- Reklama -

Senátoři si budují brankářskou sbírku. Mužstvu se upsal talentovaný Kanaďan Matt O'Connor

- Reklama -

Brankářů není nikdy dost, řeklo si vedení Ottawy Senators a podepsalo smlouvu s Kanaďanem Mattem O’Connorem. Třiadvacetiletý gólman, který letos oslnil v dresu Bostonské univerzity, si vysloužil dvouletý vstupní kontrakt, který mu zajistí roční příjem 925 tisíc dollarů (plus bonusy). Ale cesta do NHL je ještě dlouhá. Rodák z Toronta by měl příští ročník strávit na farmě v Binghamtonu.
„Nejsem žádná naivka. Čeká mě ještě spousta práce. Je to pro mě velká příležitost, abych mohl nadále rozvíjet svoje brankářské schopnosti. Mám před sebou dvouleté období, během kterého se pokusím zlepšit svoji hru na maximální možnou úroveň,“ řekl O’Connor.
Plus mínus dva roky má k dobru i vedení Ottawy, aby vyřešilo situaci ve svém brankovišti. Ještě tři roky bude mít pod smlouvou gólmana Craiga Andersona, na příští dvě sezóny má s klubem dohodnutý kontrakt i Švéd Robin Lehner. Málokdo také pochybuje o tom, že si Senátoři nechají utéct letošní „brankářský zázrak,“ Kanaďana Andrewa Hammonda, který svými fantastickými výkony v závěrečné čtvrtině základní části dotlačil Ottawu až do vyřazovacích bojů.
Pokud Hammond podepíše nový kontrakt, je velmi pravděpodobné, že jeden z dvojice Anderson-Lehner si bude balit kufry. Zájemců o kvalitního gólmana bude určitě celá řada, v čele s mužstvem Edmontonu Oilers.
Do toho všeho vstupuje Matt O’Connor, který letos odchytal 33 utkání s výsledky 25-4-4, úspěšností zákroků 92,7 procent a průměrem 2,18 obdržených branek na utkání. „Jsme přesvědčeni o tom, že s naším přispěním se z Matta může stát vynikající gólman NHL,“ nepochybuje generální manažer Bryan Murray.
Podpis O’Connora umožňuje manažerovi Senátorů „větší flexibilitu“ při řešení brankářského rébusu, dodává jeho asistent Randy Lee. „Andrew Hammond ještě nemá smlouvu pro příští sezónu, takže je zatím zbytečné cokoliv takového řešit. Ale pokud se s ním Murray nakonec dohodne, bude mít díky podpisu O’Connora lepší výchozí pozici pro jednání s jinými týmy,“ řekl Lee.

Ony dva roky svého kontraktu samozřejmě nemusí O’Connor strávit nutně pouze na farmě. Vzhledem k jeho věku a větším zkušenostem se předpokládá, že cestičku do NHL by si mohl vyšlapat podstatně rychleji, než třeba gólmani, kteří budou draftováni letos v červnu. Právě proto se po něm „sápal“ nejeden klub z nejvyšší zámořské soutěže, nejenom Ottawa.
Třiadvacetiletý brankář nakonec zúžil možnosti svého budoucího angažmá na čtveřici týmů – Vancouver, NY Rangers, Edmonton a Ottawu. Ve prospěch Senátorů rozhodl fakt, že v roce 2011 dostal pozvánku do jejich rozvojové kempu pro mladé talenty.
„Byl to první klub, jehož představitelé věřili, že jednou mohu prorazit do NHL. Ottawa má několik skvělých gólmanů a je vidět, že práci s nimi zvládají na výbornou,“ řekl O’Connor.
Rodák z Toronta se v dresu Boston University Terriers prezentoval vynikajícími výkony, nicméně ve finále národního šampionátu proti Providence předvedl nevídanou minelu (viz. video). „Jako brankář můžete být za hrdinu, ale také za šaška. O takové ponížení nestojí žádný hokejista, na druhou stranu to pro mě bylo cenná lekce, která mě posílila jako brankáře i jako člověka,“ dodal O’Connor.
Foto: Icon Sportswire
https://www.youtube.com/watch?v=R7kPuGOWtME

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -