- Reklama -

Stamkos na metě 250 branek. Jako desátý nejmladší hráč v historii

- Reklama -

Tampa neměla v úterý proti Washingtonu svůj den. Hosté od začátku vedli a nakonec porazili Lightning 5:3, když vteřinu před koncem jistil vítězství trefou do prázdné klece Alexandr Ovečkin. Malou náplastí pro fanoušky Blesků byla 250. trefa Stevena Stamkose. Kanadský kanonýr potvrdil své střelecké schopnosti a stal se desátým nejmladším hráčem v historii, který této mety dosáhl.
Po loňských zdravotních trampotách, které jej připravily o olympijské hry v Soči, to letos Stamkosovi zase střílí. Útočník Tampy dal svůj sedmnáctý gól v sezóně a drží si třetí příčku mezi nejlepšími kanonýry National Hockey League.
Stamkos hraje NHL od osmnácti let. Až na loňskou sezónu skoro nepauzíroval, zranění se mu dosud vyhýbala. A jelikož je to výborný střelec, od začátku svůj účet pravidelně navyšuje. Trefy s číslem 250 dosáhl v úterý ve věku 24 let a 305 dnů jako desátý nejmladší hráč v historii. O sedm dnů trumfnul Jaromíra Jágra, kterého takto odsunul mimo elitní desítku.
„Abych byl zcela upřímný, moc jsem na to nemyslel,“ řekl po utkání, které skončilo pro jeho tým porážkou. „Vím, že mi lidé nemusí věřit, ale tyhle příběhy, 200 nebo 250 gólů, mě moc nezajímají.
Možná když dosáhnete něčeho většího, třeba na gól číslo 500, je to jiné, ale mám před sebou ještě hodně hokeje. Chci se dál soustředit na to, abych dával góly a pomáhal svému týmu vyhrávat, bohužel dnes to nebylo dost.“
Pro srovnání, současný generální manažer Tampy Bay Steve Yzerman dosáhl 250. branky v NHL ve věku 24 let a 222 dnů jako hráč Detroitu. Wayne Gretzky byl ve věku 22 let a 28 dnů ještě mladší. Dalšími hráči v první desítce nejmladších jsou Mario Lemieux, Dale Hawerchuk, Alexandr Ovečkin, Pierre Turgeon, Jimmy Carson, Mike Bossy a Michel Goulet.
Pokud jde o počet zápasů, potřeboval jich Stamkos na 250 branek odehrát 439, což je šestý nejlepší výsledek od sezóny 1989-90. Rychlejší byli za poslední čtvrt století Alex Ovečkin (366), Teemu Selänne (388), Eric Lindros (406), Pavel Bure (422) a Alex Mogilnyj (428).
Stamkos se proti Washingtonu trefil na začátku druhé třetiny. Po přihrávce od Callahana převzal puk mezi kruhy, a přestože byl tísněn, perfektně si kotouč připravil, aby vzápětí vymetl horní roh branky Bradena Holtbyho. Podobný přístup se snahou trefit bránu z jakékoli pozice by trenér Jon Cooper rád viděl také u dalších hráčů svého mužstva.
„Být sobecký v širokém významu není možná v lidském životě úplně správná věc, ale když jste s pukem na holi mezi kruhy, chci skutečného sobce, který dokáže tu gumovou věc správně napálit,“ instruoval kouč zejména útok Palát – Johnson – Kučerov. Trojice mladých hokejistů strávila proti Washingtonu spoustu času v útočné třetině, aniž by pořádně vystřelila na bránu.

Foto: Icon Sportswire

Nejmladší hráči v historii NHL, kteří vstřelili 250 branek

PořadíJménoPostVěkNárodnost
1.Wayne GretzkyC22 let, 28 dnůKanada
2.Mario LemieuxC23 let, 77 dnůKanada
3.Dale HawerchuckC23 let, 289 dnůKanada
4.Alexandr OvečkinPK24 let, 126 dnůRusko
5.Pierre TurgeonC24 let, 199 dnůKanada
6.Steve YzermanC24 let, 222 dnůKanada
7.Jimmy CarsonC24 let, 241 dnůKanada
8.Mike BossyPK24 let, 275 dnůKanada
9.Michael GouletLK24 let, 302 dnůKanada
10.Steven StamkosC24 let, 305 dnůKanada
- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -