- Reklama -

Šest let staré vzpomínky aneb Halákův nejlepší výkon v play off

- Reklama -

Ten výkon je pořád považován za jeden z nejlepších brankářských výkonů v historii Montrealu Canadiens. Jaroslav Halák, jenž se do kanadské hokejové Mekky vrátil pro přípravné utkání týmu Evropy a výběru Severní Ameriky do 23 let, si ho před zápasem rád připomněl.
„Když se podíváte na celkový počet střel, dá se říct, že to byl nejlepší zápas, který jsem za Montreal odchytal,“ zavzpomínal jednatřicetiletý Slovák.
„Možná jeden z nejlepších zápasů, co jsem odchytal za jakýkoli tým. Byla to jedna z těch nocí, kdy mi všechno vycházelo. Neříkám, že jsem se tu noc cítil nějak výjimečně, když se ale puky odráží, jak potřebujete, máte velkou šanci vyhrát. Čtyři vstřelené góly taky pomohly.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


26. dubna 2010 v první kole play off série mezi Montrealem a Washingtonem vedli Capitals už 3:1 na utkání. Habs vyhráli pátý duel ve Washingtonu 2:1, k šestému se vrátili do vlastní haly. Halák pochytal v pátém utkání 37 střel Caps. Další domácí duel vyhráli Canadiens 4:1 a slovenský brankář se blýskl 53 zákroky!
Překonal jej pouze Eric Fehr, kanonýr Alexandr Ovečkin osmkrát rozzlobeně kroutil hlavou. Přesně tolik jeho puků z jeho hokejky Halák kryl. O dvě noci později zastavil slovenský démon při vyvrcholení ve Verizon Centeru 41 střel domácích a dalším heroickým výkonem, který znamenal třetí výhru v řadě (2:1), dovedl svůj tým do druhého kola!
Pro tehdy ještě ani ne pětadvacetiletého gólmana to přitom byla první celá série play off v životě. Koncem základní části nahradil v bráně Habs Careyho Price a odchytal 15 ze 17 utkání Montrealu. V play off pak svůj tým dotáhl přes Washington. Zastavil 217 z 231 střel soupeře a zaznamenal procentní úspěšnost zákroků 93,9. Analytici Montrealu označili tento výkon za pátý nejlepší výkon brankáře v sérii play off v historii klubu.

„Když jsme se vraceli k pátému zápasu do Washingtonu, čelili jsme opravdu nažhavenému týmu. Věděli jsme, že můžeme skončit,“ vzpomínal Halák. „Byla to jedna z těch nocí, kdy potřebujete štěstí. A častokrát jsme ho v téhle sérii skutečně měli.“
Klub se mu za skvělé výkony odvděčil výměnou. Jen tři týdny po vyřazení Montrealu ve třetím kole 1:4 s Philadelphií byl Halák 17. června 2010 vyměněn do St. Louis za Larse Ellera a mladého útočníka Iana Schultze. Canadiens si za jedničku vybrali Careyho Price.
„Někteří chlapi mají to štěstí, že mohou odchytat celou kariéru v jednom týmu,“ řekl bratislavský rodák, jehož stěhování výměnou do St. Louis rozhodně neskončilo. V roce 2014 byl před uzávěrkou přestupů odeslán do Buffala, kde nenastoupil ani do jednoho utkání a ihned byl vyměněn do Washingtonu. Odtud pak zamířil k newyorským Ostrovanům.
„Na Montreal mám ale pořád silné vzpomínky, zvláště na tuto budovu,“ dodal. „Navždycky zůstane v mém srdci…“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -