- Reklama -

Srdce Alexandra Ovečkina nyní bije pro tým

- Reklama -

Vzpomínáte si na dvacetiletého Alexe Ovečkina v sezoně 2005-06? Vřítil se do NHL s úsměvem a elánem jeho vlastním, nastřílel 52 branek, bodů nasbíral 106. V tabulce kanadského bodování obsadil třetí místo za Joem Thorntonem (125 bodů) a Jaromírem Jágrem (123).
Po dvanácti letech „Ovie“ zestárl, jeho chuť ke hře mu ale zůstala. „Trochu se zklidnil. Už to není ten malý kluk. Pořád jej provází láska a emoce, má rád srandu. Jen trochu jinak,“ směje se generální manažer Capitals Brian MacLellan.
Emoce Ovečkina pohánějí směrem k vítězství. Dosáhl mnoha úspěchů – až na ten nejdůležitější. Stanley Cup Alexovi stále uniká. Blížící se oslavy překonání milníku 1000. bodu v NHL si ale pokazit nenechá. „Bude to velký úspěch a užiju si to. Zbývají čtyři body. Ale nemyslím na to. Před sebou mám vyšší cíl,“ říká ruský útočník.
V lize už této hranice dosáhlo 83 hráčů, z Ruska tři – Sergej Fjodorov (1179 bodů), Alexandr Mogilnyj (1032) a Alexej Kovaljov (1029). „Je hezké být v takové společnosti,“ přiznává Alexander.
Ovečkin vyhrál trofej pro nejlepšího střelce celkem šestkrát, čtyři poslední sezony byly právě jeho. Letos trochu zaostává. Pokud bude postupovat momentálním tempem, měl by dosáhnout mety 38 branek.

Před sezonou přišel za Ovečkinem majitel Capitals Ted Leonsis. „Řekl jsem mu, že mi nezáleží, jestli vede krále střelců. Jde nám o kolektivní úspěch a on jej přijal za svůj,“ řekl Leonsis. To zahrnuje i menší čas na ledě. Ovečkin tak ušetří síly na play off. Jeho icetime se snížil z 20 minut z loňské sezony na letošních 18 a půl minuty.
Trenér Barry Trotz svůj plán Alexovi před sezónou vysvětlil. A ačkoliv útočník přiznal, že by rád hrál více, je ochotný podrobit se celku. „Trotz řekl, že chce dát všem stejný čas v průběhu sezóny. Ale během play-off to bude zase jiné. Ale znovu opakuji, nejdůležitější jsou pro mě výsledky týmu a já doufám, že letos skončíme lépe než loni,“ tvrdí Ovečkin.

Když trenér Trotz navrhl ruskému útočníkovi, aby více chodil do brány a trochu se během hry zašpinil, Ovečkin odpověděl – proč ne?
„Vždycky na něčem chcete pracovat. A všichni si myslí, že to nedokážu, takže proč ne?“ ptá se hvězda týmu. Za 12 let strávených v zámoří se hokej několikrát proměnil. Ovečkin se ale dokázal vždy přizpůsobit.
Stejně tak se změnily priority v životě mimo led. V létě se oženil s Nasťou Šubskou, s níž plánuje založit rodinu. „Doufáme, že dřív nebo později vstoupí děti do našich životů,“ říká Ovečkin pyšně.
Ruskému patriotovi zbývají do konce kontraktu čtyři roky. Až skončí, bude mu 35 let. Je otázka, zda bude pokračovat v kariéře. Ambice má vysoké, na překonání Wayna Gretzkyho si ale netroufá. „Uvidíme, jak to za čtyři roky bude vypadat. Ale myslím, že Wayna není možné překonat. Nastřílel 894 branek. Já bych tak musel dát v následujících 6 sezónách pokaždé 50 branek a ani to by nestačilo. Hokej se prostě mění a vy na to musíte být připravení,“ uzavírá momentálně největší hvězda ruského hokeje.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -