- Reklama -

Škoda Marchandovy šance, mohl po debutu v NHL litovat Pastrňák

- Reklama -

Osm  minut na ledě bez zápisu do statistik, to nezní nijak úchvatně. David Pastrňák ale při své premiéře v nejslavnější lize světa zanechal vcelku dobrý dojem. Byl přitom vhozen přímo do jámy lvové, do Bostonu zavítaly hvězdy z Pittsburghu.
„Má dobré nohy, proto jsem ho prostřídal v několika formacích. Je vidět, že je to velmi dynamický hráč,“ shrnuje své dojmy ze sledování 25. muže letošního draftu trenér Medvědů Claude Julien. „Jedno střídání absolvoval s Bergeronovou lajnou. S Marchandem předvedli velmi dobrou akci v útočném pásmu. Líbila se mi jeho hra. Vím, že nedostal moc prostoru, ale to, co v tom čase předvedl, se mi líbilo.“
Julienem zmiňovaná šance přišla sedm minut před sirénou, kdy Pastrňák přihrávkou od zadního mantinelu našel volného Brada Marchanda, ale ten tváří v tvář Marc-Andre Fleurymu neuspěl. Pokud by se mu podařilo kotouč dostat za čáru, domácí by vedli 3:2, takhle dospěl zápas do prodloužení a v něm zajistil Tučňákům extra bod Jevgenij Malkin.
„Bylo by to krásné, ale nepovedlo se. David je velmi šikovný hokejista. Neodehrál toho moc, ale když byl na ledě, děly se věci. Mohli jste vidět, že je talentovaný a má rychlost. Vedl si dobře,“ chválil mladšího kolegu Marchand.

Po jeho boku havířovský rodák pouze zaskakoval, stabilními partnery mu měli být kamarádi z farmy v Providence Jordan Caron a Alexandr Chochlačjov. Jenže zatímco ice-time těchhle dvou nepřekročil ani v jednom případě čtyři minuty, Pastrňák se dostal na dvojnásobek. 81 sekund dokonce brázdil led jako člen přesilovkové formace.
„Je těžké mluvit o mém výkonu hned po zápase. Snažil jsem se předvést to nejlepší. Byl to můj první zápas, takže jsem byl trochu nervózní, ale snažil jsem se užít si to,“ říká. „Splnil se mi sen, ale musím dál  makat. Chci odehrát víc zápasů, jako byl ten dnešní.“


„Hraje se tady jinak než v Evropě, kluziště je menší, takže všechno je rychlejší,“ nabídne Pastrňák srovnání se svým předchozím působením ve švédském Södertälje. „Ale tenhle styl se mi líbí, přivykl jsem mu, mám ho rád.“
Pastrňák se výborně uvedl už v přípravném kempu a nebýt zranění ramena, zřejmě by si vybojoval místo na zahajovací soupisce Bruins. Místo toho byl přesunut do Providence v AHL, kde potvrzuje své kvality. V říjnu byl vyhlášen nejlepším nováčkem nižší zámořské soutěže.
„Přišel o podstatnou část přípravného kempu, takže naším původním záměrem bylo, aby v Providence nabral rychlost. Přestupová dohoda nám naštěstí umožnila ho tam poslat, což je u 18letých hokejistů zřídkavé. Pro hráče jeho kalibru je to jen dobře,“ vysvětluje GM Peter Chiarelli v rozhovoru pro Boston Globe.
„Velmi pečlivě jsme sledovali jeho pokrok. Jsou oblasti, ve kterých se musí ještě zlepšit, ale patří do elitní desítky kanadského bodování. Je to velmi dynamický hráč, ale je také svědomitý v defenzivní činnosti a při hře u mantinelů. Při jeho tělesných parametrech jsme si dělali trochu starosti o jeho bojovnost a schopnost hrát fyzicky, ale vede si výborně,“ pokračuje šéf Medvědů.
„Zasloužil si, abychom ho vyzkoušeli, a včera byla skvělá příležitost.  S Caronem a Chochlačjovem hráli ve stejné řadě v AHL a včera znovu.“
S kým a kdy to bude příště? David Pastrňák si řekl o to, aby v pátek dostal další příležitost proti Winnipegu.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -