si tedy pět miliónů dolarů. Nová smlouva obsahuje úplnou no-trade klauzuli pro prvních šest let a modifikovanou v posledních dvou ročnících.
Jestřábi dobře ví, že s průměrným příjmem téměř sedm miliónů dolarů odkrojí Seabrook v příštích letech výraznou částku z prostoru pod platovým stropem, ale tenhle ústupek přijímají.
„Hráče Seabrookova typu, takového vůdce na ledě i  mimo něj, nenajdete jen tak někde ležet. Kdybychom ho neměli, museli bychom hledat někoho podobného,“ říká Bowman. „Najít a udržet talentované hráče je velice složité, každý rok stojíme před novou výzvou, ale v Brentově případě nebylo nejmenších pochyb, že ho musíme přivést zpět.“

Blackhawks si stále hlasitěji říkají o označení za dynastii, tři tituly během posledních šesti let jsou dostatečně silným argumentem. Jádro mužstva by navíc mohlo zůstat pohromadě minimálně dalších pět sezón, než vyprší smlouva brankáři Coreymu Crawfordovi. Útočník Marián Hossa bude pod smlouvou ještě o rok déle, dalším klíčovým forvardům Jonathanu Toewsovi s Patrickem Kanem a obránci Duncanu Keithovi skončí angažmá až v létě 2023.
„Je milé přemýšlet o tom, že spolu s Brentem bychom tady mohli odehrát celou svoji kariéru,“ těší Keitha, že po jeho boku zůstane stálý parťák z defenzívy a velký kamarád. „Na druhou stranu je potřeba se zaměřit na každoroční práci a začátek nové sezóny. Jsme nadšeni, že Brent s námi zůstane ještě dlouhou dobu.“
Seabrook hned vrací poklonu. „Prožili jsme tu s Duncanem skvělé roky a máme hodně vzpomínek. Jsme velcí přátelé a i v létě žijeme poblíž sebe, ale teď je čas dát se do práce. Chci pro tenhle tým hrát, jak nejlépe umím.“
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -