- Reklama -

Sharks nastavili zrcadlo, vrátili Bluesmanům porážku 6:3

- Reklama -

Podruhé za sebou skončilo finále Západní konference výsledkem 6:3. Podruhé v řadě se z vítězství radovali hosté. A protože oba soupeři si mezitím vyměnili pořadatelství zápasu, radovali se tentokrát hokejisté San Jose. Svěřencům Petera DeBoera chybí poslední krok k historicky první účasti v bitvě o Stanley Cup a oni pevně doufají, že ve středu už bude domácí prostředí výhodou.
„Neustále si ale připomínáme, že ve finále ještě nejsme. Bude to ještě dřina. Víme, kdo proti nám stojí, Blues se nám neodklidí z cesty,“ varuje DeBoer před předčasnými oslavami. „Už jsme byli blízko i v minulosti a nechali jsme soupeře, aby nám dal mat. Máme velkou příležitost, ale je před námi ještě spousta práce, než o finále budeme moci začít přemýšlet.“
Včera spolu oba rivalové drželi krok prakticky po celé utkání, až na závěrečné okamžiky nebylo chvíle, kdy by se jeden od druhého výrazněji odpoutal. San Jose otevřelo skóre ve čtvrté minutě, kdy Tomáš Hertl zastínil před Jakem Allenem střelu obránce Marc-Edouarda Vlasice. Domácí do přestávky odpověděli dvěma brankami. Nejprve našel před Martinem Jonesem puk Jaden Schwartz, poté trefil ideálně ze vzduchu vyražený kotouč Troy Brouwer.
Ve 25. minutě předvedl něco podobného na opačné straně Joel Ward při přesilovce, jenže v polovině utkání využili početní výhodu rovněž Bluesmani. Na lavici hanby v tu chvíli seděli všichni tři čeští aktéři zápasu: Roman Polák s Dmitrijem Jaškinem za vzájemnou bitku, Hertl navíc sloužil Polákův trest za hrubost.
Jenže z přesilovky vytěžili půldruhé minuty před koncem třetiny znovu gól i hosté, Joe Pavelski měl po Thorntonově pasu mezi kruhy snadnou úlohu.
„V téhle situaci je dost velká pravděpodobnost, že bude nahrávat, navíc měl puk za brankovou čárou. Snažil jsem se tedy odvést svoji práci a uvolnit se. Joe se díval, kdo je volný. Kdybych nebyl, určitě by to nerozehrál nazdařbůh. Odvedl dobrou práci,“ děkuje kolegovi hlavní hrdina večera.
Hned v úvodu posledního dějství se Pavelski trefil znovu, když za Hertlovy asistence tečoval Burnsovo nahození. Kapitán Žraloků se tím posunul do čela statistik play off před dosud vedoucího kolegu Logana Couturea, oba mají 21 bodů.
Těsné vedení hosté uhájili až do závěrečné soupeřovy power play, kdy navíc dvakrát poslali kotouč do opuštěné klece. Bluesmani čtvrtý rok po sobě prohráli páté utkání série, do něhož vstupovali za nerozhodného stavu.
„Doma se snažíme hrát až příliš líbivě v porovnání s utkáními venku,“ povšiml si kapitán St. Louis David Backes, který nastoupil i přes menší zranění z předchozího duelu, stejně jako Robby Fabbri. „Musíme hrát jednoduše a zůstat věrní svému stylu. Nevím, jestli jde o trend pátých utkání, nezkoumal jsem to.“



St. Louis – San Jose 3:6 (2:1, 1:2, 0:3) – stav série 2:3

Branky a asistence: 8. Schwartz (Backes, Berglund), 16. Brouwer (Stastny, Steen), 32. Fabbri (Parayko, Pietrangelo) – 4. Vlasic (Pavelski, Thornton), 25. Ward (Vlasic, Martin), 39. Pavelski (Thornton, Couture), 41. Pavelski (Burns, Hertl), 60. Tierney (Thornton), 60. Ward.
Střely na branku: St. Louis 9-5-7=21, San Jose 10-8-9=27. Přesilovky: 1/3 – 2/3.
Brankáři: Allen 21/25 – Jones 18/21.
Hvězdy utkání: Pavelski (SJS), Fabbri (STL), Thornton (SJS).
Česká účast: Dmitrij Jaškin (7:59, 0, 1 střela, 0+0) – Tomáš Hertl (15:00, +1, 2 střely, 0+1), Roman Polák (10:57, -1, 0 střel, 0+0).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -