- Reklama -

Slavná Forsbergova klička slaví čtvrt století

- Reklama -

Je tomu přesně pětadvacet let od chvíle, kdy spatřila světlo světa tahle kulišárna, díky níž Švédové získali své první olympijské hokejové zlato. Stalo se tak v norském Lillehammeru ve finále olympijského turnaje 1994 mezi týmy tří korunek a javorového listu. Slavný okamžik se později ve Švédsku dočkal zvěčnění na poštovních známkách.



Peter Forsberg tehdy po finále přiznal, že tahle klička není jeho vynález. Odkoukal ji od bývalého vynikajícího útočníka Kenta Nilssona. Proslavil ji ale až „Foppa“, který si na ni troufl v rozhodující chvíli olympijského rozstřelu o zlato.
Povedenou kličku, při níž nejprve naznačil pohyb do forhendu, aby následně kotouč zasunul do odkryté části branky jednou rukou z bekhendové strany, od té doby tu s větším, jindy s menším úspěchem kopírují další hokejisté. Když se řekne, že někdo zakončil „Forbergovkou“, snad každý hokejový fanoušek ví, o co jde.
„Myslel jsem, že to mám,“ prohlásil po prohraném finále nešťastný hrdina okamžiku, kanadský gólman Corey Hirsch. Pro Kanadu by se jednalo o první zlato ze ZOH od roku 1952. Co se nepovedlo ve finále o dva roky dříve v Albertville proti Společenství nezávislých států (SNS, bývalý Sovětský svaz), nevyšlo ani tentokrát proti Švédům.
Nutno podotknout, že tehdy byly samostatné nájezdy pro zámořské hráče něčím neznámým. NHL je dlouho neuznávala. „Zápas by se měl rozhodnout během hry, ne v této loterii,“ říkalo se. Tento názor převládal ještě dlouho po Lillehammeru. Nejslavnější liga nájezdy zavedla až po výluce v roce 2005.
Tehdy dvacetiletý Forsberg v NHL debutoval až o rok později v dresu Quebec Nordiques. Hirsch o něm tedy mnoho nevěděl. „Nikdy jsem nic podobného neviděl. Nikdy by mě nenapadlo, že může někdo předvést něco takového. Byla to ta nejsenzačnější věc, co jsem v hokeji zažil,“ rozplýval se nadšením bývalý útočník Montrealu a Forsbergův spoluhráč z reprezentace Mats Näslund.
V základní hrací době skončil zápas 2:2. Po pěti sériích nájezdů byl stav stále vyrovnaný. Na řadu přišla náhlá smrt. V šesté sérii Magnus Svensson neuspěl, o všem mohl tedy rozhodnout Petr Nedvěd, oblékající tehdy dres s javorovým listem. Nedal. Po něm se v sedmé sérii rozjel ke svému pokusu Forsberg a kanadského gólmana dokonale oklamal.
Po Forsbergově gólu ještě nebyl konec. Teprve devatenáctiletý Paul Kariya ale musel dát. Zkusil vystřelit nahoru, jenže švédský gólman Tommy Salo jeho pokus vytěsnil mimo tyče. Švédové měli své první olympijské zlato (druhé přidali v Turíně 2006), kolébka hokeje si musela počkat až do roku 2002 v Salt Lake City (později triumfovala také ve Vancouveru 2010 a Soči 2014).

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -