- Reklama -

Spouštíme nový seriál věnovaný finálovým bitvám o Stanley Cup

- Reklama -

Základní část vstoupila do poslední čtvrtiny a boje o postup do play-off nabývají na intenzitě. Základní část vždy přináší zajímavé příběhy, jsou to ale právě bitvy ve vyřazovací fázi sezóny, které se fanouškům vryjí do paměti a do srdcí nejvíce.



Mezi nejpamátnější pak bezesporu patří závěrečné souboje mezi vítězem Západní a Východní konference o slavný pohár lorda Stanleyho. Finále Stanley Cupu přitahuje hokejové fanoušky po celém světě jako magnet. Oba týmy, které postoupí až sem, mají k vytouženému poháru blízko. Stačí urvat ještě čtyři výhry a celoživotní dřina se promění ve splněný sen.
Zároveň však mají oba týmy k poháru stále daleko. Dokud neskončí rozhodující zápas, nikdo nemá nic jisté, vývoj série se může úplně obrátit a týmu mohou zbýt jen oči pro pláč. Být tak blízko, doslova nadosah, a nemít nic, to je mimořádně bolestná zkušenost.
Mnozí hráči už druhou šanci nikdy nedostanou. Ron Hextall, Trevor Linden, Pavel Bure, Paul Kariya, Eric Lindros, Jarome Iginla, Henrik a Daniel Sedinovi, Roberto Luongo, Henrik Lundqvist nebo Joe Thornton by mohli vyprávět.
Finálová série je zkrátka v každé sezóně něčím výjimečným. Na souboje v prvním či druhém kole se za čas zapomene, i když se třeba hrál skvělý hokej a bojovalo se až do prodloužení sedmého zápasu. To na finále se jen tak nezapomíná, ať už dopadlo jakkoli.
Samozřejmě se najdou i výjimky. Jako třeba v roce 1993, kdy se v konferenčním finále střetly celky Toronta a Los Angeles. Sedmizápasová klasika s Gretzkym, Robitaillem či Kurrim na jedné straně a Gilmourem, Clarkem či Andreychukem na straně druhé, to byla nezapomenutelná hokejová lahůdka, které se pozdější finále mezi Kings a Canadiens ani nepřiblížilo.
Přesto jsou to zejména finálové série, které si fanoušci i po letech připomínají. Vítězná strana s jistou nostalgií a úsměvem na tváři, poražení třeba i po dvaceti letech s lítostí nad promarněnou šancí.
Proto jsme pro naše čtenáře připravili dlouhodobý seriál věnovaný právě finálovým sériím Stanley Cupu za posledních čtyřicet let. Začneme v roce 1979 a skončíme v červnu letošní finálovou sérií, jejíž obsazení v tuto chvíli samozřejmě neznáme.
V každém díle představíme oba finalisty, připomeneme výsledky jednotlivých zápasů a průběh série. Přiblížíme klíčové opory obou celků a jak si ve finále vedly. Dozvíte se, komu se finále vydařilo a komu naopak. Zjistíte, jak si vedli jednotliví hráči v produktivitě, kdo vstřelil rozhodující gól a spoustu dalších zajímavostí. Rozebereme hlavní příběhy a události finále a chybět nebudou ani komentáře přímých účastníků.
Ken Dryden. Guy Lafleur. Denis Potvin. Mike Bossy. Bryan Trottier. Wayne Gretzky. Jari Kurri. Paul Coffey. Mark Messier. Mario Lemieux. Jaromír Jágr. Ron Francis. Brian Leetch. Mike Richter. Steve Yzerman. Chris Chelios. Patrick Roy. Joe Sakic. Peter Forsberg. Nicklas Lidström. Martin Brodeur. Scott Niedermayer. Scott Stevens. Patrik Eliáš. Sergej Fjodorov. Brett Hull. Luc Robitaille. Dominik Hašek. Martin St. Louis. Vincent Lecavalier. Brad Richards. Rod Brind’Amour. Teemu Selänne. Pavel Dacjuk. Marián Hossa. Patrick Kane. Jonathan Toews. Zdeno Chára. Tim Thomas. Jonathan Quick. Drew Doughty. Anže Kopitar. Sidney Crosby. Jevgenij Malkin. Marc-Andre Fleury. Alex Ovečkin.
O nich tohle čtení bude. A taky o dalších, nečekaných hrdinech finálových bitev.
To vše v nové rubrice FINÁLOVÉ SÉRIE. Již brzy na nhlnews.cz!

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -