- Reklama -

Skvělý Crosby. Starý dobrý Sid je zpátky v oslnivé formě

- Reklama -

Dlouho se hledal a s ním i celý jeho tým. Nebodoval, nešlo mu to, zkrátka to nebyl on. Zapadl do šedého průměru, na čelo kanadského bodování se díval s velikým odstupem. Tahle sezóna měla ve své první polovině jiné hvězdy, on ani nebyl nominován do All-Star Game. Někteří dokonce tvrdili, že jeho kariéra už bude jen vadnout. Nyní však Sidney Crosby všem pochybovačům zavřel ústa. Momentálně nenajdete v zámořské soutěži hráče s oslnivější formou, než má právě Sid.
Kapitán Tučňáků skóroval v každém z posledních sedmi utkání, což se mu doposud v kariéře ještě nikdy nepodařilo. Jeho nejdelší střelecká šňůra z prosince 2006 činila šest zápasů. Naposledy čtyřmi body naprosto zničil Kačery z Anaheimu. Na pondělní výhře 6:2 se podílel dvěma góly a stejným počtem asistencí.
V posledních devatenácti duelech se může pochlubit bilancí téměř gól na zápas (dal v nich 18 branek). S 53 body předstihl Jevgenije Malkina na čele klubového bodování a v rámci celé ligy už se vyšvihl na páté místo. Na druhou příčku má ztrátu pouhých šesti bodů. Soupeři už se před ním zase třesou. Jen nedostižný Patrick Kane může být s luxusním náskokem v klidu.
Na domácím ledě v Consol Energy Center vyšel naposledy gólově naprázdno 19. prosince, od té doby před vlastními fanoušky skóroval devětkrát v řadě. Celkově už bodoval jedenáctkrát za sebou, statistiky si v tomto období vylepšil o skvělých 20 bodů (11 branek a 9 asistencí). V kalendářním roce 2016 má na kontě už šestadvacet bodů.
„Nikdy ho nechcete pustit do brejku a nechat v tom svého gólmana samotného, to je jasné. To, že je nejlepším hráčem na světě, má nějaký důvod. Pokud mu dáte prostor, skóruje podle vlastní vůle,“ ocenil Crosbyho kvality Ryan Getzlaf. Ducks v Pittsburghu přerušili sérii šesti výher v řadě. Stejně tak se daří i Penguins, kteří rovněž uspěli v šesti z posledních sedmi zápasů.
„Pozvedl svou hru na úplně jinou úroveň, a jeho výkony jsou konzistentní, není to nic sporadického. Pro soupeře je těžké jej zastavit. Když hraje s touhle vášní a odhodláním, většina týmů na to nemá odpověď,“ hodnotí hru svého svěřence kouč Mike Sullivan.
Za své výkony byl rodák z Cole Harbour vyhlášen první hvězdou uplynulého týdne, ve kterém byl nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem NHL. V hodnoceném období odehrál tři duely a připsal si v nich osm bodů (5+3).
Proti Ottawě se blýsknul hattrickem, svým devátým v kariéře. „Jsou večery, kdy cítíte, že máte tunu šancí a nic vám tam nespadne. Dát nějaké góly je pěkné, obzvlášť v takovém zápase, kdy vaše poslední trefa může být rozdílová,“ řekl Crosby po vydařeném utkání proti Senators, které skončilo divokým výsledkem 6:5.
Skvělou formu následně potvrdil i na floridském tripu. V Tampě jeho gól porážku neodvrátil, jeho tři body v souboji s Panthers byly ale klíčové. V tomto utkání pokořil metu 900 bodů, na kterou mu stačilo 677 utkání. Na vlně, na níž zakončil minulý týden, se drží stále. Jak již bylo napsáno výše, do nového týdne včera vykročil čtyřbodovým představením.
„Po celou dobu dělá na ledě neskutečné věci. Když vidíte, jak si prodlužuje střídání, chodí na oslabení, exceluje a snímá ze spoluhráčů břemeno, je to zábava. Jsem rád, že mohu být u toho,“ říká s obdivem Crosbyho parťák Chris Kunitz.
Trápení ze začátku sezóny, kdy se v úvodních osmnácti startech trefil pouze dvakrát, je, zdá se, zapomenuto. Crosby dokazuje, že stále patří mezi absolutně nejlepší hráče planety.
„Když se vyhrává, je to zábava. Je fajn, že zase dáváme víc gólů, a budeme v tom chtít pokračovat tak dlouho, dokud to půjde. Myslím, že jako tým pomalu nacházíme způsob, jakým bychom měli hrát,“ říká Sidney Crosby, nejlepší hráč NHL za uplynulý týden.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -