- Reklama -

Sedmkrát a dost. Richards se poroučí z Columbusu, na lavičce ho střídá Tortorella

- Reklama -

Bouřlivák John Tortorella byl bez práce skoro osmnáct měsíců, ale ode dneška už se může zase počítat do trenérské rodiny NHL. Při pohledu na dosavadní vývoj sezóny asi není těžké odhadnout, koho vystřídá – série sedmi porážek v řadě zlomila vaz Toddu Richardsovi z Columbusu.
„Po dlouhém zvažování a diskusích jsme včera pozdě v noci dospěli k velice těžkému rozhodnutí, že sesadíme Todda Richardse z pozice hlavního kouče,“ prozradil generální manažer Modrokabátníků Jarmo Kekäläinen. „Nikdo z nás neměl pocit, že by se sezóna vyvíjela tak, jak by měla. Zodpovědnost za to nese každý, od vedení přes trenéry až po hráče. Je před námi ale ještě hodně zápasů a my věříme, že změny byly nutné, aby mělo mužstvo co nejlepší šanci dosáhnout cílů, které jsme nastavili pro tuto sezónu.“
Blue Jackets se předloni, ve druhém kompletním roce pod Richarsovým vedením, podruhé v klubové historii podívali do play off. V minulé sezóně skončili jedenáctí v tabulce Východní konference. Aktuální sezónu i přes velká očekávání zahájili katastrofálně. Být bez bodu po sedmi utkáních, to se v dějinách NHL „podařilo“ před Columbusem pouze šesti týmům, naposledy Chicagu v sezóně 1997-98.
Richardsova bilance v ohijském klubu se tím uzavírá na 127 výhrách z 259 pokusů.
„Jménem naší organizace bych chtěl Toddovi poděkovat za vše, co klubu přinesl za déle než čtyři roky. Ujal se týmu za velmi složitých podmínek a odvedl úžasnou práci, když dostal mužstvo do výšin, kterých předtím nikdy nedosáhlo,“ loučí se se svým podřízeným prezident hokejových operací John Davidson.
NHL: DEC 09 Hurricanes at Canucks
Dosavadní asistenti Craig Hartsburg a Brad Larsen v klubu zůstávají, ve čtvrtečním duelu s Minnesotou ovšem zamíří na střídačku v doprovodu nového přímého nadřízeného. John Tortorella je se 446 výhrami nejúspěšnějším americkým koučem v ligové historii, příští rok v září povede reprezentaci USA na Světovém poháru. Do té doby se pokusí přivést k životu tým složený ze zástupců čtyř nejvýznamnějších hokejových národů (v širší základní sestavě Columbusu najdeme kromě Kanaďanů a Američanů dva Rusy a dva Švédy).
„John je prověřený trenér NHL, v jehož záznamech najdeme mnoho úspěchů. Je vítězem Stanley Cupu a my věříme, že je tou správnou osobou k vedení našeho mužstva,“ říká Kekäläinen.
Mistrovský titul získal Tortorella v roce 2004 s Tampou Bay, později trénoval NY Rangers. Ve Vancouveru, svém posledním působišti, vydržel pouze jednu sezónu z pěti, na které měl uzavřenou smlouvu. Vzhledem k tomu, že formálně je stále ještě zaměstnancem Canucks, dostane kanadský klub od Columbusu jako kompenzaci volbu ve druhém kole některého z příštích tří draftů. S Blue Jackets se Tortorella dohodl na tříleté spolupráci. Není jasné, zda se na nějaké formě finančního vyrovnání dohodly také kluby.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -