- Reklama -

Sezóna byla hrozná, ale míříme správným směrem, věří GM Caroliny Ron Francis

- Reklama -

Hráči osmi týmů se ve středu připravovali na zahajovací duely letošního play off. To generální manažer Ron Francis a trenér Bill Peters neměli tak příjemné povinnosti. Museli totiž zasednout k mikrofonům a na tiskové konferenci, konané v PNC Arena, vysvětlovali důvody nezdaru Caroliny v aktuálním ročníku.
Canes zakončili základní část s výsledky 30-41-11. Pod vedením nového kouče Billa Peterse prohráli úvodních osm zápasů sezóny, před koncem kalendářního roku 2014 dokázali zvítězit pouze v deseti ze 37 utkání. Výkony amerického mužstva šly sice nepatrně nahoru v době, když se do sestavy vrátili někteří zranění hráči, nicméně vymanit se ze dna tabulky se Canes nepodařilo. V konečném zúčtování byli třetím nejhorším celkem Východní konference a pátým nejslabším v celé soutěži.
„Je jasné, že jsme doufali v lepší výsledek. Je to zklamání. Věřte mi, raději bych se teď připravoval na další utkání, než abych seděl tady a vysvětloval, co bylo špatně. Letošní sezóna nepřinesla mnoho radosti ani mnoho dobrého,“ řekl Francis.
Trenérům věřím, tvrdí Francis
V loňském ročníku posbírala Carolina 83 bodů (o 12 více než letos), což odskákali generální manažer Jim Rutherford i tehdejší trenér Kirk Muller. Rutherforda nahradil Francis, který si za nového kouče vybral Billa Peterse. Ten působil předchozí tři sezóny jako asistent Mikea Babcocka v Detroitu, nicméně s rolí hlavního trenéra v NHL neměl před touto sezónou žádné zkušenosti.
Peters měl vtisknout svému týmu nový herní systém, vylepšit hru speciálních formací a celkově pozvednout hru celého mužstva na vyšší úroveň. Třebaže se mu to příliš nepovedlo, Francis nemá v plánu provádět personální změny v trenérském týmu Canes.
„Odvedli dobrou práci. Prohráli jsme prvních osm zápasů po sobě, ale Bill Peters nezpanikařil a držel se toho, co považuje za správné. Chceme zvýšit konkurenceschopnost našeho týmu a myslím si, že jsme se vydali správnou cestou, byť jsme si letos museli projít těžkými zkouškami. Ale kluci to nikdy nezabalili a hráli na sto procent v každém zápase. A právě tudy vede cesta k lepším zítřkům,“ řekl Francis.

Zranění a chabá produktivita
Jak už bylo zmíněno, úvod sezóny nebyl pro Carolinu jednoduchý. Hráči si zvykali na nový herní systém, brankáři nebyli v nejlepší formě a k tomu se přidala i mnohá zranění. Již v předsezónní přípravě vypadl ze sestavy Jordan Staal, který vynechal téměř polovinu základní části. Mladík Jeff Skinner, který loni nastřílel 33 branek, utrpěl otřes mozku. Zdravotní problémy provázely i kapitána Erica Staala.
Ale i když se většina hráčů později vrátila do sestavy, mužstvo stále střelecky strádalo, třebaže brankářské duo Cam Ward a Anton Chudobin se postupem času dostalo do formy. Hurricanes byli čtvrtým nejméně produktivním týmem v lize, stejně neslavně si počínali i v případě, pokud počítáme pouze branky vstřelené při plném počtu hráčů na ledě.
Celkem v 27 zápasech prohráli Canes rozdílem jednoho gólu – 16krát v normální hrací době, čtyřikrát v prodloužení a v sedmi případech jim zlomily vaz až samostatné nájezdy. „Musíme najít odpověď na otázku, proč se nám tak střelecky nedařilo. Bylo to tím, že prostě nemáme dostatečně kvalitní kádr? Nebo snad proto, že jsme měli jenom zpackanou sezónu se vším všudy? Tohle musíme vyřešit, pokud se chceme pohnout kupředu,“ řekl Francis.
Přijdou změny?
Před uzávěrkou přestupů se mužstvo rozloučilo s obránci Andrejem Sekerou (LA Kings) a Timem Gleasonem (Washington Capitals). Peters poznamenal, že právě defenzívu jeho týmu je třeba nutně posílit. Jestli to bude formou podpisů volných agentů nebo výměnou hráčů, to se teprve uvidí.
Ještě důležitější rozhodnutí bude muset Francis učinit v případě kapitána Erica Staala. Tomu končí v létě příštího roku smlouva a již letos se hojně spekulovalo o tom, že by mohl Canes opustit. Nicméně sám Francis zmínil, že Staal projevil zájem pokračovat i nadále v Carolině a pomoci týmu do play off.
Velký otazník visí nad ruským útočníkem Alexandrem Sjominem. Ten prožil jednoznačně nejhorší sezónu své kariéry, když si připsal jen 19 bodů. Do střelecké listiny se zapsal pouze šestkrát, přestože má smlouvu na 7 miliónů dollarů ročně. Sami si spočítejte, kolik mu majitele Caroliny vyplatí za každou vstřelenou branku.

úvodní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -