- Reklama -

Specialista na sedmé zápasy. Kouč Dallasu je v nich stoprocentní

- Reklama -

Jakmile série druhého kola mezi Stars a Kraken dospěla do rozhodující sedmé bitvy, kouč Dallasu Peter DeBoer věděl, že má před sebou sedmý zápas číslo sedm ve své trenérské kariéře v NHL. Uklidňovat ho mohla doposud bezchybná bilance – všech šest takových bitev totiž vyhrál.

A stoprocentní bilanci si udržel i tentokrát. Po výhře 2:1 se z vítězství v sérii 4:3 na zápasy radují Hvězdy. Čtyřiapadesátiletý rodák z provincie Ontario vylepšil svůj historický zápis z „Game 7“ na 7-0.

„Když váš trenér začne vyšilovat a panikařit, kdykoli prohráváte, přenáší se to na tým, a to je špatně. On (DeBoer) je ale přesným opakem,“ říká gólman Dallasu Jake Oettinger.

Jediným koučem v severoamerickém profi sportu, který vyhrál více sedmých zápasů, aniž by jedinkrát odešel poražen, je basketbalová legenda Red Auerbach (8-0 s Boston Celtics).

- Reklama -

„Sedmý zápas bývá plný emocí. Každý do toho dává úplně vše, všichni vědí, co je v sázce,“ popisuje DeBoer atmosféru vypjatých bitev. „Když do ligy přijdete, jste celí nadšení a zapálení. Role kouče mě ale naučila, že můžete mít na hráče větší dopad, když jste při tom všem chaosu, co se na ledě odehrává, spíše uklidňujícím elementem,“ dodává.

DeBoer je vůbec prvním koučem, který dotáhl už čtyři kluby do finále konference hned při své premiérové sezóně po nástupu do funkce. A třetí z těchto čtyř týmů může dostat ve svém prvním roce u kormidla do finále Stanley Cupu. Povedlo se mu to v sezóně 2011-12 s New Jersey a v ročníku 2015-16 se San Jose.

Jako teprve třetí kouč v historii dokázal uspět v zápase číslo sedm hned se čtyřmi různými týmy. Kdo jsou ti další dva? Darryl Sutter (Chicago, San Jose, Calgary, Los Angeles) a Scotty Bowman (St. Louis, Montreal, Pittsburgh, Detroit). Oba trenérští velikáni mají ve sbírce Stanley Cup (a ne jeden), DeBoer na vysněnou trofej zatím čeká. Dočká se letos?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -